EGM çarşı ve mahalle bekçisi alımı 2026 için başvuru tarihleri açıklandı mı? Bekçi alımı kaç kişi olacak? Başvuru şartları ve takvimi

19:22, 08/10/2026, Perşembe
Yeni Şafak
EGM çarşı ve mahalle bekçisi alımı 2026 için başvuru tarihleri açıklandı mı? Bekçi alımı kaç kişi olacak? Başvuru şartları ve takvimi

2026 bekçi alımı için gözler Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi’nden gelecek duyuruya çevrildi. Yeni çarşı ve mahalle bekçisi alımı yapılıp yapılmayacağı, başvuruların ne zaman başlayacağı ve kimlerin başvurabileceği araştırılırken, bekçilik şartlarında yaş, eğitim, askerlik, ikamet ve çalışma düzenine ilişkin önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Peki, 2026 EGM bekçi alımı olacak mı, bekçilik başvuru şartları neler, yaş sınırı kaç ve başvurular nereden yapılacak?

 2026 bekçi alımı için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi Başkanlığı tarafından henüz yeni bir alım ilanı yayımlanmadı. Çarşı ve mahalle bekçiliğine giriş şartlarında ise yaş, eğitim, askerlik ve ikamet kriterlerini kapsayan değişiklikler yürürlüğe girdi.

 2026 bekçi alımı için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi Başkanlığı tarafından henüz yeni bir alım ilanı yayımlanmadı. Çarşı ve mahalle bekçiliğine giriş şartlarında ise yaş, eğitim, askerlik ve ikamet kriterlerini kapsayan değişiklikler yürürlüğe girdi.

2026 bekçi alımı ilanı yayımlandı mı?


2026 bekçi alımı için adayların bekleyişi sürüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Polis Akademisi Başkanlığı tarafından 2026 yılına ilişkin yeni çarşı ve mahalle bekçisi alım ilanı henüz yayımlanmadı.


Alım yapılması halinde kontenjan, başvuru ve sınav tarihlerine ilişkin ayrıntıların Polis Akademisi Başkanlığı üzerinden duyurulması bekleniyor.

2026 bekçi alımı ilanı yayımlandı mı?2026 bekçi alımı için adayların bekleyişi sürüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Polis Akademisi Başkanlığı tarafından 2026 yılına ilişkin yeni çarşı ve mahalle bekçisi alım ilanı henüz yayımlanmadı.Alım yapılması halinde kontenjan, başvuru ve sınav tarihlerine ilişkin ayrıntıların Polis Akademisi Başkanlığı üzerinden duyurulması bekleniyor.

Bekçilik başvuru şartları değişti


Çarşı ve mahalle bekçiliğine giriş şartlarına ilişkin düzenlemeyle adaylarda aranan bazı kriterler yeniden belirlendi.


Öne çıkan şartlar şöyle:


Adayların Türk vatandaşı olması gerekiyor.


En az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranıyor.


Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması gerekiyor.


Sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak gerekiyor.


Son başvuru tarihi itibarıyla adayın yerleşim yerinin son bir yıldır başvuru yapılan ilin sınırları içinde bulunması gerekiyor.

Bekçilik başvuru şartları değiştiÇarşı ve mahalle bekçiliğine giriş şartlarına ilişkin düzenlemeyle adaylarda aranan bazı kriterler yeniden belirlendi.Öne çıkan şartlar şöyle:Adayların Türk vatandaşı olması gerekiyor.En az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranıyor.Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması gerekiyor.Sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak gerekiyor.Son başvuru tarihi itibarıyla adayın yerleşim yerinin son bir yıldır başvuru yapılan ilin sınırları içinde bulunması gerekiyor.

Bekçilerin çalışma süresi kaç saat?


Yeni düzenlemeye göre çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak uygulanacak.


