Hatırlatma dozu nedir? Hatırlatma dozu ne zaman yapılır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün gerçekleştirilen basın toplantısında aşılama sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Hatırlatma dozunun önemini vurgulayan Koca "vatandaşlarımızın biran önce hatırlatma dozu aşısını yaptırmalarını önemsiyoruz" dedi. Peki, hatırlatma dozu nedir? Hatırlatma dozu Biontech'te mi Sinovac'ta mı vuruluyor? Hatırlatma dozu aşısı ne kadar süre sonra vuruluyor? İşte detaylar...

Haber Merkezi Yeni Şafak
aşı

Hatırlatma dozu, bir aşının daha önceki bir dozdan sonra fazladan uygulanması anlamına geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon vatandaşın bulunduğunu duyurdu.

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN VURULUR?

Bakanı Fahrettin Koca, aşılamaya dair elde edilen son verileri paylaştı. Buna göre hatırlatma dozunun önemine değindi. Bakan Koca, ''Hastanelerimizdeki aktif vakaların %90’a yakın bir bölümü aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış kişilerdir. Aşısı tamamlanmış olduğu halde hastalığa yakalanarak hastanede tedavi görenler %10 dolaylarındadır.

“Aşısı tamamlanmış” ne anlama geliyor? Aşısı tamamlanmış kişi, 2 doz inaktif aşı olup, ikinci doz aşısından 3 ay sonra hatırlatma dozunu da yaptıran veya son 6 ay içinde iki doz mRNA aşısı olan hatırlatma dozunu da yaptıran veya son 6 ay içinde iki doz mRNA aşısı olan kişidir.

Bilgilerimiz, inaktif aşıdan 3 ay sonra yapılan hatırlatma dozunun koruyuculuğu çok önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı %2’den daha azdır. 2 doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızın da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç duyacakları öngörülmektedir.'' açıklamasında bulundu.