Kolonya satışları patladı: Ben böyle bir satışı ne dedemden duydum, ne babamdan duydum

Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgınının ardından kolonya satışlarında artış yaşandı. Kayseri’de üçüncü kuşak olarak kolonya üretimi yapan Hazım Büyüksimitci, koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından kolonya satışlarında patlama olduğunu söyleyerek, "Ben böyle bir satışı ne dedemden duydum, ne babamdan duydum ne de başka bir kolonyacı büyüklerimizden duydum. Dünya tarihinde bazen böyle şeyler oluyor" dedi.

Haber Merkezi İHA
Koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından kolonya satışları arttı.

Koronavirüsün 11 Mart’ta Türkiye’de görülmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ’Virüse karşı kolonya kullanın’ çağrısı üzerine vatandaşlar kolonyacılara akın etti.

"BİR ANDA MÜŞTERİ PATLAMASI OLDU"

Kayseri’de de üçüncü kuşak olarak kolonya üretimi yapan Hazım Büyüksimitci, 11 Mart’ta sabah saatlerinde dükkanda otururken bir anda müşteri patlaması olduğunu söyledi.

Büyüksimitci, "11 Mart’tan sonra bir sabah dükkanımızda oturup arkadaşlarımızla çay içerken 10 buçuk gibi bir müşteri patlaması oldu. Ne olduğunu biz de anlayamadık. Meğer ki bakanımız kolonya kullanın diye açıklama yapmış. Onun üzerine bir anda kolonya tüketimi patladı. Elimizdeki malların tamamını sattık ve ham madde bulmakta güçlük çektik. Fiyatlar yükseldi. Hatta bir ara fiyatlar yüksek düşüncesiyle biz hammadde almadık. Hem perakende satış yerlerimizi hem de üretim yerimizi iki sefer hammadde bulamadığımız için kapattık.

FOTOĞRAF 14
Türk kolonyasına dünyadan sipariş yağıyor: Pandemi döneminde mesaiyi 24 saate çıkardılar
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında en güçlü dezenfektanlardan biri olan kolonyaya rağbet arttı. Sadece Türkiye'de değil, dünyadan da sipariş yağıyor. Edirne'de kurulu bulunan kolonya firması iç piyasanın yanı sıra ABD'den, Avustralya'ya, Avrupa ülkelerinden Malezya'ya kadar gelen kolonya talepleri karşılamak için üretimini 24 saate çıkardı. Firmanın ihracat sorumlusu Burak Susesi, "Türklerin, oradaki kullanımını artırmasından dolayı yabancılar da onlardan etkilenerek kolonya tüketmeye başladı.

"KOLONYA FİYATLARI YÜKSELDİ"

Fiyatların yüksek olduğunu bir çare bulamayınca biz de alıp satarak müşterilerimizi kolonyasız bırakmamaya gayret ettik. O günden itibaren fiyatlarda kademeli yükselme oldu. Kolonya anormal fiyatlara yükseldi" ifadelerini kullandı.

"NE DEDEMDEN NE BABAMDAN, NE DE BAŞKA BİR KOLONYACIDAN DUYDUM"

  • Pandemi sürecinde şimdiye kadar yaptıkları kolonya satışından dolayı kendilerinin de şaşırdığını dile getiren Büyüksimitci, "Ben böyle bir satışı ne dedemden duydum, ne babamdan duydum ne de başka bir kolonyacı büyüklerimizden duydum. Dünya tarihinde bazen böyle şeyler oluyor. Böyle bir şeyin de bundan sonra olacağını da tahmin etmiyorum.

