Türkçe’nin felsefesini çocuklara öğretiyoruz

“Türkçenin Muhafızları” adlı çalışmasıyla Ali Şir Nevai, Yusuf Has Hacib, Kaşgarlı Mahmut gibi isimleri çocuklara tanıtan yazar Özgür Aras Tüfek, ESKADER’in verdiği ödüllerin bu yılki sahiplerinden biri oldu. Tüfek, “Türkçe’nin felsefesini, bin yıl önceden bize taşıyan kişileri somutlaştırmak ve çocuklara anlatmak istiyoruz” diyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Yazar Özgür Aras Tüfek

Yazar Özgür Aras Tüfek, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından verilen 2017 Kültür Sanat Ödülleri’nde bu yıl çocuk edebiyatı dalında ödüle layık görüldü. “Türkçenin Muhafızları” kitabıyla ödülün sahibi olan yazar, Türk dili hakkında pek çok önemli çalışmaya imza atmış. Yazar, Ali Şir Nevai, Yusuf Has Hacib, Kaşgarlı Mahmut gibi isimleri çocuklara tanıtıyor.

BİR VAZİFE OLDUĞUNU DÜŞÜNYORUM

Erdem Yayınları’ndan çıkan serinin perde arkasını konuştuğumuz yazar, bu alanda çalışmaya yüksek lisans tezi sırasında karar vermiş. Alanının yetişkin öyküleri olduğunu fakat Ali Şir Nevai hakkında çalışırken çocuklarının merakı üzerine bu alana yöneldiğini belirten Tüfek, “Yüksek lisans tezimde danışmanım Türk Dil Kurumu Başkanı Mustafa Kaçalin idi. ‘Bu şahsiyetleri yetişkin insanların anlaması önemli ama daha önemli olan çocukların Türkçe’nin muhafızlığını yapan kişileri tanıması ve anlamasıdır’ demişti. Ben de bu değerleri çocuklara anlatmamızın bir vazife olduğunu düşündüm” dedi.

KURGULAYARAK ANLATIYORUZ

Aynı zamanda Türkçe öğretmeni olan Tüfek, bu kişilikleri gerçeklikten kopmadan çocukların dünyasına inen bir kurguyla anlattığını kaydediyor. Tüfek, bu kişilikleri çocuklara tanıtmanın önemini ise şu sözlerle anlatıyor: “Türkçe’yi düzgün kullanmanın felsefesini, gerekliliğini, bin yıl önce bu mirası bize taşıyan kişileri somutlaştırmak adına faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu kişileri tanıyarak, onların hayatlarını, serüvenlerini bilerek o kişileri somutlaştırmış oluyorlar. Bunun bir kültür mirası olduğunu düşünüyorum. Kitaplarda verdiğimiz mesaj da bu. Bunu senin ataların yaptı sen de yapabilirsin diyoruz.”

  • SIRADA YÜKNEKİ VAR
  • Özgür Aras Tüfek, serinin devamı için hazırlıklarını sürdürüyor. Sırada “Atabetü’l Hakayık”ın yazarı Edip Ahmet Yükneki hakkında çalıştığını belirten Tüfek şöyle konuşuyor: “Şahıslar çok eskiden yaşadığı için bazılarının hakkında çok fazla bilgi bulamıyoruz. Ali Şir Nevai’nin kaynaklarının birinde de Yükneki’nin âmâ olduğundan bahsediliyor. Buradan haraketle çocukların özel durumu olan arkadaşlarına karşı nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair bir şeyler olacak. Ahmet Yesevi ile de seriyi tamamlamak istiyoruz.”