İdlibli doktorlara virüs eğitimi: 3 doktor Ankara'da eğitim aldı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Suriye’nin kuzeybatısında koronavirüs tespitine yönelik testlere başlamasının ardından İdlib Bölgesi Sağlık Müdürlüğü harekete geçti.

Hatice Saka Hamza Hıdır Yeni Şafak
Munzur El-Halil

İdlib Bölgesi Sağlık Müdürü Munzur El-Halil, DSÖ tarafından koronavirüs tespiti için gerekli olan tüm malzemelerin bir hafta içinde İdlib’e geleceğini duyurdu. El-Halil, “İdlib’teki laboratuvar tüm ekipmanlarıyla donatıldı ve 3 doktor bu konuda Ankara’da eğitim aldı. Her şey hazır. Test için Türkiye’ye gönderdiğimiz örnekler negatif çıktı. Eğer bir vaka tespit edilir ise bunu Suriye muhalefeti bunu saklamaz ve ilan eder” dedi.

ZATÜRREE DİYE KAPATILIYOR

Rejimin hakim olduğu bölgelerde vakaların varlığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığına vurgu yapan El-Halil, şöyle devam etti: “Irak ve İran’ın durumu ortada. Buna ek olarak, Lübnan’da vakaların arttığını biliyoruz. Lübnan ile de sınırlar ortak. Bu sebeple rejimin hakim olduğu bölgelerde koronavirüsün olmama ihtimali çok az.” Suriye’deki sağlık sisteminin çok kötü olduğunu ve karantina uygulamasını yapamayacaklarının altını çizen El-Halil, “Koronavirüsten ölen hastaların kayıtlarını zatürree ya da benzeri hastalıklar olarak yazıyorlardır” diye konuştu.

ZDF spikeri koronavirüs verilerini paylaştı: Alman nüfusunun 3'te 2'si enfekte olacak ve hastalanacak
Almanya'da yayın yapan ZDF kanalının ana haber spikeri Claus Kleber, önceki gün koronavirüsün önlenemez bir şekilde yayılacağına işaret eden verileri paylaştı. Kleber, uzmanların eldeki verilerden yola çıkarak vardığı sonuçları infografik üzerinden izleyicilere aktardı: “Bütün bu yaşananlar sonrasında anlaşılması gereken şudur. Artık mesele insanlarda virüsün yayılmasını engelleme değildir. Bu küresel bir salgındır ve artık durdurulamaz. Uzmanlar eldeki verilerden yola çıkarak şu sonuca varmaktadırlar. Alman nüfusunun 3'te 2'si virüsle enfekte olacak ve hastalanacaktır. Hastaların yüzde 80'ni hastalığı çok hafif veya hafif geçirecek. Yüzde 20'si tıbbi yardıma ihtiyaç duyacak, ve yüzde 6'sı yoğun bakımda tedavi edilecektir. Yüzde 6 çok değilmiş gibi gelse de bir milyondan fazla insan anlamına gelmektedir. Eğer şimdi virüsün doğal katlanarak yayılma hızına karşı önlem alınmazsa sağlık sistemi aşırı yüklenme nedeniyle çökecektir. Her şey bu eğrinin zamana yayılmasına, yani virüsün yayılma hızının yıl içinde geniş bir zaman dilimine dağıtılmasına bağlıdır. Böylelikle yine aynı sayıda kişi hasta olacak ama aynı anda değil, yavaş yavaş ve durum sakinleşecek. Herkes modern tıbbın imkanlarından en üst düzeyde istifade edebilecektir. Bu şu anki ana hedef, başlangıçta mümkün olduğunca az sayıda kişinin bu virüsü kapmasıdır. Bu yüzden el yıkama, mesafeyi koruma ve parti yapmamak, evde kalmak gibi küçük şeyler hayati önem taşımaktadır. Sadece kendiniz için değil, aynı zamanda özellikle hasta, yaşlı ve zayıflar için.'


REJİM HAZIRLIK YAPMIYOR

  • El-Halil şimdiye kadar Esed rejiminin hakim olduğu bölgelerden koronavirüs vakasına ilişkin bir haber gelmemesini iki olasılığa bağlayarak şunları söyledi: “Birincisi, rejim hastalığı kabul etmek istemiyor. İkincisi, bölgelerindeki ölümler meydana geliyor ama doktorlar tarafından teşhis edilmiyor. Bu nedenle, koronavirüs konusu Suriye’de patlayacak. Çünkü Esed rejimi asla hazırlık yapmıyor.”

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi İlhami Çelik'ten önemli uyarı: 1 metre mesafesini korumalıyız