Sudan'da koordinat tamam

Sudan’ın tahsis ettiği topraklarda Türk tarımına bir adım daha yaklaşıldı. 780 bin 500 hektarlık tarım arazisinin koordinatları Türkiye’ye verildi. Bununla birlikte, TPAO’nun petrol aramayla ilgili saha teslimlerini almasıyla Türkiye, bölgede stratejik bir kazanım sağladı.

Yasemin Asan Yeni Şafak
TPAO Sudan’da sahaya iniyor

Sudan’dan kiralanan 780 bin 500 hektarlık tarım arazisinin koordinatları Türkiye’ye verildi. Aynı zamdan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) petrol aramayla ilgili saha teslimlerini almasıyla stratejik bir adım atılmış oldu. Türk iş insanlarının buraya yapacağı 100 milyon doları bulacak yatırımları için gümrük anlaşması da yapıldı. Anlaşma ile Sudan'a gönderilecek makine ve teçhizatın gümrüklerden geçişi kolaylaşacak. Afrika’da, Türk eliyle yetiştirilecek ürünlerin, Avrupa’nın dışında Ortadoğu ve Afrika pazarında da satılması planlanıyor. Türkiye tarihinde ilk defa devlet ve özel sektör işbirliğiyle verimli topraklara sahip Sudan'dan 99 yıllığına tarım arazisi kiralandı. Kiralanan arazilerden daha fazla faydalanabilmek için tarımsal alanda işbirliği anlaşması da yapıldı.

TARIM MAKİNELERİ İÇİN GÜMRÜK ANLAŞMASI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sudan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı arasında iki anlaşma imzalandı.

Anlaşma, Türkiye'den Sudan'a gidecek makine ve teçhizatın gümrüklerden geçişini kolaylaştıracak ve sürecin ardından Türk iş adamlarının yatırımı başlayacak. Yüz binlerce dönümlük arazi Türklere ve Türk yatırımcılara açıldı. Pakdemirli, Türkiye, Sudan ve üçüncü ülkelerin gıda arz güvenliğini sağlayacak olan 780 bin 500 hektarlık arazinin koordinatlarının teslim edildiğini söyledi.

100 MİLYON $’LIK YATIRIM

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Sudan Petrol Bakanlığı arasında bir sahanın geliştirilmesi için imzalanan çalışma anlaşmasıyla Sudan’a yatırım yapmanın önü açıldı. Pakdemirli, TPAO anlaşmasının akabinde 100 milyon dolara varan yatırım yapılacağını belirtti. Pakdemirli, Ziraat Katılım Bankasının da Hartum’da bir şube açması konusunda anlaşmaya varıldığını ifade etti. Pakdemirli, "İki ülke arasındaki ticaret miktarını artırmak için bankacılık ve finans sektörünün de bu işin içinde olması gerekiyor ve mutabakata varıldı” dedi. Yetişecek ananas, mango, avakado, pepino gibi ürünler, Türkiye’ye daha ucuza girecek. Afrika’da, Türk eliyle yetiştirilen ürünlerin, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya satılması planlanıyor.

TPAO Sudan’da sahaya iniyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bundan sonra daha sıkı çalışıp, Sudan’ı daha çok ziyaret edip, iki tarafın da maksimum derecede fayda sağlaması açısından çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir, Bakan Pakdemirli’yi makamında kabul etti. Pakdemirli, Maden Tetkik ve Arama Kurumunun da Sudan’da şirket kurduğunu ve madenlerle ilgili çalışmalara başladığına işaret etti. Pakdemirli, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketinin petrol aramayla ilgili saha teslimlerini aldığını söyledi. Pakdemirli, “Sahaların koordinatları belli oldu ve pilot çiftliği de teslim aldık” dedi. Türkiye, TPAO hamlesiyle bölgede önemli bir stratejik kazanım elde etmiş olacak.

Organize perakende uzlaşı bekliyor

Akaryakıtta lisansason şans