Narkotiğin çabası  meyvesini verdi

Uyuşturucu ile mücadelede son iki yılda büyük başarı elde edildi. Ülke içindeki üretimin yanı sıra, sınır dışından getirilmeye çalışılan uyuşturucular bilgisayar ve eğitimli köpekler gibi yardımcı ekipmanlarla tespit ediliyor. Okul çevrelerinde ise sayısı artırılan narkotimler kuş uçurtmuyor.

Haluk Karakaya Yeni Şafak
Narkotiğin çabası meyvesini verdi

Uyuşturucu ile mücadelede son 2 yılda artırılan çalışmalarla büyük başarı elde edildi. Emniyet birimlerinin özenli çalışmaları sonrasında, uyuşturucu ticaretine yönelik peş peşe büyük operasyonlar düzenlendi. Ülke içindeki üretimin yanı sıra, sınır dışından Türkiye’ye sokulup transit geçirilmek istenen uyuşturucu maddeler önceden tespit edilerek yakalanıyor. Kara, hava, deniz hudut kapıları ile posta ve kargo işleme merkezleri, bilgisayar ve eğitimli köpekler başta olmak üzere yardımcı ekipmanlarla takip ediliyor. Sınırlarda kullanılan 171 tarama sistemi, 301 kaçak eşya tespit cihazı, 22 deniz aracıyla uyuşturucu maddeler önceden tespit edilerek müdahale ediliyor.

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN MALİ KAYNAĞI KESİLİYOR

Terör örgütlerinin önemli mali kaynaklarından olan uyuşturucu ticareti, narkotik polislerinin operasyonlarıyla engelleniyor. Özellikle PKK, DEAŞ gibi terör örgütleri Türkiye’yi transit olarak kullanıp Avrupa’ya gönderdiği uyuşturucudan önemli gelir sağlıyor. Son günlerde düzenlenen Narko-terör operasyonlarıyla terör örgütlerine göz açtırılmıyor. Narko-terör kapsamında özellikle tonlarca hint keneviri, binlerce uyuşturucu hap ve piyasa değeri milyon dolarları bulan uyuşturucular operasyonlarla ele geçiriliyor. Son günlerde Diyarbakır Lice kırsalında düzenlenen operasyonda piyasa değeri 20 milyon olan uyuşturucu madde ele geçirilmişti.

KOM BİRİMLERİNİN SAYISI YÜZDE 80 ARTTI

Uyuşturucu tacirlerinin, mesken tuttukları okul, yurt, hastane çevreleri sürekli devriyelerle kontrol altında tutuluyor. Yapılan çalışmalar sayesinde bu bölgeler uyuşturucudan büyük ölçüde temizlendi. Bu bölgelerin Uyuşturucu ticaretinden arındırılmasında, kolluk kuvvetlerinin KOM birimleri sayısının yüzde 83 oranında arttırılması da etkili oldu. Şehirlerde düzenlenen operasyonlarla uyuşturucu olayları ve şüphelilerin sayısının düşüşünde yıllara göre önemli azalma oldu. 2015 yılında 2 bin 490 uyuşturucu olayına müdahale ederek 4 bin 657 şüpheli işlem yapılırken, 2017 yılında ise bu sayı 279’a düştü ve 306 şüpheliye işlem yapıldı. 2014 yılında 31 milyon 376 adet uyuşturucu hap yakalanırken 2016 yılında 104 milyon 811 adet hap ele geçirildi.

Köpekler göz açtırmıyor

Uyuşturucuyla mücadelede özel eğitimli köpekler de büyük başarı sağladı. Sayıları arttırılan köpekler sayesinde ele geçirilen uyuşturucu miktarı arttı. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü (KEM) bünyesinde bulunan 128 barınak 146’ya yükseltildi. 16 olan yavru köpek sayısı 23’e çıkarıldı. Öte yandan Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı olan “ALO 191” çağrı sayısı 2015 yılında 50 bin 24 arama gelirken, 2017’de ise 17 bin 623 çağrı geldi. ALO 191’e toplamda 106 bin 112 çağrı geldi.