Öğrenci evleri için Ramazan menüsü

Öğrenci evlerinde kolaylıkla yapılabilecek iftariyelikler. Kendi yemeklerini kendileri yapmak zorunda kalan öğrenciler için Ramazan sofrası kurmak çokta kolay değil. İşte öğrenci evlerinde kolaylıkla yapabileceğiniz Ramazan menüsü...

Haber Merkezi Diğer
Öğrenci evlerinde Ramazan sofrası lezzetleri.

Ramazan'ın yaz aylarına gelmesi, yalnız yaşayan öğrencilerin başının çaresine bakmak zorunda kalmalarını etkilemiyor. Yine kendi yemeklerini kendileri yapmak zorunda kalan öğrenciler için, Ramazan sofrası kurmak ne yazık ki pek de kolay değil. İşte biz de tam bunun için, öğrenci evlerinde Ramazan sofralarını zenginleştiren ve kolaylıkla yapılabilecek iftariyelik tarifleri hazırladık. Yoğun final dönemlerinden sonra, siz bu ziyafeti çoktan hak ettiniz.

0. Başlangıçta yayla çorbası
Hazır çorbalardan sıkıldıysanız, bu tarif tam size göre; hem lezzetli hem çok kolay. Öncelikle pirinçleri ılık suda yıkayın; beyaz suyu akana kadar yıkamaya devam edin. Ardından küçük bir kaba kaynar su döküp haşlamaya bırakın. Farklı bir kasede yoğurt, un ve yumurta sarısını çırpmaya başlayın; üzerine bir miktar su ekleyip çırpmaya devam edin. Pirinçler haşlandıktan sonra haşlama suyundan bir kaç kepçe su alıp yoğurt karışımına ilave edin. Hazırladığınız karışımı yavaş yavaş tencereye ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca tuzunu ilave edin; piştikten sonra nanesini de ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın. İşte bu kadar; tarif oldukça kolay. Haydi sıvayın kolları!
1. Gerekli malzemeler
Yarım çay bardağı pirinç
5 su bardağı su
1 kase yoğurt
1 adet yumurta sarısı
2,5 yemek kaşığı un
Sıvı yağ ve nane

2. Asla hayır demeyeceğiniz çıtır patates
Öncelikle patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Sonrasında halka halka kestiğiniz patatesleri ister ince ince, ister küp küp kesin. Patatesleri bir süre tuzlu ve sirkeli suda bekletmenizi öneriyoruz; böylelikle kararmayıp daha çıtır kızaracaklar. Suda bekleyen patates, aynı zamanda nişastasını da suyu bırakacaktır. Yaklaşık 1 saat suda beklettiğiniz patatesleri bir süzgeç yardımıyla süzün ve havlu peçeteyle sızdırın. Bir yandan kızartma tenceresini hazırlayın; tencerenin de kuru olduğundan emin olun ve içine sıvı yağı dökün. Yağı kızdırın ve ardından suyunu sızdırdığınız patatesleri kızarması için tencereye atın. Kızaran patatesleri bir süzgeç kaşık yardımıyla yine bir havlu peçetenin üzerine alın; peçete patatesin fazla yağını çeker. Patateslerin üzerine tuz ve dilediğiniz baharatları da serperek servis edebilirsiniz.
3. Gerekli malzemeler
Kızartmalık patates (Patates miktarı size kalmış)
Sıvı yağ
Tuz
Ketçap, mayonez, hardal sos veya sevdiğiniz baharatlarla servis edebilirsiniz.
4. Kızartmadan sıkılanlar için sufle patates
Patates kızartmasını her yerde yeriz; bize Ramazan'da daha az yağlı yemek lazım diyorsanız; bu lezzet tam size göre. Öncelikle patateslerin kabuğunu soyun ve küçük küçük doğrayın. Ardından bir tencereye aldığınız patatesleri bol suda haşlayıp süzün. Haşlandığından emin olduğunuz patatesleri ocaktan alın ve içerisine tereyağı, ince kıyılmış taze nane, rende kaşar peyniri, tuz, karabiber ve sevdiğiniz farklı baharatları da ekleyip karıştırın. Farklı bir kapta yumurta ve sütü iyice çırpın; patateslerin üzerine ilave edin ve yeniden karıştırın. Bir yandan kullanacağınız kek kalıplarını yağlayıp unlayın; harcınızdan kaplara eşit bir şekilde bölüştürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Daha bitmedi; üzeri için labne peyniri ile kremayı karıştırın ve fırından çıkan sufle patatesin üzerine ekleyerek servis edin.
5. Gerekli malzemeler
5-6 adet patates
1 kahve fincanı süt
3 adet yumurta
½ demet taze nane
200 gr. rende kaşar peynir
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz ve karabiber
1 yemek kaşığı krema
2 yemek kaşığı labne peyniri

