Sağlıklı bir sünnet için ideal yaş

Sünnetin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi ve çocukların psikolojilerinin etkilenmemesi için ideal yaş çok önemli. Sünnet esnasında oluşabilecek travmatik etkileri en aza indirmek için sünnet yaşına dikkat edilmesi gerekiyor.

Fatma Çelik Yeni Şafak
Bilinçli aileler çocukları için ideal yaş aralığında sünnet yapmaya dikkat ediyor.

Sünnet, geçmişten günümüze erkek çocukları için kaçınılmaz bir son. Sünnet sebebiyle çocuklarda oluşabilecek travmatik etkileri en aza indirmek isteyen aileler artık daha bilinçli. Çocuklarının bu süreci hiç hatırlamasını istemeyen aileler olduğu gibi bugünün unutulmaz olması için elinden geleni yapanlar da var. Özenle hazırlanan sünnet düğünü, süslü kıyafetler, hediyeler çoğu zaman çocukların hoşuna gitse de bundan hoşlanmayan hatta kaçanlar oluyor. Biz de çocukların psikolojik olarak sünnete nasıl hazırlanması gerektiğini Psikolog Burcu D. Polat ve Çocuk Cerrahisi Uzman Doktor Değer Devecioğlu'na sorduk. Her şeyden önce ideal sünnet yaşının bir buçuk yaş öncesi ve 6-11 yaş aralığı olduğunu söyleyen Polat, oluşabilecek travmatik etkileri en aza indirmek için yapılması gerekenleri anlattı.

  • Sağlıklı bir sünnet için dikkat edilmesi gerekenler
  • - Bir buçuk yaşından önce sünnet yapılabilir.
  • - 2-6 yaş aralığında sünnet yapılmamalı.
  • - 6-11 yaş aralığı sünnet için ideal yaş aralığı.
  • - 11 yaşından sonraya sünnet geciktirilmemeli.
  • - Çocuk sünnet hakkında korkutulmamalı.
  • - Sünnet kesinlikle hastane ortamında gerçekleştirilmeli.
  • - Deneyimli doktorlar eliyle yapılmalı.
  • - Çocuk kendisinin farkındaysa uyutularak yapılmalı.

2-6 yaş aralığında sünnet yapılmamalı

Psikoseksüel gelişimi göz önüne alındığında 2-6 yaşlar arasında olan erkek çocuklarının anneye duyduğu ilginin çok yoğun olmasından dolayı bu yaş aralığında yapılacak sünnetin çocukta iğdiş edilme korkusu oluşturacağını söyleyen Polat, “Bu korku sünnet uygulaması ile birleşince çocuğun ileri ki yaşlarında psikolojik zararlara yol açabilmektedir. Bu yüzden sünnet için doğru yaş aralığı seçilmelidir” dedi.

Çocuğun tıbbi olarak bir rahatsızlığı yoksa yeni doğan döneminden bir buçuk yaşına kadar olan sürenin en uygun zaman olduğunu belirten Polat, sünnete dair dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Burada önemli olan çocuğun kendisini fark etmeye başlamadan sünnet uygulamasının yapılmasıdır. Bu durum çocukta oluşabilecek olumsuz psikolojik etkiyi en aza indirecektir. Bu süreçte gerekli sebeplerden dolayı yapılamadıysa çocuğun 6-11 yaşları arasındaki dönemde sünnet olması psikolojik olarak uygun kabul edilir.

2-6 yaşları arasındaki dönem çocuğun anneden ayrılmaya, kendine ve çevresine ilgi duymaya başladığı dönemdir. Psikoseksüel gelişim süreci dediğimiz dönemde çocuk cinsel kimlik kazanımının gerçekleştiği evrededir. Bu dönemde yapılacak sünnet uygulaması çocukların yetişkin hayatında kişilik özelliklerini belirlemesine neden olabilmektedir.

  • Tabi şunun altını çizmekte mutlaka fayda var. Bu söylediklerimizin tamamı sağlıklı bir gelişime yönelik tavsiyelerdir. Bazı özel durumlarda, çocuğun sağlığını ciddi anlamda etkileyen anatomik bozukluklarda müdahale kaçınılmaz olabilmektedir.

Çocuk korkutulmamalı motive edilmeli

Çocuk sünnet hakkında korkutulmamalı, hoş olmayan, alay içeren şakalaşmalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Endişeleri varsa, anlayabileceği dilde konuşulmalı doğru bilgilendirme yapılmalıdır. Sünnet düğünleri, kutlamalar, gelecek olan hediyeler, çocuğa gösterilebilecek olan biraz daha fazla ilgi de çocuğu motive eder, psikolojik olarak rahatlatır.

Bir defa kesinlikle hastane ortamını öneriyoruz. Çocuğun psikolojik olarak kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Ayrıca hastane ortamı tercih edildiğinde gelişecek herhangi bir komplikasyonun da önüne geçilebilecektir. Sadece hastane ortamıyla da kalmayıp, mutlaka ehil ellerde, deneyimli doktorlar eliyle yapılması gerekmektedir. Çocuk kendisinin farkındaysa uyutularak yapılması travmatik etkiyi azaltmaya yardımcı olur.

Ruh sağlığını etkileyebilir

Sünnet öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşanacak bütün süreçler, sonrasında yaşanacak komplikasyonlar, çocuklarımızın sadece beden sağlığını değil, ruh sağlığını da ciddi şekilde etkileyebilmektedir.

2 yaş öncesi iyileşme daha hızlı

Çocuk Cerrahisi Uzman Doktor Değer Devecioğlu ise "2 yaşın altı sünnet için ideal yaş olarak bezden kurtulmadığı için kabul ediyoruz. Çünkü psikolojik olarak bir etkilenim şansı olmuyor bu yaş gruplarında. İyileşmesi nispeten yetişkin çocuklara göre daha kolay oluyor. İşlem süresi açısından da daha kısa sürüyor bu yaş gruplarında. İyileşme zamanı daha kısa. 2-3 gün içerisinde bezli olduğu için toparlanıyor. Korku ve heyecan bu yaşlarda olmadığı için ağrı da subjektif bir duygu olduğu için korktuğumuz zaman ağrıyı daha çok hissederiz. Dolayısıyla çocuk sadece canı acıyorsa ağlıyor" şeklinde konuştu.

Fiziksel gelişime hiçbir katkısı yok

Erkenden sünnet yapılmanın çocuğun fiziksel gelişimiyle hiçbir alakası olmadığını belirten Devecioğlu, "Ülkemizde genellikle sünnet 7-8 yaş aralığında ve yaz dönemlerinde yapılıyor. Bu dönemler çocukların zaten gelişim gösterdiği bir evre olduğu için bu kanı yaygınlaşmış durumda. Yoksa hiçbir bilimsel geçerliliği yok. Sünnetin geciktirilmesi ise cerrahi bölgenin iyileşmesini geciktiriyor" dedi.

Alkol şiddeti meşrulaştıramaz

Teknolojik kölelik: Sosyal medya akımları

Narkozun etkisiyle 15 Temmuz marşı söyleyen çocuk
Sünnet olduktan hemen sonra narkozun etkisiyle 15 Temmuz Marşı söyleyen Aras isimli çocuk, operasyondan çıkınca bir de şu soruyu soruyor: Reis nerede, niye gelmedi?