Esed safında 20 bin yabancı

Suriye'de İran, Lübnan, Irak, Afganistan ve Rusya'dan gelen yaklaşık 20 bin yabancı savaşçı, Esed rejimi saflarında muhaliflerle savaşıyor.

Haber Merkezi AA
Irak'tan gelen yabancı terörist savaşçılar Ebu Fadl Abbas, Zülfikar ve Necbe Tugayları, Afganistan ve İran'dan gelenler Fatimi Tugayları, Lübnan'dan gelenler de Hizbullah içinde örgütleniyor. Yabancı savaşçılar, birçok cephede rejimin ihtiyacına göre takviye güç olarak bulunuyor. Bazılarının da orduya dahil olduğu biliniyor. Yabancı savaşçılar, başkentin kuzeybatısında Lübnan sınırı yakınındaki Zebadani ve Kalamun, “rejimin kalesi” Lazkiye, kuzeybatısındaki Keseb ve Halep ilinde sabit, diğer bölgelerde mobil olarak bulunuyor.

İDEOLOJİK, DİNİ NEDENLER

İran'dan gelen yabancı terörist savaşçıların rejim saflarına katılma nedeni, Şam-Tahran rejimleri arasındaki ideolojik ve mezhebi bağlılık olarak gösteriliyor. Afgan kökenlilerin İran güvenlik güçleri tarafından yakalanıp Suriye'ye gönderilenler olduğu ifade ediliyor. Lübnan'dan gelenler İran destekli Hizbullah militanlarından oluşuyor ve Suriye'de yaklaşık 10 bin kişi ile rejimin yanında savaştıkları belirtiliyor.