Moskova'da Hafter anlaşmazlığı: Dışişleri ile Savunma Bakanlığı görüş ayrılığı yaşıyor

Rus askeri uzman Pavel Felgenhauer, Libya'da gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e destek için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında görüş ayrılığı yaşandığını öne sürdü.

Haber Merkezi AA
Rus lider Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Savunma Bakanı Şoygu

Felgenhauer, Rosbalt haber portalına yaptığı açıklamada, Libya'da son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin Rusya'nın yol haritasının perde arkasında yaşananları anlattı.

RUSYA'NIN YAKLAŞIMI BASİT DEĞİL

Libya'da durumun oldukça karmaşık olduğunu belirten Felgenhauer, Rusya'nın Libya krizine olan yaklaşımının da çok basit olmadığını bildirdi.

Felgenhauer, "Moskova'da farklı kurumlar, bu konuda farklı bakış açısına sahip. Savunma Bakanlığı Hafter'i desteklerken, Kremlin ve Dışişleri Bakanlığı ise hiç desteklemiyor." dedi.

Kurumlar arasında farklılıklar olabileceğini kaydeden Felgenhauer, bu farklı bakış açısının, ocak ayında Moskova'da Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın da katıldığı, ancak Hafter'in anlaşmaya imza atmadan Moskova'yı terk ettiği toplantıda ortaya çıktığını vurguladı.

İKİ BAKANLIK ARASINDA FARKLI POLİTİKA

Felgenhauer, "Bu toplantıda Hafter hiçbir şey imzalamadı ve gitti. Rusya Savunma Bakanlığı Hafter'i destekledi, Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Hafter'i azarladı." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda Kremlin yanlısı medyada Rus paralı asker şirketi Wagner'e ait grupların cepheden geri çekilmesine ilişkin talimat verildiği ve Hafter'in bu gruplara para ödemeyi kestiği yönünde haberleri anımsatan Felgenhauer, bunun yanı sıra Rusya'nın Serrac ile ilişki kurduğunu savundu.

Putin'in gizli paralı ordusu Wagner: Suriye ve Libya'da neden karşımıza çıktılar?
Kremlin'in gizli ordusu olarak nitelendirilen Rus özel güvenlik şirketi Wagner, önce Suriye ardından Libya'da karşımıza çıktı. Putin'in aşçısı olarak bilinen Yevgeni Prigozhin'in finanse ettiği paralı askerler hangi ülkelerde, ne tür faaliyetler yürütüyor? 'Neler Oluyor' programının 6. bölümünde Rus paralı askerlerle ilgili tüm detayları anlattık:


LAVROV HAFTER'İN EYLEMLERİNİ KINADI

Moskova'nın Libya konusunda resmi olarak tarafsızlığını korusa da kurumlar arasında bir birlik olmadığı iddiasını yineleyen Felgenhauer, Savunma Bakanı Şoygu'nun birçok kez Hafter ve yandaşları ile görüştüğünü, Lavrov'un ise Hafter'in eylemlerini kınadığını kaydetti.

Felgenhauer, Dışişlerinin, Hafter'e, çok ileri gitmesi ve kaybetmeye başlaması nedeniyle desteğin kesilmesi gerektiğini düşündüğünü iddia etti.

LAVROV HAFTER'E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Ocak ayında Moskova'da, Libya'da kalıcı ateşkesin sağlanması için Türk ve Rus heyetlerinin gözetiminde Libya Başbakanı Serrac ile gayrimeşru güçlerin lideri Hafter'in katılımıyla bir diplomasi trafiği yürütülmüştü.

Türk heyetinin Serrac ile Rus heyetinin Hafter ile yaptığı görüşmeler sonucunda bir metin üzerinde anlaşılmıştı. Hafter anlaşma metnini imzalamadan Moskova'dan kaçmıştı.

  • Geçen ay sonunda Dışişleri Bakanı Lavrov, Hafter'in kendisini tek taraflı devlet başkanı ilan etmesine, "Rusya bunu onaylamıyor. Libya'nın çözüm sürecindeki mevcut kriz, tek taraflı kararların alınması için gerekçe değil." diye tepki göstermişti.

NELER OLUYOR | Libya'da kim kiminle savaşıyor, Türkiye neden asker gönderiyor?
2011 yılında Kaddafi'nin öldürülmesiyle bir türlü istikrar sağlayamayan Libya, Türkiye ve dünya gündeminin en üst sıralarında yer alıyor. Suudi Arabistan'dan Mısır'a, Fransa'dan Rusya'ya kadar birçok ülke Libya'daki gelişmeleri çok yakından takip etmekle kalmıyor, hem askeri hem de diplomatik olarak bu ülkede söz sahibi olmaya çalışıyor. Avrupa'nın güney kapısı konumunda olan ve zengin petrol kaynakları ile öne çıkan Libya, özellikle Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle birlikte kilit ülke haline geldi.

Peki Libya'da neler oluyor? Kim kimle savaşıyor? Türkiye neden bu ülkeye asker gönderiyor? 'Neler Oluyor?' serisinin ilk bölümü 'Libya'da neler oluyor?' ile karşınızdayız.