Bitkiler akıllı saat sayesinde sinyal verecek

Bilim adamları, yapraklardaki su içeriğini izleyen ve bitkinin bir içeceğe ihtiyacı olduğunda sahibine sinyal gönderen yeni bir "bitkiler için akıllı saat" yaptılar.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Bitkiler için takılabilir 'su sensörü'

Bazen bir bitkinin çok fazla veya çok az su içip içmediğini takip etmek zor olabilir. Yaprakların buruşması veya kızarması gibi belirtiler, bitkinin suyunun çoğu bitene kadar başlamaz, sararma ise sırılsıklam olduktan sonra gerçekleşir.

Bilim adamları bu ikilemi çözmek için bitkilerin ne zaman bir içeceğe ihtiyacı olduğunu algılayan su sensörü oluşturdu.

Bitkilerin sağlığını “yerli ajan” koruyacak
Tarımda çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek ilaçlama yöntemi için çalışan Türk bilim adamları, bitkide hastalık yapan mikroorganizmaları bulup öldüren, bu sırada topraktaki kimyasal kalıntıları temizleyen ve besinlerin gelişimini olumlu etkileyen yerli "biyo-kontrol ajanı" elde etti.

  • Akıllı saatlerin cilde oturan elektrotlar aracılığıyla kullanıcının kalbinin elektriksel aktivitesini izlemesine benzer şekilde, giyilebilir bitki sensörü yapraklara takılabilir. Ardından verileri kablosuz olarak bir akıllı telefon uygulamasına ileterek, sahibinin su seviyelerini takip etmesine olanak tanır.

Bitki yaprakları için yeni 'giyilebilir sensör', bahçıvanların bitkilerinin sağlığını izlemelerine yardımcı olduğunu iddia eden ve akıllı telefona bağlı toprak sensörleri ve 'akıllı' kendi kendine sulanan bitki saksılarını da içeren bir dizi cihazın en yenisi olarak düşünülüyor.

Daha önce, araştırmacılar yapraklardaki su içeriğini izlemek için metal elektrotlar geliştirmişlerdi, ancak elektrotların bağlı kalma sorunları vardı, bu da verilerin doğruluğunu azalttı.

100 yıllık bitkinin yeniden dirilişi
Sahrada kuru dallardan oluşan bitki sert bir rüzgarla kopuyor ve yerinden hareket ediyor. Hareket eden bitki 100 yıllık bir bitki olabilir. Ve macera başlıyor.

Daha sonra uzmanlar, metal elektrotlarla giyilebilir bir cihaz oluşturdu ve onu bir serada yaşayan bir bitkiye bağladı.

FOTOĞRAF 16
Arazi çalışması yaparken buldu: Dünya literatürüne geçti
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat, Adıyaman'ın Nemrut Dağı eteklerinde keşfettiği yeni bitki türünü bilim dünyasına tanıttı.