Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'den Demokrasi Adası'nda ilk görüntüler

Türk demokrasi tarihine "kara bir leke" olarak geçen, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamına karar verilen Yassıada, 5 yıllık çalışmalar sonunda bugün Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla hizmete açıkılyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli tarafından yapılacak açılış öncesi ikili adada incelemelerde bulundu.

Haber Merkezi AA
Cumhurbaşkanı Erdogan ve MHP lideri Devlet BAhçeli ile beraberindekiler, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli, özel bir tekneyle Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na geldi. Erdoğan ve Bahçeli'ye, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanvekili Celal Adan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman da eşlik etti.

  • Erdoğan ve Bahçeli ile beraberindekiler, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda ilk olarak 27 Mayıs Müzesi'ni gezdi.

Yargılamaların yapıldığı müzede incelemelerde bulunan Erdoğan ve Bahçeli, dev ekrana yansıtılan Dünden Bugüne Yassıada Belgeseli'ni de izledi.

'Aydın Evi'ne ziyaret

Daha sonra Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi'ne geçen Erdoğan ve Bahçeli, burada Adnan Menderes'in doğduğu evin benzerinin yer aldığı "Aydın Evi"ni de ziyaret ederek, günün anısına fotoğraf çektirdi.

Üzerinden 60 yıl geçti

Tarihin utanç sayfalarının yazıldığı, Türk milletinin vicdanında derin yaralar açan 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin üzerinden 60 yıl geçti. Yassıada, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam kararını verdiği yer olarak hafızalara kazındı.

FOTOĞRAF 36
Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndan ilk kareler
Türk demokrasi tarihinde "kara bir leke" olan 27 Mayıs 1960 darbesinin 60. yılında Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hizmete açılacak.


Temeli 2015 yılında atıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOBB, GTİ işbirliğiyle yap-işlet-devret modeliyle, darbenin ardından idam edilen Menderes ve arkadaşlarının yargılamasının yapıldığı Yassıada ve Sivriada'daki tarihi ve kültürel değerlere sahip yapıların korunarak yenilenmesi ve bu adaların halkın hizmetine sunulması amacıyla 2015 yılında temeli atılan proje tamamlandı.

Demokrasiye vurulan darbenin üzerinden 60 yıl geçti


Karanlık döneme ışık tutacak

Adı, 2013 yılında Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilen Yassıada, darbe döneminin karanlığına ışık tutacak merkez haline geldi. Çehresi son 5 yılda değişen 103 bin 750 metrekarelik alana sahip ada, demokrasiye vurulan darbenin yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından halkın hizmetine açılacak. Törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kabine üyeleri ve askeri yetkililerin de katılması bekleniyor.

Utanç adasının tarihi değişiyor: Artık demokrasi adası