Personel yetersizliği, görev yoğunluğu veya emniyet ve asayişin gerektirdiği durumlarda bu süre vali onayıyla haftada en fazla 56 saate kadar çıkarılabilecek. Fazladan çalışılan süreler, söz konusu şartların ortadan kalkmasının ardından personelin istirahat süresine eklenecek.


Günlük çalışma saatlerinin esas olarak güneşin batışından doğuşuna kadar olan zaman dilimini kapsaması öngörülüyor.


Olağanüstü hal, terör, toplumsal olaylar, doğal afet, salgın hastalık, mevsim koşulları veya kamu düzenini etkileyen zorunlu durumlarda ise Bakanlık onayıyla bu saatlerin dışında da görev verilebilecek.

Bekçilerin çalışma süresi kaç saat?Yeni düzenlemeye göre çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak uygulanacak.Personel yetersizliği, görev yoğunluğu veya emniyet ve asayişin gerektirdiği durumlarda bu süre vali onayıyla haftada en fazla 56 saate kadar çıkarılabilecek. Fazladan çalışılan süreler, söz konusu şartların ortadan kalkmasının ardından personelin istirahat süresine eklenecek.Günlük çalışma saatlerinin esas olarak güneşin batışından doğuşuna kadar olan zaman dilimini kapsaması öngörülüyor.Olağanüstü hal, terör, toplumsal olaylar, doğal afet, salgın hastalık, mevsim koşulları veya kamu düzenini etkileyen zorunlu durumlarda ise Bakanlık onayıyla bu saatlerin dışında da görev verilebilecek.

Devriyeler en az iki kişiyle yapılacak


Çarşı ve mahalle bekçilerinin devriye görevleri en az iki personelle gerçekleştirilecek. Kıdemli personel, devriye sırasında amir olarak görev yapacak.


Görev süresince tabancaların kılıfında bulunması, yalnızca tehlikeli durumlarda ele alınması öngörülüyor. Araçla gerçekleştirilen devriyeler ise genel kolluk nezaretinde yapılacak.

Devriyeler en az iki kişiyle yapılacakÇarşı ve mahalle bekçilerinin devriye görevleri en az iki personelle gerçekleştirilecek. Kıdemli personel, devriye sırasında amir olarak görev yapacak.Görev süresince tabancaların kılıfında bulunması, yalnızca tehlikeli durumlarda ele alınması öngörülüyor. Araçla gerçekleştirilen devriyeler ise genel kolluk nezaretinde yapılacak.

Bekçilerin arama yetkisi nasıl uygulanacak?


Durdurulan kişinin üzerinde veya aracında silah ya da tehlike oluşturabilecek bir eşya bulunduğuna ilişkin yeterli şüphe oluşması halinde bekçiler, zarar verilmesini önlemek amacıyla kişinin üzerinde el ile dıştan kontrol yapabilecek.


Araçlarda ise yalnızca dışarıdan bakıldığında görülebilen bölümler kontrol edilebilecek. Bekçiler bu kapsamda kişinin üzerini veya aracın kapalı bölümlerini arama yetkisine sahip olmayacak.


2026 yılı için yeni bekçi alımına ilişkin başvuru tarihi, kontenjan ve sınav takvimi ise resmî ilan yayımlanmasının ardından kesinleşecek.

Bekçilerin arama yetkisi nasıl uygulanacak?Durdurulan kişinin üzerinde veya aracında silah ya da tehlike oluşturabilecek bir eşya bulunduğuna ilişkin yeterli şüphe oluşması halinde bekçiler, zarar verilmesini önlemek amacıyla kişinin üzerinde el ile dıştan kontrol yapabilecek.Araçlarda ise yalnızca dışarıdan bakıldığında görülebilen bölümler kontrol edilebilecek. Bekçiler bu kapsamda kişinin üzerini veya aracın kapalı bölümlerini arama yetkisine sahip olmayacak.2026 yılı için yeni bekçi alımına ilişkin başvuru tarihi, kontenjan ve sınav takvimi ise resmî ilan yayımlanmasının ardından kesinleşecek.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026