Harç tutarına gelen zam sonrası yurt dışından telefon getirmek ne kadar karlı

Yolcu beraberinde getirilen cep telefonu kullanım harcı tutarında yeni bir düzenleme yapıldı. Yeni çıkan kararla artık yurt dışından getirilen bir cep telefonu için ödenen 170 TL’lik harç tutarı 09.11.2018 tarihi itibariyle 500 TL’ye yükseltildi. Peki, yurt dışından cep telefonu satın almak karlı mı? Harç bedeliyle birlikte hesaplarsak eğer popüler akıllı telefonlar her şey dahil bize kaç paraya mal olur?

Hüseyin Cihad Önal Yeni Şafak
Zamlanan harç tutarı sonrası popüler telefonların fiyat karşılaştırmasını haberimizde bulabilirsiniz.

Harç tutarına gelen zam sonrası yurt dışından alınan telefonun ülkede kullanıma açılması için ödenen bedel 170 TL’den 500 TL’ye yükseltildi. Karar, yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Geçen yıl 800 bin civarında telefonun yurt dışından Türkiye’ye getirildiği, bu rakamın 2018 yılı sonuna doğru 1 milyon seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Önceki yıllara bakıldığındaysa yurt dışından Türkiye’ye getirilen cep telefonu adetleri şöyle:

  • 2010 yılında 828 bin 491
  • 2011 yılında 1 milyon 98 bin 784
  • 2012 yılında 1 milyon 119 bin 952
  • 2013 yılında 1 milyon 31 bin 136
  • 2014 yılında 610 bin 44
  • 2015 yılında ise 723 bin 532

Yani o zamandan bu zamana 5 milyondan fazla cep telefonu yurt dışından Türkiye’ye getirildi. Telefonu yurt dışından satın almak cazip görünse de Türkiye’de garanti kapsamına girmediğini unutmamanız gerekiyor. Bu sadece Türkiye’ye has bir durum değil. Birçok ülkede yurt dışından satın alınan elektronik cihazlar garanti kapsamına girmez.

  • Diğer bir riskse tanıdığınız üzerinden aldığınız telefon ülkeye getirildiğinde bozuk çıktığı zaman tekrar satın alınan ülkeye göndermeniz gerekiyor. O zaman da astarı yüzünden pahalı oluyor. Ülkemizde ithalatçı garantisiyle satın alınan bir cep telefonunu servise vermek istediğimizde muhatap bulamazken, böyle bir durumda mağdur olmamak elde değil.

Peki, tüm risklere rağmen yurt dışından Türkiye’ye cep telefonu getirmek isteyen bir kişi her şey dahil cebinden kaç para öder?

Ülkemizde satılan popüler bazı cep telefonlarını yurt dışı fiyatıyla karşılaştırdık. Bakalım yurt dışından cep telefonu satın almak gerçekten de karlı bir iş mi?

Olabilecek bir senaryoyu ele alalım. Türkiye’den satın aldığınız distribütör garantili cep telefonunuz var. Gayriihtiyari telefon elinizden yere düştü ekran kırıldı veya çatladı. Bu durumda size teknik servis yolu göründü demektir. Genellikle kullanıcı hatası kabul edilen düşme olaylarında cihaz garanti kapsamı dışında da kalabilir garanti kapsamına da dahil edilebilir. O artık teknik servisle sizin aranızda bir durum.

Diyelim ki, garanti kapsamına dahil edildi ve cihazınız ücretsiz olarak onarıldı. Ya garanti dışında kalırsa o zaman ne olacak? En iyi ihtimal 800 TL gibi bir ücret cebinizden çıkacak.

  • Bu fiyat kullandığınız telefonun modeline göre değişiklik gösterebilir. Fakat ekranla beraber dokunmatik panelinde zarar gördüğünü düşünün (ki genellikle telefonun düşme durumlarında sadece ekran değil dokunmatik panelde zarar görüyor) işte o zaman fiyat bin TL üzeri bir rakamla sonuçlanıyor.

Bu olası durumu yurt dışından satın aldığınız bir telefonla yaşadığınızı düşünürsek, o zaman hiç karlı bir yöntem olmadığı ortaya çıkıyor. Çünkü kimse size telefonu yere düşürüp kırılmayacağının garantisini vermiyor.

Teknik servise gitmeden önce bilmeniz gereken 5 altın kural

Telefonun çalınması veya kaybolması durumunda yapmanız gerekenler