16 ada işgal edildi iddiaları TBMM gündemine taşıdı

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara Türkiye'nin 6 millik Türk karasuları içerisinde yer alan 16 adanın Yunanistan tarafından işgal edildiğine dair iddiaları TBMM gündemine taşıdı. ​

Haber Merkezi IHA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Türkiye'nin 6 millik Türk karasuları içerisinde yer alan Koyun Adası, Venedik Kayalıkları, Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç Adaları ile Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardacık Adaları ve Girit Adasının etrafındaki diğer beş adanın bulunduğu 16 adasının Yunanistan tarafından işgal edildiğine dair iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

Yunan Hükümetince Türk kara sularında bulunan 16 adanın işgal edildiğine dair daha önce de basına yansıyan açıklamalara rağmen Hükümet tarafından yanıt verilmediğini iddia eden Kara, Türkiye Cumhuriyeti envanterine kayıtlı bu adaların işgalinin uluslararası hukuka da aykırı olduğunu ve hükümetin uluslararası hukuktan kaynaklı haklarının kullanılıp kullanılmadığını sordu.
Adaların 2004'te işgal edildiğine dikkat çeken Kara, 2005 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında başlanacak müzakerelerin bu işgale göz yumulmasında bir etkisinin olup olmadığını öğrenmek istedi.

Hükümetin işgalin durdurulması için ne gibi girişimlerde bulunduğunu soran Kara, geçen günlerde adaların teftişi için Yunan hükümetince yapılan keşif uçuşlarına karşı herhangi bir önlem uçuşu yapılıp yapılmadığı hakkında da bilgi istedi.