Kuzey Irak referandum sonuçları! IKBY referandum sonuçları

Kuzey Irak'ta bugün sözde referandum oylaması başladı. Türkiye'yi de yakından ilgilendiren Kuzey Irak (IKBY) referandum sonuçları merak konusu oluyor. Kuzey Irak'taki sözde referandumda bulunduğu bölgede oy pusulalarında ise 4 ayrı dil yer alıyor. IKBY referandum sonuçlarını an be an son durumu ve gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz.

Haber Merkezi Diger
Irak referandum sonuçları haberimizde.

2017 Kuzey Irak referandum sonuçları kesinleştiği andan itibaren sonuçları yenisafak.com adresi üzerinden ulaşabilirsiz. Türkiye, İran ve Irak'ı yakından ilgilendiren bu sözde referandum sonuçları bölge için büyük öneme sahip. Sadece İsrail tarafından destek bulan Kuzey Irak referandumuna tüm dünyadan tepki gösterildi. Tüm tepkilere rağmen IKBY Başkanı Mesud Barzani inadından vazgeçmedi.

Kuzey Irak referandum sonuçları ne zaman belli olur?

Kerkük’te seçmen sandığa gitti

IKBY’nin “bağımsızlık” referandumu kapsamında Kerkük’te bazı vatandaşlar sandığa giderek oyunu kullandı.Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tüm eleştirilere rağmen referandum için sandık başına gitti. Erbil’de vatandaşların büyük kısmı sandık başına giderek oyunu kullanırken, merakla beklenen tartışmalı kentlerin referandumda vereceği karardı. Erbil’de vatandaşlar tek tek sandık başına giderken, Kerkük’te de bazı vatandaşlar oylarını kullandı. Yerel saatler 08.00 sıralarında başlayan oy verme işlemi kapsamında Kerkük’te 750 bin seçmenin sandık başına giderek oy kullanması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı, referandumun tepkilere rağmen yapılmasının ardından şu açıklamayı yaptı:

"Sonuçları bakımından yok hükmündedir."

  • Reuters, 5.2 milyon seçmenin bulunduğu bölgede oy pusulalarında dört ayrı dilin yer aldığını bildiriyor: Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice.

KUZEY IRAK REFERANDUM SONUÇLARI SON DURUM

Uluslararası haber ajansları, Erbil'den ilk referandum fotoğraflarını geçiyor. Sandığa gidenlerin parmaklarının boyandığı dikkat çekiyor. Sandık kurulan yerler arasında Kerkük, Tuzhurmatu gibi Türkmenlerin yoğun yaşadığı kentler ile Musul'un Mahmur ve Şengal gibi ilçeleri de var. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani, dün kameralar karşısına geçti ve uyarılara kulak asmayarak referanduma gidileceğini ilan etti.

Barzani'nin yayın organı Rudaw, 5 milyon seçmenin bulunduğunu bildiriyor. Talabani ve diğer muhalif Kürt hareketlerin daha etkin olduğu Süleymaniye, 1 milyon 280 bin seçmenle en kalabalık kent.Bölgenin başkenti Erbil'de 1 milyon 200 bin, fırtınanın koptuğu Kerkük'te ise 750 bin civarında seçmen bulunuyor.

Türkmen kenti Kerkük'ten Türkiye'ye mesaj

Başbakan Binali Yıldırım katıldığı özel bir televizyon programında IKBY referandumuna dair özel açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, kriz artık zirve yaptı ve inatla Kerkük gibi, Musul gibi, yani anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı bir anlamda sıcak bir çatışmaya da zemin hazırlamıştır ifadeleri oldukça dikkat çekti. İşte Yıldırım'ın açıklamaları:

"Kerkük gibi şu anda anayasa bakımından bölgesel yönetime ait olmayan yerlerin hem referanduma dahil edilmesi hem de bir oldubittiye tabi tutulması ihtimaline karşı Irak Merkezi Hükümeti ile koordinasyon halinde bir çalışma içine gireceğiz. Bizim buradaki oldubittiye kayıtsız kalmamız düşünülemez. Ama bunu Irak ile beraber yapmamız lazım. Nihayet Irak'ın toprağıdır, hükümranlık hakkı oradadır ama onlar bu konuda bizden destek talebinde bulunursa tabiatıyla biz bunu tereddütsüz yerine getiririz."
"Kriz artık zirve yaptı, dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hiç hoş olmayan, rahatsız edici gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı bölgede. Ümit ederiz ki böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Ama inatla Kerkük gibi, Musul gibi, yani anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı bir anlamda sıcak bir çatışmaya da zemin hazırlamıştır. Bunun da bedeli oradaki günahsız, sivil insanlara olacaktır. Bu bakımdan bizim bundan sonraki adımlarda Irak Merkezi Yöntemini daha fazla, doğrudan muhatap alarak ona göre kararlarımızı vereceğiz."

Kuzey Irak'ta referandum yapılacak mı?

"Şimdi de Afrin'in güneyinde ve çepeçevre Afrin'in etrafında İran, Rusya, Türkiye bir çatışmasızlık alanı oluşturmak için birlikte adım atıyoruz. Bunları 'savaş' diye nitelemek yanlış olur. Keza Irak tarafında da aldığımız tedbirler, bu anlamsız, sözde referandum kararından sonra oradaki terör unsurlarının daha da cesaretlenerek ülkemize yönelik faaliyetlerini arttırmalarını önlemeye yönelik. Vatandaşlarımız rahat olsun savaşa falan girdiğimiz yok. Endişe havası oluşturmayalım. Bunlar noktasal operasyonlardır."

Cilvegözü Sınır Kapısı sakin bir gün yaşıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) tartışmalı referandumu nedeniyle gözlerin çevrildiği Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’nda sakin bir gün yaşanırken, aralıklarla askeri araçların geçişi gözleniyor.Türkiye’nin, Suriye’nin Afrin ve İdlib bölgelerine askeri operasyon düzenlemesinin gündeme gelmesiyle askeri araç ve personel sevkiyatlarının olduğu Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı güne sakin başladı.Sınır kapısında gıda malzemesi taşıyan tırların geçişlerinin yanında iş makineleri ve Kurban Bayramı’ndan dolayı yakınlarıyla bayramlaşmak üzere ülkelerine giden Suriyelilerin geçişleri devam ediyor. Askeri araçların da aralıklarla sınır kapısından geçiş yaptığı gözlendi.