Su havzalarındaki nitrata yakın takip

Yer üstü ve yeraltı sularında tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliği mercek altına alındı. 20 havzada tamamlanan inceleme çalışmalarının 2022’de tüm havzalarda bitirilmesi öngörülüyor.

Yasemin Asan Yeni Şafak
Arşiv

Sularda Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Kirliliğin Kontrolü Projesi kapsamında çiftçilerde tarımsal kaynaklı kirlilik konusunda farkındalık oluşturulurken nitrat kirliliği de mercek altına alındı. Yer üstü ve yeraltı sularında tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliği izleme çalışmaları ülke genelinde 4 bin 836 istasyondan oluşan izleme ağı ile takip ediliyor.

FOTOĞRAF 7
Muş'ta bu su şifalı diye içiliyordu: Mikrop saçtığı ortaya çıktı
Muş'un Gümüşali köyünde, böbrek taşını erittiği iddia edilen ve bölge halkının tüm uyarılara rağmen içmeye devam ettiği suyun, mikrop saçtığı ortaya çıktı. Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, yapılan analiz ile suda yoğun miktarda bakteri bulunduğunun tespit edildiğini söyleyerek, "Bu su içilebilir bir su değil. Buraya uyarıcı tabelalar asılmalı" dedi.

223 BİN NUMUNE

Alınan numune sayısı on yılda 223 bin 194’ü buldu. Bu yılın ilk dokuz ayında ise numune sayısı 22 bini aştı. Numunelerde nitrat, azot, fosfat, fosfor, pH, klorofil gibi madde ve minerallerin analizi yapılıyor. Analizler sonucunda elde edilen veriler, tarımsal kaynaklı kirliliğin tespiti ve nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi çalışmalarında değerlendirilerek Nitrat Bilgi Sistemine kaydediliyor ve anlık olarak izleniyor.

20 HAVZADA TAMAMLANDI

Nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi ve nitrat kirliliğini önlemeye yönelik Nitrat Eylem Planı’nın hazırlanması çalışmaları TÜBİTAK’la birlikle sürüyor. 20 nehir havzasında tamamlanan çalışmasının gelecek yıl tüm nehir havzalarında tamamlanması hedefleniyor.

İçeceklerde gizlenen zehirli madde