Samsun teravih namazı saat kaçta 2024? Samsun teravih vakti ne zaman?

"Samsun teravih namazı saat kaçta 2024?" sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında yer alıyor. Mübarek Ramazan ayı öncesi araştırmalar hız kazandı. 2024 yılının ilk sahuruna ne zaman kalkılacağı pek çok Müslüman tarafından merak ediliyor. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayının başlamasına kısa bir süre kala, tüm yıl beklenen oruç ibadetini yapmak isteyen Müslümanlar, ilk sahur, ilk iftar ve ilk teravih namazı tarihini öğrenmek istiyor. Peki Samsun teravih namazı saat kaçta 2024? Samsun teravih vakti ne zaman?

Haber Merkezi Yeni Şafak
Samsun teravih namaz saati 2024

"Samsun teravih namazı saat kaçta 2024? Samsun teravih vakti ne zaman?" sorularının cevapları sorgulanan konular arasında yer alıyor. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayının başlamasına kısa bir süre kala, tüm yıl beklenen oruç ibadetini yapmak isteyen Müslümanlar, ilk sahur, ilk iftar ve ilk teravih namazı tarihini öğrenmek istiyor. Peki Samsun teravih namazı saat kaçta 2024? Samsun teravih vakti ne zaman?

İLK TERAVİH NE ZAMAN 2024?

Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 2024 Dini Günler Takvimine göre bu yıl Ramazan 11 Mart 2024 tarihinde başlayacak.

SAMSUN TERAVİH NAMAZI VAKTİ İÇİN TIKLAYIN

SAMSUN İMSAKİYES, 2024

İLK TERAVİH NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

İlk teravih namazı 10 Mart Pazar günü İstanbul'da saat 20:31'de Ankara'da 20:15'de, İzmir'de ise 20:36'da kılınacak.


TERAVİH NAMAZI FARZ MI SÜNNET Mİ?

Resul-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat halinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhari, Salatü’t-teravih, 1; Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1; Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, Hanefîler, Şâfiîler, Hanbelîler ve bazı Mâlikîler'e göre bu namaz sünnet-i müekkededir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur.


TERAVİH NAMAZINI CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1; Müslim, Salatü’-Müsafirin, 177). Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “Ne güzel bir adet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın.” (Müttaki, Kenzü’l-ummal, XII, 576) diye dua etmiştir.


TERAVİH NAMAZI TEK NİYETLE KILINABİLİR Mİ?

Teravih namazına başlarken niyet ettikten sonra her selam verişte yeniden niyet etmenin şart olup olmadığı konusunda Hanefi alimleri farklı görüşlere sahiptir. Tercih edilen görüşe göre teravih namazı bir bütün olduğundan her iki veya dört rekatta selam verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğu bulunmamaktadır. (İbn Nüceym, el-Bahr, I, 294; el-Fetava’l-Hindiyye, I, 130).