IKBY sınır kapısını Irak'ın kontrolünde

Habur Sınır kapısının karşısında bulunan peşmergenin kontrolündeki İbrahim Halil sınır kapısı Irak merkezi yönetimine teslim etti.

Haber Merkezi Diğer
Arşiv

Habur Sınır kapısının karşısında bulunan peşmergenin kontrolündeki İbrahim Halil sınır kapısıIrakmerkezi yönetimine teslim edildi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde tatbikat yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Irak Silahlı Kuvvetleri birlikleri Irak'a ait Halil İbrahim Sınır Kapısı'na geçti.

Siren sesleri eşliğinde iki ülke askerleri zırhlı araçlarla Habur Sınır Kapısı'na doğru yöneldi.

Geçtiğimiz haftalarda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcıları Iyad Allavi ve Usame Nuceyfi ile Süleymaniye kentinde bir araya geldiği ifade edilmiş ve tarafların 4 maddede mutabık kaldığı belirtilmişti.

Habur Sınır Kapısı neden önemli?
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) korsan referandumun ardından Türkiye'nin bölgeye yönelik alacağı tedbirler gündemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik yaptırımlar kapsamında ticaretin aktığı sınır kapılarının kapatılmasına işaret ederken, gözler Habur Sınır Kapısı'na çevrildi.

Açıklamada üç tarafın da "Irak'taki gergin atmosferin yatıştırılması için siyasi partiler ve taraflar arasında görüşmelerin başlaması, görüşmelerin açık bir ajanda üzerinden yürütülmesi, IKBY üzerindeki yaptırımların ivedi bir şekilde kaldırılması ve en yakın zamanda Bağdat ile Erbil arasında toplantıların başlaması" maddeleri üzerinde mutabakata vardığı kaydedildi.

İran ise, IKBY'ye kapattığı sınır kapılarını yeniden açma kararı aldı.

İran IKBY'ye kapılarını açıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde dün gece neler oldu?