6. Anne eli değmiş gibi ev köftesi
Önce derin bir kaba soğanları doğrayın; üzerine sırasıyla yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş sarımsak, baharatlar, tuz, ekmek içi veya galeta unu ekleyin. Pürüzsüz hale gelinceye kadar köfte harcını yoğurun ve karışımı yarım saat gibi bir süre buzdolabında bekletin. Harcı dinlendirdikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Köfteleri ister fırında, ister ızgarada, isterseniz de yağda kızartın. Annenizin ellerinde çıkmış gibi olacak bu lezzete doyamayacaksınız
7. Gerekli malzemeler
500 gr dana kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı galeta veya ekmek içi
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber, pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber, kimyon, köfte baharatı

8. Haşlanmış makarnadan sıkılan öğrencilere fırın makarna
Sizin belki de en çok yaptığınız yemekler arasında birinci sırada makarna olduğunu tahmin edebiliyoruz; ama bu farklı. Haşlanmış makarna yemekten sıkılan öğrenciler için harika bir lezzet fırın makarnanın yapımı oldukça kolay.
9. Haydi başlayalım
Önce makarnaları derin bir tencerede bol suda 5-6 dakika haşlayın. Haşladığınız makarnaları süzerek soğuk sudan geçirin ve süzülmesi için süzgeçte bekletin.
10. Fırını ısıtın, sosu dökün
Beşamel sos yapmakla uğraşmak istemezseniz, hazır alın. Sosun yapımı da oldukça kolay; önce margarini ve unu tencereye koyun ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun. Üzerine yavaş yavaş süt eklerken bir yandan da karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince ocağın altını kapatın. Farklı bir kap çıkarın ve 2 su bardağı kaşar peynir ile makarnayı karıştırın. Fırına atacağınız kabı çıkarın ve makarna karışımını dökün; üzerine sosu ve 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini serperek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
11. Gerekli malzemeler
1 paket makarna
3 su bardağı rende kaşar peynir
Beşamel sos

12. Bayat ekmekleri değerlendiren yumurtalı ekmek
Ekmekleri kalın kalın dilimleyin ve ancak biraz kalın kesin. Farklı bir yerde yumurtaları baharatlarla ve tuzla karıştırıp çırpın. Orta boy bir tavada yağ kızdırın; ekmekleri tavada kızartın. Önce bir tarafını daha sonra çevirip diğer tarafını kızartın. Kızaran ekmekleri, havlu peçeteye alıp yağını sızdırdıktan sonra servis edin.
13. Gerekli malzemeler
1 bayat ekmek
4 yumurta
Tuz, nane, kekik, kırmızı veya pul biber

14. Tatlı niyetine kızarmış elma
Önce bir kase içerisine süt, tarçın, pudra şekeri, un ve tuzu ekleyip çırpma teli ile iyice çırpın. Ardından elmaları kızartacağınız tavayı çıkarın ve ateşte ısıtın. Isınan tavanın üzerine yağ ekleyin ve elmaların bir kısmının kabuklarını soyup tam ortalarında çekirdek kısımlarını çıkartıp dilimleyin. Bu sırada kızan yağın üzerine elmaları sütlü karışıma bulayın ve ardından teker teker tavaya atıp kızartın. Kızaran elmaları havlu peçeteye alıp yağını süzdürün. Servis etmeden, üzerini pudra şekeri ve tarçın ile süsleyebilirsiniz.
15. Gerekli malzemeler
5-6 adet büyük elma
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 tepeleme çorba kaşığı un
5 gr. kabartma tozu
Sıvı yağ ve yarım çay kaşığı tuz
Üzeri için pudra şekeri ve tarçın

16. Ballı çikolatalı
Tatlı anlayışınız çikolatadan geçiyorsa da, elma dilimlerinin üzerine erimiş çikolata veya bal ekleyerek de servis edebilirsiniz.
17. İftar sonrası sıcak çikolataya para harcamayın
Ev yapımı sıcak çikolata hem lezzetli, hem oldukça pratik. 1 litre sütten neredeyse 5 fincan sıcak çikolata çıkıyor; bu akşama arkadaşlarınızı da davet edebilirsiniz. Önce orta boy bir tencere çıkarın ve içine sütü dökün. Sütün üzerine sırasıyla toz şekeri ve nişastayı da ekleyin; sürekli karıştırın. Orta ateşte kaynatmaya başladığınız karışım kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın ve içine kırdığınız çikolataları ilave edin. Pürüzsüz olana kadar çırpmaya devam edin; sıcakken servis etmeyi unutmayın. Sıcak çikolatanızın içine bir top vanilyalı dondurma ekleyerek de servis edebilirsiniz.
18. Çikolata tadına doyamayanlar için
Aynı malzemeleri kullanarak elde ettiğiniz karışıma, beyaz çikolata ilave ederek de yapmanız mümkün. Bitter çikolatayla yaptığınız lezzetten biraz daha ağır olacağı kesin; ama çikolataya doyamayanlar için ideal bir lezzet.
19. Gerekli malzemeler
1 lt. süt
1 paket çikolata (Aroma tercihi size kalmış; beyaz, bitter, sütlü)
5 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı nişasta