Libya'dan Türk şirketlere davet

Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Salim eş-Şehubi, ülkesinin 2011'den bu yana silahlı çatışmalardan ciddi bir şekilde etkilendiğini ve yeniden inşası için Türkiye'den şirketlerin geri dönmesini istedi.

Haber Merkezi AA
Libya Türkiye'den şirketleri ülkeyi yeniden inşa etmeye çağırdı.

Libya Ulaştırma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Şehubi bakanlıkta Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz ile görüştü.

Açıklamada, Libya hava sahası üzerindeki uçuşa yasak bölgenin kaldırılması için Türkiye'den yardım isteyen Şehubi'nin Büyükelçi Yılmaz ile iki ülke arasındaki ilişkilere dair birçok konuyu ele aldığı aktarıldı.

Şehubi, 2011'den bu yana yoğun çatışmaların yaşandığı Libya'ya Türkiye'den şirketlerin geri dönerek ülkenin inşasında rol almaları çağrısında bulundu.

Libya'da 17 Şubat 2011'de başlayan ve 42 yıllık Muammer Kaddafi iktidarına son veren devrimin ardından bazı bölgeleri ve uluslararası havalimanını kontrol eden silahlı gruplar ile orduya bağlı güçler arasında çatışmalar çıkmış, özellikle 2014'te olayların şiddetlenmesi üzerine birçok ülke, Libya'daki diplomatik misyonlarını boşaltıp vatandaşlarını tahliye etmişti.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde 5 Şubat'ta İsviçre'de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumunca, ülkede 24 Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlere kadar Başkanlık Konseyi Başkanlığına Muhammed el-Menfi, Başbakanlığa Abdulhamid Dibeybe seçilmişti.

Libya Başbakanı Dibeybe duyurdu: Hafter saldırıları nedeniyle iki yıldır kapalı olan önemli ticaret yolu açılıyor

Libya-Cezayir sınırında kriz: Darbeci Hafter bölgeyi 'kapalı askeri bölge' ilan etti

Dünya bu operasyonu konuşuyor: Türk İHA'ları Libya'da bir ilki gerçekleştirdi
Geleceğin havadaki ordularında sürü olarak görev alacak kamikaze dronelar tarihi bir saldırıya imza attı. Libya'da komut almadan yapay zekayla gerçekleştirilen saldırı ile hedefler yok edilirken, yeni bir dönemin de kapısı aralanmış oldu. Savunmadaki Türkler bir ilke imza atarak tüm dünyada ses getiren saldırının perde arkasındaki kamikaze drone Kargu'yu bu hafta gündemine aldı.

Mehmetçikten Libya askerlerine su altı mühimmat imha eğitimi
Milli Savunma Bakanlığı, Libya Silahlı Kuvvetleri personeline verilen Su Altı Mühimmat İmha Kursu'nun görüntülerini paylaştı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, 'Libya Silahlı Kuvvetleri personeline, 'Sabır, Akıl ve Sorumluluk' anlayışıyla Su Altı Mühimmat İmha Kursu verildi' ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Libya'da konuştu: Desteğimizi göstermek için buradayız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, güçlü bir heyetle yapılan bu ziyaretin amacının kardeş Libya'ya, Başkanlık Konseyi'ne ve Ulusal Birlik Hükümeti'ne (UBH) Türkiye'nin desteğini bir kere daha yinelemek olduğunu vurguladı. İki ülkenin 500 yılı aşkın tarihi, kültürel ve beşeri bağlara sahip olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, 'Batısıyla, doğusuyla, güneyiyle Libya bizim için mukaddes bir ülkedir. Türkiye olarak Libya'nın bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığı ve siyasi birliğinin muhafazasını her zaman ilke edindik ve önem veriyoruz.' diye konuştu.