Cari açık son 4,5 yılın en düşüğünde

Her dönemde tartışma konusu olan cari işlemler açığı, şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre 146 milyon dolar azalarak 3 milyar 196 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari açık, yıllık bazda 42,8 milyar dolarla düşmeye devam ettiği gibi, Aralık 2010’dan bu yana en dip seviyesine geriledi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Azalan enerji maliyetlerinin de etkisiyle yıllardır tartışma konusu olan Türkiye'nin cari açığı düşmeye devam ediyor. Türkiye'nin gelir-gider hesabını ortaya koyan cari açık, şubatta 42,8 milyar dolarla 51 ayın (4,5 yılın) en düşük seviyesine geriledi. Türkiye'nin cari işlemler açığı şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre 146 milyon dolar azalarak 3 milyar 196 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, şubat ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 azalarak 3,3 milyar dolardan 3,2 milyar dolara geriledi. Yıllıklandırılmış cari açık şubatta geçen yılın aynı aynına göre yüzde 31,5 azalarak 42 milyar 822 milyon dolarla, 2010 Aralık döneminden bu yana gördüğü en düşük seviyesine geriledi.

HEDEFLENEN RAKAMIN ALTINDA

Şubat ayındaki cari açık, hükümetin 2015-2017 dönemi için açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) 2015 yılı geneli için hedeflenen 46 milyar dolarlık cari açığın altında hareketini sürdürüyor. TCMB, 2015 yılı şubat ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Şubatta, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), 534 milyon dolar azalarak 713 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Portföy yatırımları 168 milyon dolar tutarında net çıkış (net yükümlülük azalışı) kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 503 milyon dolar ve 970 milyon dolar net satım gerçekleştirdiği görüldü. Bunun yanı sıra, yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 1 milyar 106 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

YIL SONU BEKLENTİSİ 37 MİLYAR DOLAR

Geçen yılın tamamında 46 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen cari açık, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 5,6'sına denk gelirken, şubatta cari açığın GSYH'ye oranı yüzde 5,3'e geriledi. Analistler, ekonomi yönetiminin aldığı makro ihtiyati tedbirler, petrol fiyatlarındaki düşüş ve altın ithalatının gerilemesiyle cari açığın düşüş eğilimini devam ettireceğini ve yıl sonunda 37 milyar dolar düzeyine ineceğini tahmin ediyor. Yıla pozitif bir başlangıç yapan cari açığın, yılın ikinci ayında 3,2 milyar dolar ile piyasa beklentilerinin sınırlı üzerinde geldiğini ifade eden analistler, bunun cari dengedeki iyileşme görünümünü bozacak kalıcı bir gelişme olmadığını belirtiyor.