İŞKUR tarafından TYP ile 50 bin işçi alımı yapılacak

İŞKUR TYP başvurularına ilişkin müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Erdoğan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremlerin ardından işini kaybedenlere İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında 50 bin kişiye hızla istihdam sağlanacağı açıklandı. TYP Personel alımı ilanlarına göre Gençlik ve Spor Bakanlığı 56 Şehirde İŞKUR aracılığı ile personel alımı gerçekleştirecek. Peki İŞKUR TYP alımı başvuruları nereden, nasıl yapılacak? İşte İŞKUR iş ilan sorgulama ekranı ve TYP alım yapan kurumlar listesi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
İŞKUR TYP işçi alımları

Deprem bölgelerinde TYP alımları ile ilgili detaylar merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıkımın en çok yaşandığı kentlerin başında gelen Hatay'a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada İŞKUR'un TYP alımları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Peki, İŞKUR TYP başvurusu nasıl ve nereden yapılır? İşte konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

İŞKUR TYP işçi alımı ne kadar yapılacak?

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan "(Deprem bölgesindeki illerde) İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 20 bin vatandaşımızın hızla istihdamını temin ediyoruz." demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrası yaptığı son dakika açıklamasında daha önce 20 bin kişi olarak açıklanan TYP işçi alımı 30 bin arttırılarak 50 bine kadar çıkarıldığını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı İŞKUR TYP personel alımı iş ilanı

Gençlik ve Spor Bakanlığı TYP personel alımı yapıyor. Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne temizlik görevlisi alımının detayları belli oldu. TYP Personel alımı ilanlarına göre Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki eksikliği karşılamak üzere farklı 56 Şehirde İŞKUR aracılığı ile Toplum Yararı Programları kapsamında personel alımı gerçekleştirecek.

İŞKUR TYP Personel alımı hangi ilde yapılacak?

  1. Ağrı, Aksaray, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Merdin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak.

İŞKUR TYP işçi alımı başvurusu nasıl, nereden yapılır?

İŞKUR tarafından, depremden etkilenen iller için depremin etkilerini hafifletmek amacıyla olağanüstü hal bölgesi valiliklerine 16 bin kişilik Toplum Yararına Program (TYP) kontenjanı tahsis edildi. Başvurular işkur web sitesinden Alo 170 Hattı üzerinden veya işkur şubelerinden yapılacaktır.

İŞKUR TYP iş ilanları

İŞKUR TYP iş ilanları İŞKUR tarafından yayımlanıyor.Başvuru ekranı üzerinde TYP numarası, uygulama alanı, başvuru başlangıç-bitiş tarihi, başvuru yapılacak il, başvuru yapılacak ilçe, TYP başlangıç ve bitiş tarihi gibi bilgileri girerek arama yapabiliyorsunuz. TYP başvurusu yapmak için bireysel üye olarak giriş yapmanız gerekmektedir. Bireysel üye değilseniz; önce üye olma adımlarını takip ederek İŞKUR Portal Sistemi’ne kayıt olmalısınız.

Türkiye İş Kurumu - TYP Arama ve Başvuru - E-ŞUBE

Toplum Yararına Programlar (TYP) nedir?

Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlardır.

TYP HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAKTADIR?

Afet

Salgın

Acil Durum

Diğer Mücbir Sebepler

Sosyal Kriz

İŞKUR TYP BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. Kuruma kayıtlı olmak,
  3. 18 yaşını tamamlamış olmak,
  4. 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında SGK’ya bildirilmiyor olmak ve isteğe bağlı sigortalılık hariç aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamak veya belirtilen kapsamda sigortalı sayılmamak,
  5. Emekli ve malul aylığı almıyor olmak,
  6. Öğrenci olmamak (açıköğretim öğrencileri hariç).

İstihdamında güçlük çekilen özel politika gruplarına programdan yararlanma hususunda öncelik verilmektedir. Bu kapsamda liste ayrımına gidilmiş olup aşağıdaki gruplar Birinci Liste, bunlar dışında kalanlar İkinci Liste olacak şekilde tasnif edilmektedir. Aşağıdaki grupların hepsi Birinci Liste’ye dâhil edilecek olup, gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmamaktadır; Birinci listedeki başvuranlar tamamlanmadan 2. listeden başvuranlar yararlanıcı olamayacaktır.

Kadınlar,

  1. 35 yaş üstü bireyler,
  2. Engelliler,
  3. Eski hükümlüler,
  4. Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar.
  5. Başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP’lere Adres Kayıt Sistemine (AKS) göre aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca biri katılabilmektedir.

AKS’ye göre aynı adreste oturanların, gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen bir aylık asgari ücretin net tutarının bir buçuk (1,5) katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişiler TYP’den yararlanamamaktadır.

TYP UYGULAMA SÜRESİ KAÇ AYDIR?

TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 6 aydır.

TYP’DE HAFTALIK YARARLANMA SÜRESİ NE KADARDIR?

TYP’de haftalık yararlanma süresi kırk beş saattir.

BİR KATILIMCI TYP’DEN EN FAZLA NE KADAR SÜREYLE YARARLANABİLİR?

TYP’den bir kişi hayatı boyunca 27/09/2017 tarihinden sonraki yararlanmaları da dikkate alınarak en fazla 9 ay süreyle yararlanabilir.

TYP’DE İZİN SÜRESİ VE DEVAMSIZLIK HAKKI NE KADARDIR?

Katılımcıların TYP’ye devamı zorunludur. Ancak katılımcılar, yüklenici ve Kuruma bilgi vermek ve Kurum ve yükleniciden onay almak şartıyla TYP süresince 5 gün ücretsiz izin kullanabilmektedirler. Ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmez.

KATILIMCI YASAKLILIK DURUMLARI NELERDİR VE YASAKLILIK SÜRESİ NE KADARDIR?

  1. Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.
  2. Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz. Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP’ye tekrar katılamaz.

YÜKLENİCİ SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Katılım şartları ve diğer tüm şartlara ilişkin bilgi ve belge kontrolünden yüklenici sorumludur. Yüklenicinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesinden dolayı oluşabilecek her türlü fazla veya yersiz ödeme, yasal faizi ile birlikte yükleniciden tahsil edilmektedir.

Yüklenicinin katılımcılar için vergi ve sosyal güvenliğe ilişkin ödemeleri ilgili kurumlara yapmaması durumunda yükleniciye süreli ihtarda bulunulmakta, verilen süre içerisinde ilgili ödemelerin yapılmaması durumunda yüklenici kurum ile düzenlenen tüm TYP’lerin sonlandırılarak yükleniciye yirmi dört ay süreyle yasaklılık uygulanmaktadır.


Deprem nedeniyle işsiz kalanlara ne kadar işsizlik parası verilecek?

Mazot-gübre desteğini nakdi ödemeleri şubatta hesaplara yatırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesine hangi destekleri açıkladı?


https://www.youtube.com/embed/tbjs1XfZeAw