Rize'de turizmin lokomotifi Ayder

Turistlerin en fazla ilgisini çeken yerlerin başında kaplıcalarıyla ünlü turizm merkezi Ayder bölgesi geliyor. Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, yapılan yatırımların tamamlanmasıyla birlikte Rize'nin 2007 yılında termal turizmde de öncü illerden biri olacağını söyledi

Aa Yeni Şafak
Rize'de turizmin lokomotifi Ayder
Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize'de turistlerin en fazla ilgisini çeken yerlerin başında kaplıcalarıyla ünlü turizm merkezi Ayder bölgesinin geldiğini söyledi. Hocaoğlu, yaptığı açıklamada, alternatif turizm tutkunlarının Rize'ye olan ilgilerinin her geçen yıl arttığını belirtti. Hocaoğlu, şöyle konuştu:"Bakanlık ve belediye belgeli tesislerde konaklayan ziyaretçi sayıları baz alınarak yapılan tespitlere göre geçen yıl Rize'yi 57 bini yabancı 375 bini yerli olmak üzere toplam 432 bin turist ziyaret etti. Günübirlik gelen ziyaretçilerin ise tam olarak rakam verememekle birlikte bunun iki katı civarında olduğunu tahmin ediyoruz. "

Rize'ye 2005 yılında 400 bine yakın turist geldiğini ifade eden Hocaoğlu, "Rize'ye en fazla bölge ülkeleri olan Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'dan turist geldi. Bunun dışında Almanya, ABD, İsrail, KKTC, Polonya, Suudi Arabistan ve Kuveyt'in de aralarında bulunduğu 50'yi aşkın ülkeden de turist geldi" dedi. Rize'nin doğası, şelaleleri, gölleri, ormanları, vadileri, yaylaları, tarihi eserleri ve termal kaynakları ile zengin bir ürün çeşitliliğine sahip olduğunu vurgulayan Hocaoğlu, şunları söyledi:

"Rize'de en fazla ilgi çeken yerlerin başında kaplıcalarıyla ünlü turizm merkezi Ayder bölgesi geliyor. Geçtiğimiz yıl Ayder'de 112 bin, İkizdere Anzer ve Çamlık'ta bulunun tesislerde ise 13 bin ziyaretçi konakladı. Özellikle Ayder'i ziyaret eden turist sayısı son yıllarda, yaptığımız çalışmalar ve 12 ay hizmet vermeye başlamasıyla önceki yıllara göre belirgin bir şekilde arttı. Ayder'e kış mevsiminde 30 bine yakın turist geldi. "

"RİZE 2007'DE TERMAL TURİZMDE ÖNCÜ İL OLACAK"

Rize'ye gelen ziyaretçilerin ortalama 1-2 gün kaldığını, gelecek yıllarda ziyaretçilerin 4-5 gün kalacaklarına inandığını kaydeden Hocaoğlu, şöyle konuştu: "Rize doğa ve kış turizminin yanı sıra termal turizmde de çok önemli kaynaklara sahip. Yapılan yatırımların tamamlanmasıyla Rize 2007 yılında termal turizmde öncü il olacaktır. Çünkü ilimizde termal turizmde ve kış sporlarında 1-2 yıl içinde yeni tesisler hizmete girecek. Dört yıldızlı bir termal otel ile Karadeniz'in en önemli tesisi hizmete açılacak. Bunun yanında kış sporları konusunda da altyapı çalışmalarımız var. Bunların sonuçlarını da en geç gelecek yıl sonlarında görmeye başlayacağız. Şimdi 2 günle yetinilen faaliyetler, bu yatırımların tamamlanması ile 4-5 güne çıkacaktır. Turizm çeşitliliğinde ilimizde yapılan altyapı çalışmaları güçlendikçe ziyaretçi sayısında da ciddi bir artış söz konusu olacaktır. "