|

Olağanüstü Kurultay tamamlandı: İYİ Parti'nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda partinin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu. ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleşen kurultayda yapılan seçimin ilk turunda Koray Aydın 472, Müsavat Dervişoğlu 370, Mehmet Tolga Akalın 327 ve Günay Kodaz iki oy aldı. İkinci tura kalan ve Akalın'ın adaylıktan çekildiği seçimler Aydın ile Dervişoğlu arasında geçti. İkinci turda ise Aydın 566; Dervişoğlu 569 oy aldı. Bu sonuçla seçimler üçüncü tura kaldı. Üçüncü turda 611 oy alan Dervişoğlu partinin yeni genel başkanı seçildi.

Semih Bozkuş
19:12 - 27/04/2024 Cumartesi
Güncelleme: 22:29 - 27/04/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Müsavat Dervişoğlu
Müsavat Dervişoğlu

Türkiye'nin sandık başına gittiği 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de yeni genel başkan Müsavat Dervişoğlu oldu.

5. Olağanüstü Kurultayı'ndaki seçimlerde Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Mehmet Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için yarıştı.

ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleşen kurultayda yapılan ilk oylamada Aydın 472, Dervişoğlu 370, Akalın 327 ve Kodaz ise iki oy aldı.

Seçimler üçüncü turda tamamlandı

Sonuçlar neticesinde seçimler ikinci tura kalırken, Mehmet Tolga Akalın, adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Seçimlerin ikinci turunda Aydın 566; Dervişoğlu 569; Kodaz ise üç oy alırken seçimler üçüncü tura kaldı.

Üçüncü turda 611 oy alan Dervişoğlu partinin yeni genel başkanı seçildi. Aydın ise 548 oy aldı.

Dervişoğlu'ndan ilk sözler

İYİ Parti'nin yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, seçimin ardından yaptığı ilk açıklama şunları söyledi:

"Bu yolculuğa çıkarken dua ettim. Ben bir yarış kazanmadım. Çünkü kimseyle yarışmadık. Herkesin gözü bu kongredeydi. Allah hepinizden razı olsun. En küçük bir tatsız olay bile yaşanmadı. Bu iyiler ve cesurlar hareketinin nasıl bir hareket olduğunun, nasıl bir siyasi hareket olduğunun en büyük delilidir.

Sayın Koray Aydın, benim aile büyüğüm ve ağabeyimdir. Sayın Tolga Akalın da benim kardeşim ve ailemin bir ferdidir. Sizlerin adayları olarak bu yolculuğa çıktık. Siz asıl çok büyük bir ailesiniz. Size mensup olmaktan hepimiz iftihar ediyoruz. Bugün itibarıyla birbirimize sarılarak, yaralarımızı saracağız. Ondan sonra da iktidar yolculuğuna yine ağabeyim Koray Aydın ile, kardeşim Tolga Akalın ile, bu dava için alın teri döken sizlerle yolumuza devam edeceğiz. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak."

Akşener'den tebrik

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı seçilen Dervişoğlu'na eski başkan Akşener'den tebrik geldi.

Dervişoğlu'nu tebrik eden Akşener, "Başarılar diliyorum." dedi.

Akşener'den veda konuşması

İYİ Parti'de olağanüstü kurultayda aday olmayan Meral Akşener, son kez kürsüden partililere seslendi. Akşener, "Bugün emaneti devretme günü. Gerektiğinde bedel ödemeyi bildim. Bundan dolayı asla pişman olmadım, bugün de pişman değilim" ifadelerini kullandı.

Akşener, 20 dakikalık konuşmasını tamamladıktan sonra salondan ayrıldı.

İYİ Parti'nin seçim tüzüğü

İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk gerekiyor. Buna göre, yaklaşık 1302 kayıtlı delegenin yarısından bir fazlasının oyunu alan, genel başkan seçilecek.

Kurultayda, ilk iki turda aranan çoğunluk bulunamazsa üçüncü tura geçilecek. Üçüncü turda ise en çok oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan genel başkan olacak.

Bu arada kurultayda birden fazla aday olduğu için tüzük çerçevesinde her aday için ayrı oy pusulası kullanılacak. Buna göre, Koray Aydın sarı, Müsavat Dervişoğlu mavi, Tolga Akalın beyaz ve Günay Kodaz ise kırmızı renkli pusula ile temsil edildi.

Oy verme işleminin başladığı genel başkanlık seçiminin ardından, genel idare kurulu ve merkez disiplin kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.



#İYİ Parti
#Kurultay
#Seçim
#Koray Aydın
#Müsavat Dervişoğlu
12 gün önce