Amasya seçim sonuçlarına göre belediye başkanı kim oldu? Mehmet Uyanık mı Bayram Çelik mi kazandı?

Seçim sonuçları 2024 ile Amasya 5 yıl yönetecek belediye başkanı netleşiyor. AK Parti adayı Mehmet Uyanık Uluçay ile MHP adayı Bayram Çelik Amasya belediyesi için yarışıyor. 2024 Amasya seçim sonuçları, Mehmet Uyanık, Bayram Çelik oy sayısı, oy oranı, hangi aday önde? sorusu seçmenler tarafından merak konusu. Peki Amasya’da kim kazandı Mehmet Uyanık mı, Bayram Çelik mi kazandı, aldıkları oy oranı oy sayısı kaç? Kim önde? İşte 2024 Amasya seçim sonuçları canlı oy oranları.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Amasya Yerel Seçim Sonuçları 31 Mart 2024

2024 Amasya Belediye Başkanlığı seçimi, Türkiye genelindeki yerel seçimlerin bir parçası olarak 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Bu seçimler, 80.596 seçmenin olduğu Amasya da dahil olmak üzere Türkiye'nin 81 ilindeki belediye başkanlıkları, belediye meclisi üyelikleri ve mahalle muhtarlıkları için yapıldı. Amasya 2024 seçim sonuçlarına göre Amasya için yarış, AK Parti adayı Mehmet Uyanık ile MHP adayı Bayram Çelik arasında geçmesi bekleniyor. Peki Mehmet Uyanık mı, Bayram Çelik mi kazandı oy oranı oy sayısı kaç? Kim önde? İşte canlı oy oranları: 2024 Amasya seçim sonuçları.

https://www.yenisafak.com/yerel-secim-2024/widget/tum-sonuclar?platfor

Mehmet Uyanık mı Bayram Çelik mi kazandı?

31 Mart Amasya yerel seçim sonuçları oy sayım işleminin başlamasıyla birlikte belli oluyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yayın yasağının kaldırılmasıyla birlikte Mehmet Uyanık ve Bayram Çelik’in Amasya’da aldığı oy oranı yenisafak.com'da yer alacak. Haritalı seçim sonuçları sorgulama sayfası üzerinden Mehmet Uyanık ve Bayram Çelik 2024 seçim sonuçlarına göre oy sayıları, oy oranları, açılan sandık oranı, toplam seçmen sayısı, katılım oranı, kullanılan oy sayısı, geçerli ve geçersiz oy sayıları netlik kazanacak.

Amasya Yerel Seçim Sonuçları 31 Mart 2024

Mehmet Uyanık - Bayram Çelik yüzde kaç oy aldı?

Yerel seçimlerde Amasya Belediye Başkanlığı için yarışan AK Parti adayı Mehmet Uyanık ve MHP adayı Bayram Çelik aldıkları oy oranları, açılan sandık sonuçlarına göre belli olmakta.

31 Mart 2024 seçim sonuçları: Mehmet Uyanık - Bayram Çelik oy oranı

Amasya Belediye Meclis Üyesi Sonuçları 31 Mart 2024

Mehmet Uyanık kimdir?

Mehmet Uyanık, 1958'de Amasya merkeze bağlı Ziyaret Kasabası’nda dünyaya geldi. İlkokulu Ziyaret Kasabası’nda, lise öğrenimini ise Amasya İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Yüksek öğrenimini Konya Selçuk Üniversitesi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünde tamamladı. Ayrıca, 1992 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi.Çeşitli illerde öğretmenlik ve yöneticilik yapan Uyanık, daha sonra Amasya Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı sonrasında ise Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüttü.

1998 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Orta Eğitim Genel Müdürlüğü’ne şube müdürü olarak atanan Uyanık, 1999 seçimlerinde beldesinden belediye başkanlığına aday olduğu için istifa etti.

1999-2009 yılları arasında Belde Belediye Başkanlığı yapan Uyanık, 2009 seçimlerinde aday olmazken, 2014 seçimlerinde Ziyaret Belde Belediye Başkanlığına yeniden seçildi. Uyanık, evli ve üç çocuk babasıdır.

Bayram Çelik kimdir?

1954 yılında Aksaray'da doğan Bayram Çelik, 1979 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Uzun yıllar doktorluk görevini yürüten Çelik, Milliyetçi Hareket Partisinden, 2014 yılında katıldığı seçimlerde, Belediye Meclis Üyeliği hakkını kazandı. 2019 yılı seçimlerinde de seçilerek 2. Dönem Belediye Meclis Üyeliği görevini yürüttü. 2023 yılında boşalan Belediye Başkanlığı makamına 24.03.2023 tarihinde 31 üyenin 26’sının oyunu alarak seçildi. Halen Amasya Belediye Başkanlığı görevini sürdürmekte olan Çelik, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Amasya Yerel Seçim Belediye Başkan Adayları 31 Mart 2024

  1. Milliyetçi Hareket Partisi Bayram Çelik - (Amasya)
  2. Bağımsız Adaylar Can Zorlu - (Amasya)
  3. Türkiye Komünist Hareketi Cenker Ertuş - (Amasya)
  4. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Deniz Yılmaz - (Amasya)
  5. Demokratik Sol Parti Ercan Turan - (Amasya)
  6. İYİ Parti Erhan Çiger - (Amasya)
  7. Bağımsız Adaylar Fatma Ayan - (Amasya)
  8. Hür Dava Partisi Hamit Kaplan - (Amasya)
  9. Hak ve Özgürlükler Partisi Mehmet Ali Keştan - (Amasya)
  10. Adalet ve Kalkınma Partisi Mehmet Uyanık - (Amasya)
  11. Zafer Partisi Murat Köse - (Amasya)
  12. Millet Partisi Mustafa Faruk Çınar - (Amasya)
  13. Vatan Partisi Sefer Kılıç - (Amasya)
  14. Yeniden Refah Partisi Semra Sökme - (Amasya)
  15. Demokrat Parti Serpil Sevim - (Amasya)
  16. Halkın Kurtuluş Partisi Seyit Ali Atılgan - (Amasya)
  17. Bağımsız Türkiye Partisi Şükrü Conkar - (Amasya)
  18. Gelecek Partisi Tevhide İlkim Arpacıoğlu - (Amasya)
  19. Cumhuriyet Halk Partisi Turgay Sevindi - (Amasya)
  20. Bağımsız Adaylar Yusuf Ziyaattin Cenik - (Amasya)

Seçimlere kaç siyasi parti katıldı?

Seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle: AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34.

Oylar tek oy pusulasına mı konulacak?

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek.

Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmen, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verecek.

Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde de "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

Oy verme saatleri kaç?

YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer yerlerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde ise sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

YSK kurallarına göre oyların geçerli ve geçersiz sayıldığı durumlar: İşte oy kullanmanın püf noktaları