Hijyen ürünlerinde ihracat rekoru kırıldı: En çok kolonya Almanya, Hollanda ve Suudi Arabistan'a ihraç edildi

"GENÇ NESİL KOLONYAYI ÖĞRENDİ"

Satışlarımız 4 ay öncesine göre 4’te 1 oranında azaldı. Genç nesil kolonyanın ne olduğunu bilmiyordu. Hatta kullanmıyordu. Sağlık Bakanımızın kolonyacılık mesleğinin ayağa kalkmasında çok büyük katkısı var. Bu konuda kendisine bir kolonyacı olarak teşekkür ediyorum. Kolonya Türkiye’nin bir markasıdır. Her zaman tüketilen bir şeydir. Aynı zamanda hijyen maddesidir. Bu hastalığa bağlı olarak da genç nesil kolonyayı öğrendi. Çok fazla satış olmasa da işlerimiz bir müddet daha kademeli olarak devam edecektir" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAF 8
Ofisini ​2 bin 500 şişelik kolonyayla doldurdu
İzmir'de elektronik mühendisi Ünal Çınar (63), farklı ülkelerden ve şehirlerden topladığı yaklaşık 2 bin 500 şişelik kolonyayla ofisini küçük bir müzeye dönüştürdü. Kolonyanın Almanya'da bulunduğunu hatırlatan Çınar, "Toplum olarak güzel kokulara meraklı ve hassas olduğumuz için günümüzde kolonyanın anavatanı Türkiye" dedi.

FOTOĞRAF 19
50 yılda biriktirdiği 3 bin şişe kolonyayı dağıtıyor
Samsun'un Alaçam ilçesinde oturan 88 yaşındaki Necmi Hopaç (88), 50 yılda yaklaşık 3 bin şişe kolonya biriktirdi. Evinin bir odasını kolonyalara ayıran Hopaç, koronavirüs nedeniyle son 1,5 ayda yaklaşık 500 şişe kolonyayı yakınlarına hediye etti.

FOTOĞRAF 9
Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat vermişti: Kolonya ve maske dağıtımı başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs nedeniyle evden çıkmaları kısıtlandırılan 65 yaş ve üstü vatandaşlara kolonya ve maske dağıtılacağını açıklamıştı. Polis ve bekçiler, bugün maske ve kolonyaları vatandaşlara dağıtmaya başladı. Dağıtılan paketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubu da yer aldı.

FOTOĞRAF 9
Koronavirüse karşı 'jel kolonya'
Antalya'da, sabun ve şampuan üreten ve 22 ülkeye ihracat yapan bir firma, koronavirüs salgınıyla birlikte kendi laboratuvarlarında jel kolonya geliştirdi. Normal dezenfektanların ciltte oluşturduğuçatlak ve incelmeyi önlemek için jel kolonyanın içine gliserin ve pantenol kullanan firma, seri üretime başladı.

FOTOĞRAF 5
1 ayda satacağı kolonyayı 2 günde sattı, raflar boş kaldı
Türkiye'de koronavirüs vakalarının ortaya çıkmasıyla kolonyaya ilgi arttı. 1 ayda satacağı ürünü 2 gün içerisinde satan kolonya imalatçısının rafları ise ham madde fiyatları artınca boş kaldı.

FOTOĞRAF 6
Trabzon'da kolonya stokları bitti: Raftakileri satıp dükkanı kapatacağız
Trabzon'da kolonya üretici firma sahipleri, hammadde etil alkol bulunamaması nedeniyle talepleri karşılayacak üretimi yapamıyor. Eldeki stokları biten üreticiler, hammadde üretiminin artırılmasını istiyor. Kolonya üreticisi Ömer İnan, "Elimizde satacak kolonya yok. Stoklar bitti. Şu an raflardakileri de sattıktan sonra dükkanı kapatacağız." açıklamasında bulundu.

FOTOĞRAF 6
Şişesini getirene bedava kolonya dağıtıyor: Fırsatçılara inat olarak bunu başlattık
Türkiye'de korona virüsü vak'alarının ortaya çıkması ile birlikte vatandaşlar tedbir amaçlı dezefektan ürünlere yöneldi. Kocaeli'de bir esnaf bu durumu fırsat çevirenlere tepki olarak elinde bulunan 400 kiloluk kolonyayı ücretsiz olarak dağıtmaya başladı.

FOTOĞRAF 41
Asırlık kolonya üreticisinin mağaza satışına talep 5 kat internet satışlarında ise 7 kat arttı
Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından talep patlaması yaşayan ürünlerin başında kolonya geldi. Yaşanan talep yoğunluğu sonrası asırlık kolonya üreticisi Eyüp Sabri Tuncer'in dükkan satışları 5 kat, internet üzerinden satışları ise 7 kat arttı.