Yılmaz, Rizespor'u bile kullanmış!

Yöneticileri hakkında 8 ayrı suç duyurusunda bulunulan Vakıfbank'ın, zorunlu bağış sistemiyle bayilerden 1998 yılında 120,7 milyar lira, 1999 yılında da 203 milyar tahsil ettiği saptandı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yöneticileri hakkında 8 ayrı suç duyurusunda bulunduğu Türkiye Vakıflar Bankası'nın, çay bayilerinden zorunlu olarak Çaykur Rizespor için bağış topladığı ortaya çıktı.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (ÇAY-KUR) hesaplarında yaptığı incemeler de, Türkiye Vakıflar Bankası ve Çaykur'un işbirliği ile çay bayilerinden zorunlu olarak, Çaykur Spor'a bağış toplandığı tespit edildi. Müfettişlerin konuyla ilgili hazırladığı rapora göre, Çaykur ile Türkiye Vakıflar Bankası, aralarında imzaladıkları 15 Haziran 1996 tarihli sözleşme ile, bayilerin çay bedellerini Vakıflar Bankası'na yatırmaları kararlaştırıldı. Bu sözleşmeyle birlikte, son dört yıldır ANAP'lı bakanlara bağlı bulunan Türkiye Vakıflar Bankası'nın, ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın seçim bölgesinin spor kulubü Çaykur Spor için, bayilerden çay bedelinin yanında, fatura bedelinin binde 5'i oranında bağış toplamaya da başladığı belirlendi.

YDK müfettişlerin hazırladığı raporda, Çaykur ile Vakıfbank ile tahsilat konusunda yapılan anlaşmanın Çaykur'a hiç bir yarar sağlamadığı belirtilerek, bu anlaşmanın tamamen Çaykur Spor'a bağış toplamak için yapıldığı vurgulandı.

Zorunlu bağış

Raporda, Çay-Kur İşletmeleri ile hiç bir hukuki bağı bulunmayan Çaykur Spor için zorunlu bağış toplanamayacağı ifade edilerek, "Bu sistem, adeta Çaykur Rize Spor'a bağış toplamak için kurulmuş olduğu düşünülmektedir" denildi. Müfettişlerin incemelerinde, Vakıfbank'ın bu uygulama ile, çay bayilerinden 1998 yılında 120.7 milyar liralık, 1999 yılında da 203 milyar liralık zorunlu olarak bağış topladığı ve bunu da spor kulubünün hesabına aktardığı saptandı.

Raporda, Çaykur İşletmesi'nin, Rizespor'a reklam desteği de verdiği ifade edilerek, bu çerçevede işletmenin 1998'de 100 milyar, 1999'da 300 milyar, 2000 yılında da 700 milyar liralık reklam desteği verdiği kaydedildi. Raporda, Rizespor ile Çay Kur İşletmesi arasında, hukuki bir bağlantı olmadığına da dikkat çekilerek, söz konusu spor kulubüne destek verme uygulamasından vazgeçmesi istendi.