İsrail 'Yahudi ulusal yasası' ile Dürziler'i gözden çıkardı

İsrail'in geçtiğimiz ay kabul ettiği Yahudi ulus devlet yasası Dürzileri öfkelendirdi. Osmanlı döneminde devlete karşı ayaklanan fakat asla bir devlet kuramayan Dürziler, koşulsuz itaat etmelerine rağmen İsrail tarafından mahrum bırakılmış ve izole edilmiş durumda.

Haber Merkezi AA Yeni Şafak
"Yahudi ulus devlet" yasasının ardından ülkede Dürziler protesto gösterileri düzenledi.

19 Temmuz'da kabul edilen Yahudi ulus devlet yasası, ülkedeki Dürzi Arap topluluğunu kızdırarak, soydaşları Filistinlilerin aksine İsrail’e tam sadakatle büyük hizmetler veren bu kesime büyük darbe indirmiş oldu.

Ülkenin kuzeyinde yoğun bir şekilde yaşamlarını sürdüren, varlığını İsrail’in varlığına bağlayan Dürziler, yıllar boyunca “kan kardeşi” muamelesi göstererek, hiçbir hizmette kusur etmediği “devletleri” tarafından mahrum bırakılmış ve izole edilmiş duruma düşürüldü.

Ayrımcılık fikri ordu içerisinde istifa getirdi

İsrail’in kendini sadece Yahudi halkının devleti olarak gören kanunu çıkarmasıyla, aralarında orduda yüksek rütbeli askerler olarak hizmet eden şahsiyetler olmak üzere, Dürzilerin önde gelenleri bundan sonra ülkedeki statülerinin ne olacağını sorgulamaya başladı.

Orduda mevcut bulunan Dürzi askerlerinin birer birer görevlerini bıraktığı bildirildi.

  • Ariel Şaron başbakanlığındaki 29. İsrail hükümetinde Devlet Bakanlığı yapmış Salih Tarif ile Binyamin Netanyahu liderliğindeki 34. mevcut İsrail hükümetinde İletişim Bakanlığı görevini sürdüren Eyüp Kara, Dürzi Arapların İsrail devletinde üst düzey makamlarda yer alan önemli şahsiyetleri arasında bulunuyor.

On binlercesi sokağa döküldü

Başkenti Tel Aviv'de on binlerce kişi İsrail parlamentosu Knesset'in Temmuz ayında onayladığı tartışmalı "Yahudi ulus devlet" yasasını protesto etti. İsrail basınında yer alana haberlere göre Dürzi Arapların öncülüğünde düzenlenen gösterilere yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

İsrail'de yaşayan Dürzi vatandaşlar Knesset'in onayladığı İsrail'i Yahudi halkının tarihi vatanı ve "ulus devleti" olarak tanımlayan, ülkenin kaderini tayin etme hakkının da sadece Yahudilere ait olduğunu belirten yasayı ayırımcı olduğu gerekçesiyle eleştiriyor.

Temmuz ayında onaylanan yasa ayrıca İbranice'yi ülkenin tek resmi dili olarak tanımlıyor. İsrail'de daha önce resmi dil olan Arapça'ya ise yasada detaylı bir tanımlama yapılmaksızın sadece özel bir statü veriliyor.

İsrail ırkçı yasayla Dürzileri gözden çıkardı
İsrail'de kabul edilen "Yahudi ulus devlet" yasasının ardından ülkede Dürziler protesto gösterileri düzenledi. Osmanlı'dan bu yana Orta Doğu'nun çeşitli noktalarında varlık gösteren, şimdilerde ise İsrail'e olan öfkeleriyle gündeme gelen Dürziler'i yakından tanıyalım.


Netenyahu toplantıyı terk etmişti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Yahudi ulus devlet yasası" hakkındaki fikir ayrılıklarına son vermek amacıyla çözüm önerilerini görüşmek ve tartışmak için İsrail'deki Dürzi liderlerle bir araya gelmiş fakat Dürzi liderlerin İsrail'i ırkçı ve ayrımcı bir devlet olarak nitelendirmesine kızarak toplantıyı terk etmişti.

Osmanlı'dan bu yana devlet kuramayan bir halk

İsrail'de kabul edilen "Yahudi ulus devlet" yasasının ardından ülkede Dürziler protesto gösterileri düzenledi. Osmanlı'dan bu yana Orta Doğu'nun çeşitli noktalarında varlık gösteren, şimdilerde ise İsrail'e olan öfkeleriyle gündeme gelen Dürziler'i yakından tanıyalım.