CHP’den temizliği için 7 milyar TL’lik eylem planı hayata geçirilen Ergene için ‘kirliliğin araştırılması önergesi’

CHP, Ergene Nehri’ndeki kirliliğin temizlenmesi için 7 milyar TL'lik yatırımla eylem planı hayata geçirilmesine rağmen, kirliliğe ilişkin araştırma önergesi verdi. Önerinin reddedilmesi üzerine bazı muhalif medya organları ve CHP tarafından 'çevre karşıtlığı' algısı başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Kirlilik zaten araştırıldı, yol haritası belirlendi. 26'sı belediye ve 5'i OSB'ler için 31 tane biyolojik arıtma tesisi, 14 km tünel, 30 km kara boru hattı ve 4.5 km deniz deşarjı yapıldı. Açılışa bekleriz" diyerek söylemlere cevap verdi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Ergene

Ergene Nehri’ndeki kirlilik için Avrupa'nın en büyük çevre projelerinden biri olan Ergene Havzası Eylem Planı hayata geçirilmişti.

31 arıtma tesis yapıldı

Bu kapsamda, 26'sı belediye ve 5'i OSB'ler için 31 tane biyolojik arıtma tesisi, 14 km tünel, 30 km kara boru hattı ve 4.5 km deniz deşarjı yapıldı.

28 dere ıslah edildi

Toplam 395 kilometre uzunluğunda 28 dere ıslah edildi. 500 bin dekar tarım arazisi, sel ve taşkınlardan koruma altına alındı. Taşkın erken uyarı sistemi ile tedbir alınmasını sağlayacak 11 akım ve meteoroloji gözlem istasyonu kuruldu.

CHP'nin önergesi reddedildi

Tüm bunlara rağmen, CHP Ergene Nehri’ndeki kirliliğin nedenleri ve canlı yaşamına etkilerinin araştırılmasını önerdi. Önergenin hali hazırda bir eylem planı olduğu ve milyarca lira yatırım yapıldığı için reddedilmesi üzerine CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, "Ergene'den akan kara sular, AK Parti'nin yüzünün karası" açıklaması yaptı.

"Açılış törenine bekleriz"

Bazı muhalif medya organları ve CHP tarafından "Kirliliğin araştırılması istenmiyor" şeklinde algı yapılması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar açıklama yaptı.

Birpınar, "Kirlilik zaten araştırıldı, yol haritası belirlendi. 26'sı belediye ve 5'i OSB'ler için 31 tane biyolojik arıtma tesisi, 14 km tünel, 30 km kara boru hattı ve 4.5 km deniz deşarjı yapıldı. Açılışa bekleriz" diyerek bu söylemlere cevap verdi.

Bakan Kurum: Türkiye'nin en büyük çevre projesini başlattık

FOTOĞRAF 16
Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu: Avrupa'nın en büyük çevre projesi, Trakya'da canlanıyor
Edirne Trakya'da kirliliği ile gündemde bulunan Ergene Nehri başta olmak üzere akarsuları kirlilikten kurtarıp, bölgeye canlandıracak Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda çalışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa'nın en büyük çevre projelerinden biri olduğunu belirttiği projeyle Trakya'da kirlilik ortadan kalkacak. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Türkiye ve Avrupa'nın en büyük derin deşarj projesi olan bu çalışma nihayete erdiğinde, Türkiye'nin ilk havza koruma projesi tamamlanmış olacak ve Ergene Nehri'ne evsel ve endüstriyel atık suların deşarjı önlenmiş olacak. Bir zaman sonra Ergene Nehri, sulama suyu kalitesine kavuşturulmuş olacaktır" dedi.

Ergene Havzası temizleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında, tünel inşaatlarının ilk şaftı tamamlandı. Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında Ergene ilçesinde yapımı süren tünel inşaatında ilk şaft bitirildi. Tünel inşaatının sürdürüldüğü şantiye alanında düzenlenen basın açıklamasında konuşan ve çalışmaların geldiği nokta ile ilgili olarak bilgiler veren Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, “Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde Ergene Havzasının temizlenmesi, bu bölgedeki sanayi ve evsel atıkların arıtıldıktan sonra Marmara Denizi'nin 47 metre derinliğine akıtılması ile ilgili projenin tünel aşamasındaki ilk çıkışı gerçekleştirmiş oluyoruz. Şu ana kadar 6 bin 600 metre tünel inşaatı tamamlanmış durumda. Toplamda 20 kilometrelik bir tünel inşaatı olacak” dedi. Ceylan, 2018 yılı sonunda tünel kazım işinin tamamen neticeleneceğini de ekledi.