Azınlıkların hukuku yok mu

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la, Başbakanlık’ta biraraya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Çipras ortak basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıya da Lozan konusu damga vurdu.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Erdoğan ve Çipras ortak basın toplantısı düzenledi

“Bu anlaşmanın yeniden yapılandırılması, güncellenmesi söz konusu olamaz” diyen Çipras, “2018 yılında Türk-Yunan ilişkileri arasında yeni bir dönem açılması için çağrı yapıyorum. Sizi yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum. Bu yeni sayfa kışkırtmalara dayanmayacak, dostluk köprülerine dayanacak. Bunu başarabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

BU SORUNU AŞMALIYIZ

Ardından söz alan Erdoğan ise “Gerçekten bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu ziyareti iki ülke diyaloğunda önemli bir adım olarak görüyorum” dedi. Yunanistan’a kaçan darbecilerle ilgili Yunan yargısına çağrıda bulunan Erdoğan, “Bunların Türkiye’ye iadesi mümkündür” dedi. Lozan konusunda Çipras’a yanıt veren Erdoğan, “Müslüman azınlığın durumunda iyileştirmeler yapılmasını talep ettim. Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor. Batı Trakya’daki azınlıkların hukuku yok mu? Batı Trakya’daki Müslümanların hukukunu korumak Yunanistan hükümetinin sorumluluğundadır. İnançlarını yaşama konusunda da sıkıntıları var. Başmüftüleri atama ile geliyor, Lozan seçim diyor. Batı Trakya’da bu sorunu bir an önce aşalım. Artık bunlar bizim masamızda durmasın. Başmüftü meselesinin atanmış veya seçilmiş olması konusu ciddi bir yaradır. İnanıyorum ki Sayın Başbakan bu konuda gerekli adımı atacaktır” dedi.

KALICI ÇÖZÜMDEN YANAYIZ

Kıbrıs’ta acil ve kalıcı bir çözümden yana olduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

“Ama Güney Kıbrıs’ın böyle bir sorunu yok. Hep kaçamak yollara başvurup yine olmadı diyorlar. Ege’deki meselelerde sürekli istikşafi görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmeleri her zaman yapabiliriz. Ama bütün mesele adil olalım. Bizim zaman kaybına tahammülümüz yok. Bu işi başarmamız lazım. Adanın geçekleriyle ilgili adımları atmamız lazım.”

Lozan restleşmesi