Atıklar Marmara’yı boğuyor

Sanayi ve evsel atıkların Marmara Denizi’ni boğduğuna işaret eden uzmanlar, "Marmara Denizi'nde oksijen tükeniyor. Çanakkale’den giren oksijenin yüzde 60’ı İstanbul Boğazı’ndan çıkarken tükeniyor " dedi.

Hamide Hangül Yeni Şafak
Arşiv

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından düzenlenen Marmara Denizi Sempozyumu’nun 3.’sü, Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. İki gün sürecek sempozyumda uzmanlar, yoğun atık ve kirliliğin Marmara Denizi’ni boğduğu uyarısında bulundu. Marmara Denizi’nin oksijensizliğe doğru gittiğine işaret eden uzmanlar, “Atıklar oksijeni tüketiyor. Çanakkale’den giren oksijenin yüzde 60’ı İstanbul Boğazı’ndan çıkarken tükeniyor” uyarısında bulundu.

TBMM Müsilaj Komisyonu Üyesi, AK Parti Milletvekili Nevzat Ceylan, sanayi tesislerinin yarıdan fazlasının bu bölgede olduğunu, atıklar, tarımsal ilaçlama, gemi atıkları ve evsel atıkların Marmara'daki kirlilikte etkili olduğunu vurguladı. Ceylan, "Atık suların yüzde 53’ünün, 40 metre deşarjla Marmara Denizi'ne boşaltıldığını tespit ettik” dedi.

FOTOĞRAF 11
Marmara Denizi'nde önemli araştırma: Dipte oranlar yüksek çıktı
Marmara Denizi'ni kaplayan salya ile ilgili inceleme yapan ekipte yer alan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammer Balcı, "Dipteki bakteriler tarafından bunlar ayrıştırılamaya başladığı zaman, bakteriler oksijen tüketerek bunları ayrıştıracak. Bunların da oksijeni tüketmesiyle birlikte ortamı anoksik yaptığı bir durum oluşacak. Bundan sonrasında dip ölümü bekliyoruz" dedi.

GELECEĞE BORCUMUZ

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, sempozyumda yaptığı konuşmada, denizlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, kirliliğin önlenmesi gibi konuların küresel iklim değişikliğinden bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizdi. Aran, “İklim değişikliğini, kuraklığı önlemeye dönük atacağımız her adım, yaşadığımız gezegene ve geleceğe karşı bir borcumuz. İnanıyorum ki herkes, her kurum hassasiyetle, fedakârlıkla üzerine düşeni yerine getirdiğinde hep istediğimiz gibi denizlerimiz mavi, ormanlarımız yeşil, soluduğumuz hava temiz kalacak” dedi. Aran, ayrıca, İş Bankası’nın desteğiyle “Bir Umut Marmara Belgeseli” hazırlandığını, “Denizleri Koruyalım Kredisi”ni sunduklarını da sözlerine ekledi. TÜDAV Başkanı Bayram Öztürk, "Marmara Denizi, hastalanırsa, Ege ve Karadeniz de hasta olacaktır. Marmara Denizi’ni boğan atık sular için arıtma tesisleri hayata geçirilmeli” dedi.

FOTOĞRAF 15
Marmara bu halde: Balıkçılar ava çıkamıyor uzmanlar uyarıyor
İstanbul Pendik ve Kartal sahilinde artan 'kirlilik' endişe verici boyutlara ulaştı. Balıkçıların “deniz salyası" olarak adlandırdığı 'müsilaj' yani denizdeki mikroorganizmaların atık sularla birlikte oluşturduğu tabaka günlerdir Marmara Denizi'nin yüzeyinde etkili oluyor. Balıkçılar yaklaşık 2 aydır denize açılamadıklarını belirtirken, Prof. Dr. Yelda Aktan ise Marmara'nın çok büyük bir baskı altında olduğu konusunda uyarıda bulundu.