2020 itibariyle 20 milyar nesnenin birbirine bağlanması bekleniyor

Nesnelerin interneti teknolojisi, endüstriyel otomasyon, sağlık, bina ve ev otomasyonundan ulaşım ve kamu hizmetlerine kadar geniş bir uygulama yelpazisine sahip. 2020 itibariyle 20 milyar nesnenin birbirine bağlanmasının beklendiğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, "Önümüzdeki dönem otomasyon, veriler arasındaki iletişim, nesneler arasındaki iletişim bizi heyecanlandırıyor" dedi.

Ömer Faruk Aktaş Yeni Şafak
Nesnelerin interneti ile birçok yenilikçi teknoloji hayatımıza girecek.

Türkiye’nin en önemli iş ve ekonomi dünyası buluşmalarından biri olan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin ikinci gününde "Değişim Döneminde Perakende" başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, panel sonrası yenisafak.com'a veri güvenliği ve nesnelerin internetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şahin, tedarik zinciri kapsamında nesnelerin internetinin endüstriyel otomasyon, sağlık, bina ve ev otomasyonundan ulaşım ve kamu hizmetlerine geniş bir uygulama yelpazisine sahip olduğunu ifade etti.

20 milyar nesnenin birbirine bağlanması bekleniyor

Nesnelerin interneti teknolojisinin (IoT) son dönemde hayatımıza girdiğini vurgulayan Şahin, "2020 itibariyle 20 milyar nesnenin birbirine bağlanması bekleniyor. Tabi bu bizi önümüzdeki dönem otomasyon, veriler arasındaki iletişim, nesneler arasındaki iletişim bizi heyecanlandırıyor" açıklamasında bulundu.

İTÜ Vodafone Future Labavatuarı

Vodafone Türkiye'nin çalışmalarına değinen Şahin, "Bu noktada Vodafone’a değinecek olursak 50’yi aşkın ülkede 80.9 milyon nesnelerin interneti bağlantısıyla liderlik durumumuzu sürdürüyoruz. Bu liderlik durumumuz Gardner’ın sihirli dörtlüsüyle de son dönemde taçlandırıldı. Dolayısıyla altı çizilmiş durumda" dedi.

"Türkiye’de neler yapıyoruz ben biraz onlardan bahsetmek isterim" diyen Şahin şu açıklamalarda bulundu:

"İTÜ ile birlikte gerçekleştirdiğimiz İTÜ Vodafone Future Laboratuvarımız var. Buradaki laboratuvar yaklaşık olarak 36 tane çözümü müşterilerimizle buluşturuyoruz. Çok büyük bir kısmı yerli olan bu iş ortaklarımızın müşterilerimizin terzi usulü çözümler bulmasını da sağlıyoruz. Bir beyin fırtınası yapıyoruz burayı gezdikten sonra müşterilerimizle. Ve onlara terzi usulü çözümler sunuyoruz. Nesnelerin interneti önümüzdeki dönem mutlaka birçok nesnenin birbiriyle konuşmasını sağlayacak. Ve Türkiye’de yaptığımız yatırımlarla biz iş ortaklarımıza burada önemli bir fırsat yaratıyoruz, çok daha fazla bizimle çalışmak için.

Nesnelerin interneti KOBİ'lere büyük fırsatlar getiriyor

KOBİ alanına baktığımızda KOBİ’de de büyük fırsatlar getiriyor nesnelerin interneti. Son dönemde özellikle enerji verimliliği, çalışan takibi gibi birçok noktada ürünlerimizi lanse ettik. Bunların KOBİ tarafında da memnuniyetle karşılandığını ve değer yarattığını gözlemliyoruz."

Dolardaki yükselişe karşı veri uyarısı!

Veri güvenliği bizim için kritik bir konu

Türkiye'de veri güvenliğine ilişkin Vodafone'nın çalışmalarını da anlatan Şahin, "Türkiye’deki veri güvenliği bizim için kritik bir konu. BTK ile regule edilen bir sektör olarak burada uymamız gereken çok net kurallar var. Bu kurallara yüzde 100 uyum sağlamakla beraber, bu veri güvenliğini aslında müşterilerimize nasıl sağlayabiliriz diye de her zaman düşünüyoruz. Bu konuda da farklı çözümlerimiz mevcut. Hem şirketlere hem de bireylere" açıklamasında bulundu.

Şahin: 2020 itibariyle 20 milyon nesnenin birbirine bağlanması bekleniyor
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin ikinci gününde yenisafak.com'un sorularını yanıtlayan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, verilerin interneti, veri güvenliği ve 5G teknolojisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

LeCompte: Star Rafinerisi ithal edilen ürünleri üretecek

Doğalgazda indirim müjdesi gelebilir