|

LeCompte: Star Rafinerisi ithal edilen ürünleri üretecek

Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı olan SOCAR'ın Türkiye Dış İlişkiler Başkanı LeCompte, "SOCAR olarak yatırımlarımıza tam gaz devam ediyoruz. 2019’da en önemli hedeflerimizden bir tanesi Star Rafinerisi’nin tam kapasiteye ulaşması. Star Rafinerisi tam kapasiteye ulaştığında şu anda Türkiye’de ithal edilen birçok ürünü burada Türkiye’de üretecek. Dolayısıyla Türkiye’nin cari açığını her yıl yaklaşık 1.5 milyar dolar düşürecek kapasiteye sahip" açıklamasında bulundu.

Ömer Faruk Aktaş
08:00 - 23/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 14:26 - 21/08/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
İzmir Aliağa'daki STAR Rafinerisi 2018 yılında açılmıştı.
İzmir Aliağa'daki STAR Rafinerisi 2018 yılında açılmıştı.

Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı olan SOCAR'ın Türkiye'deki yatırımları 15 milyar doları buldu. Uludağ Ekonomi Zirvesi'de yenişafak.com'a açıklamalarda bulunan SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, toplamda 19 milyar dolarlık bir yatırım planları olduğunu açıkladı.

2019 yatırım planlarına ilişkin bilgi veren LeCompte, “Star Rafinerisi’nin açılışını geçen sene yapmıştık. Star Rafinerisi yavaş yavaş devreye giriyor. Test aşamaları tamamlandı. Bütün üniteler devreye girdi. Yakın bir zamanda ciddi bir biçimde üretime geçecek.
Dolayısıyla 2019’da en önemli hedeflerimizden bir tanesi Star Rafinerisi’nin tam kapasiteye ulaşması
" ifadelerini kullandı.


Temmuz ayında Avrupa'ya gaz tedariği için hazırlıklar tamamlanacak

"TANAP Boru Hattı’ında önemli bir gelişme oldu" diyen LeCompte, "Geçenlerde İpsala’da Avrupa’ya olan bağlantısının son aşamalarını kutladık. Nisan ayında test gazı verilecek. Temmuz ayında da orası Avrupa’ya artık gaz tedarik edecek hale gelecek. Hazırlıklar tamamlanmış olacak bizim tarafımızdan" açıklamasında bulundu.



Yeni petrokimya yatırımı yolda

LeCompte, "Yine bu sene için nihai yatırım kararını henüz vermediğimiz ama bu sene içinde vermeyi planladığımız yeni bir petrokimya yatırımımız var. Bu da yine
Aliağa bölgesinde, orada sıfırdan bir petrokimya tesisi olacak.
Onun inşallah bu sene nihai yatırım kararını verirsek önümüzdeki sene temelini atarız diye düşünüyorum. 2020-23’e geldiğimizde o da tamamlanmış olur. Yatırımlarımız aynı hızla devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

SOCAR Terminal

Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner limanını birkaç sene önce inşa ettiklerini ve Eylül 2017’de faaliyete geçtiğini belirten LeCompte, "O limanımızın eski ismi PETLİM’di. PETKİM Limanı’nın bir kısaltmasıydı. Şimdi ismini değiştirdik,
SOCAR Terminal
yaptık. Bu tamamen Türk müteahhit ve mühendisleri tarafından inşa edilmiş bir projedir.
Türkiye’nin en büyük üçüncü limanıdır.
Gerçekten çok gurur duyduğumuz bir projedir. Orası SOCAR Terminal adıyla anılacak" dedi.

Devletimiz bu konuda çok çok iyi çalışıyor

SOCAR'ın Türkiye'deki ilk özel endüstri bölgesi olmasını değerlendiren LeCompte, "Aliağa’da yatırımlarımızın bulunduğu bölge yani SOCAR’ın yatırımlarının olduğu bölge, özel endüstri bölgesi olarak ilan edildi. Bu
özel endüstri bölgesi kanunu çok yeni bir kanun. Zaten 2017’de çıktı. Ve ilk ilan edilen özel endüstri bölgesi biziz. Bu bize birçok avantaj getiriyor. Yatırım anlamında, teşvikler anlamında, bürokrasi anlamında bize birçok kolaylık sağlıyor. Ve ilk biz olmaktan da çok gurur duyuyoruz.
Bu tip teşviklere baktığınızda yapılan özel teşvikler, özel endüstri bölgesi… Gerçekten devletimiz bu konuda çok çok iyi çalışıyor. Türkiye bu anlamda yurt dışından birçok yabancı yatırımcıyı, dış yatırımcıyı Türkiye’ye çekebilecek kuvvete sahip. Bunlarda bu teşvik programları sayesinde oluyor" ifadelerini kullandı.

Star Rafinerisi ithal edilen ürünleri üretecek

"Star Rafinerisi tam kapasiteye ulaştığında şu anda Türkiye’de ithal edilen birçok ürünü burada Türkiye’de üretecek" diyen LeCompte, "
Dolayısıyla Türkiye’nin cari açığını her yıl yaklaşık 1.5 milyar dolar düşürecek kapasiteye sahip.
Bu 1.5 milyar dolar kaba bir hesaptır. Daha yüksekte olabilir.
Aynı şekilde PETKİM Petro Kimya Tesisi’mizinde ham maddesi artık STAR Rafinerisi’nden sağlanacak.
Dolayısıyla o da ithalat anlamında bize çok büyük kazanç sağlayacak. Zaten Türkiye’de yaptığımız projelere hepsine ayrı ayrı baktığınız zaman, PETKİM, STAR Rafinerisi, SOCAR Terminal, TANAP gibi projelere baktığınız zaman bunların esasında hepsi
Türkiye’nin cari açığını düşürmeye yönelik olan projeler"
dedi.

Türk ekonomisinde yavaşlama durgunluk söylentilerine de net cevap veren LeCompte, "Yatırımların durduğunu biz görmedik" dedi.

"Ekonomide dalgalanmalar her zaman olabilir. Bu dalgalanmalar bu belirsizlik ortamı her zaman her yerde oluyor. Bugün Avrupa’da da aynı şey yaşanıyor" diyen LeCompte, "
Global bir takım değişimler yaşıyor dünya.
Ve dolayısıyla bir çok ülkede biz bunu görüyoruz. Türkiye’de de bir takım dalgalanmalar arada sırada oluyor. Şimdi baktığınız zaman biz uzun vadeli bir yatırımcıyız.
Biz önümüzdeki 20 sene 30 seneye bakıyoruz. Önümüzdeki 20 sene 30 seneye baktığımızda Türkiye’nin ekonomisine bir kere son derece güvenimiz var. Aynı şekilde Türkiye’nin istikrarı çok önemli, siyasi istikrarı çok önemli. Bu anlamda Türkiye’yi çok güçlü görüyorum.

Aynı zamanda Türkiye çok büyük bir Pazar. Dolayısıyla evet Türkiye’de ekonomik dalgalanmalar her zaman olur. Ama yatırımların durması veya ekonominin durması söz konusu bir şey değil.

SOCAR olarak yatırımlarımıza tam gaz devam ediyoruz.

Hiçbir değişiklik yok planlarımızda.

#SOCAR
#Murat LeCompte
#Uludağ Ekonomi Zirvesi
#TANAP
#Star Rafinerisi
#PETKİM
#SOCAR Terminal
#Ömer Faruk AKTAŞ
5 yıl önce