Finansal operasyon incelemesi

BDDK, hafta sonu Halkbank’ın internet sitesinde yaşanan ‘ucuz dolar’ muammasını incelemeye aldı. Türkiye’de ilk kez yaşanan bu ‘gece operasyonu’nun ekonomik bir suç unsuru oluşturup oluşturmadığına bakılacak. Banka ise yaşanan skandalın finansal operasyonla ilintili olup olmadığını inceliyor.

Cahit Saraçoğlu Yeni Şafak
BDDK el attı.

Geçtiğimiz hafta sonu gece saatlerinde piyasaların kapanmasının ardından sisteminden 3,72 TL’den dolar satışının yaşandığı Halk Bankası, işlemleri yapanlarla ilgili inceleme başlattı. Banka o gece işlem yapanlara ‘Neden 3.88’den dolar aldın?’ diye sormayacak. Ancak, finansal operasyonla ilintili olup olmadıkları yönünden inceleme yapacak.

BDDK KONUYA EL ATTI

Türkiye’de ilk kez yaşanan 31 Ağustos 2018 Cuma akşamı ‘gece operasyonu’nun ekonomik bir suç unsuru oluşturup oluşturmadığına da bakılacak. Konuyu bu yönüyle ele alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), inceleme başlattı. Hedefteki bankalardan bilgi isteyen BDDK’nın incelemesiyle “ucuz dolar” satışının yazılım sisteminden kaynaklanan bir hata mı yoksa finansal bir operasyon mu olup olmadığı ortaya çıkarılacak.

İDDİALAR CİDDİ

Konuyla ilgili Yeni Şafak’a bilgi veren üst düzey bir banka yetkilisi; yaşanan süreci manipüle edenlerin olduğuna dikkat çekerek, “Yapanların yanına kalacak şeklindeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Banka resmi olarak açıkladı. Bütün işlemler regülasyona tabi. Düzeltiliyor” dedi.

KURUN GERÇEK DEĞERİNİ BİLMEMELERİ NORMAL Mİ?

O gece o saatte kurun o kadar düşeceğini o kadar kişinin bilmesi normal mi? sorusuna ise aynı yetkili, şu cevabı verdi: “Kuru düşürenler, oraya siber saldırıyı yapanlar, aynı anda sosyal medyayı da kullanarak, haber kanallarını kullanıp olayı duyurabiliyor. Dolayısıyla o kadar kişinin böyle bir işlemin olduğunu öğrenmesi bu kanallar üzerinden olabilir. Oralara verilen bir haber üzerine alıma geçilmiş olabiliyor. Ancak, alım satımlar otomatik yapılmıyor. Algoritmaya yazılıyor, ‘şu fiyatın altına gelirse al’ deniliyor. Tıpkı borsada yapıldığı gibi. Dolayısıyla talimatlı iş şimdi düzeltildi.”

İŞLEM YAPANLARLA İLGİLİ SORUŞTURMA OLACAK

Bankanın düzeltmek için bir soruşturma yapmaya başladığını kaydeden yetkili, “Ancak soruşturmada, kişinin rastlantısal olarak o gece bankanın internet sitesine bakarken döviz kurunun düştüğünü öğrendiği bir durumda alım işlemi yapılmışsa, banka o işlemi geriye dönük olarak düzelteceğini bildirecek hesap sahibine. Ama ‘Gece yarısı 4,72’den niye dolar aldın?’ diye sormayacak. O gece finansal saldırı olayı ile bir ilintisi var mı diye araştıracak” ifadelerini kullandı.

  • Zaman aşımı süresi 25 yıl
  • Bankacılık kanununda geriye dönük usulsüz işlemlerle ilgili 25 yıllık zaman aşımının bulunduğunu hatırlatan yetkili, “BDDK bankacılık işlemleri ile ilgili talimatı var. O talimatlara rağmen, hangi yönetici böyle bir risk alır. Talimatların hukuksal düzenlemelerin olmadığı bir alan olsa, ‘bu tür bir usulsüzlük olur’ denilebilir. Ama bankacılıkta yapılan işlemdeki usulsüzlüğün 25 yıldır zaman aşımı süresi. Hiçbir bankacı bilerek kasten böyle bir riske girmez” diye konuştu.