Merkez’den ‘karşılık’ hamlesi

Döviz kurlarının yükselişine karşı harekete geçen Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarını yüzde 55’ten yüzde 45’e düşürdü. Bu kritik hamleyle yaklaşık 6,4 milyar lira likidite piyasadan çekildi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarını yüzde 55’ten yüzde 45’e düşürdü.

Döviz kurlarının spekülatif hareketlerle gerçek değerinin çok üzerine tırmandırılması girişimlerine Merkez Bankası müdahale etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün sabah, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkan oranı üst sınırının yüzde 55'ten yüzde 45'e düşürdüğünü duyurdu. Bu değişiklikle yaklaşık 6,4 milyar liralık likiditeyi piyasadan çeken Merkez Bankası, yaklaşık 2,2 milyar dolarlık dövizi de bankaların kullanımına açtı.

ELİ KOLU BAĞLI DEĞİL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek enflasyonun geçici olarak çift haneye çıktığını söyledi. Şimşek şu değerlendirmelerde bulundu: “Kurda reel ekonomiden kopuk bir gidişat söz konusu. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları özellikle ara malı ve ham madde fiyatları en belirleyici olan faktör. Gıda Komitesi olarak gerekeni yaptık. Merkez Bankası'nın da eli kolu bağlı değil, gereken tepkiyi veriyor. Para politikasındaki sıkılaşma da burada çok net bir şekilde gözüküyor. Finansal şartlarda da bir sıkılaşma söz konusudur. Bu da önümüzdeki dönemde enflasyonu ve cari açığı kontrol altına almaya önemli katkı verecektir. Kredi hacmindeki genişleme de geçmiş dönemlerin ortalamasının altındadır. Bütün bu göstergeler, aslında, varsa, aşırı ısınmanın geçen seneki hikaye olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor."

İndirin faizleri!

Yenidenatağa geçtiler