YHT'nin de başkenti

Ankara’yı raylı sistemin başkenti yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı, törenle hizmete alındı. Tarifeli seferlere bugünden itibaren ev sahipliği yapacak modern gar binası, yılda 15 milyon kişiye hizmet verecek. Açılışı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YHT garının başkentin sembol eserleri arasına gireceğini söyledi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı, Cumhuriyetin ilanının 93. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve vatandaşların katılımıyla dün açıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başkentimizin sembol eserlerinden biri olacağına inandığım gar binasının ülkemize kazandırılmasında emeği geçen tüm firmaların, yöneticilerini, işçilerini tebrik ediyorum. Bu eser dünyada en başarılı uygulamalarını koyduğumuz kamu özel ortaklığının eseridir" dedi.

235 MİLYON $'LIK YATIRIM

Garın 235 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen belirten Erdoğan, “Bu gar ile birlikte YHT merkezinde Ankara'nın yer alma durumu güçlenmiş oluyor. 19 yıl 7 ay süre ile bu binayı Ankara Tren Garı işletmesi adı ile yüklenici firmalar işletecek ve sonra TCDD'ye devredecek" diye konuştu.

'KARA TREN ARTIK HİÇ GECİKMEYECEK'

Kara Tren türküsünün sözleriyle konuşmasına devam eden Erdoğan, şunları kaydetti: “O güzel türküde ne diyor; 'Gözüm yolda, gönlüm darda, ya kendin gel ya da haber yolla, duyarım yazmışsın iki satır mektup vermişsin trene halimi unutup kara tren gecikir belki hiç gelmez.' Bundan sonra kara tren hiç gecikmeyecek merak etmeyin, onun yerine hızlı trenler yer alıyor. Bugün iki satır mektup yazma. Eskişehir'den Konya Ankara İstanbul'a ulaşıyor. Bizim Rize'ye uğramadı. İnşallah oraya da bir uğrarız. Bursa, Yozgat, Sivas, ve İzmir ile Karaman'ı 2019'a kadar ekliyoruz."

AVRASYA TÜNELİ SIRADA

Açılış sırasının Avrasya Tüneli'ne geldiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “İstanbul Marmaray'ı yaşadı. 3 senede 160 milyon yolcu geçti. Fazlası var, azı yok. Avrasya Tüneli'ni gördük. Avrupa'dan Asya'ya gidiş gelişlerimizi yaptık. Yeni Havalimanımızı 2018 çeyreğinde 90 milyon yılda yolcu kapasiteli kısmının açılışını yapacağız. Bana böyle söz vermişlerdi. Bu da dünyanın bir numarası oluyor. Muhteşem bir eser ortaya çıkıyor. Türk milletine bu yakışır."

Bugün seferlere başlıyor

BUNDAN SONRA 'KANAL İSTANBUL' ANILACAK


Dev eserlerin Türkiye'deki gelişimin göstergesi olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin 18 Mart'ta temelinin atılacağını da hatırlattı. Çılgın projelerin en önemlilerinden olan Kanal İstanbul'u ise konuşmasında ayrı bir yere koyan Erdoğan, "O da Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacak. Süveyş, Panama Kanalı'nı konuşurlar. Bundan sonra Kanal İstanbul'u anacaklar. Cumhuriyet tarihindeki en büyük proje olacak. Hazırlıklar sürüyor" şeklinde konuştu.

Yolculukta yeni nesil terminal

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara YHT Garı açılış törenindeki konuşmasında “Büyük eserlerin hep İstanbul'a yapıldığı, Ankara'ya yapılmadığı"nın söylendiğine dikkat çekerek, yolculukta yeni nesil terminal olan Ankara YHT Garı'nın başkente kazandırmanın önemine değindi.

"Ankara sadece Türkiye'nin başkenti değil. Ankara yüksek hızlı tren ağlarının da başkenti olmaya başladı" ifadelerini kullan Yıldırım, şöyle devam etti: “Seyahat edenler, bir yerden bir yere transfer olacaklar, burada konaklayabilecek, alışveriş yapabilecek, vaktini geçirebilecek sadece bir gar değil, aynı zamanda gece gündüz hayat olan insanların buluştuğu, görüştüğü, ihtiyacını giderdiği çok güzel bir mekan haline geldi."