Fransa da kervana katıldı: Huawei'nin lisansları yenilenmeyecek

İngiltere, Huawei'nin 5g lisansını iptal etmişti şimdi benzer bir tavır da Fransa'dan geldi. Fransız yetkililer telekominikasyon şirketlerine uyarıda bulundu. Huawei ekipmanları ile kurulum yapacak şirketlerin lisanslarının iptal edileceği belirtildi.

Haber Merkezi Reuters
Arşiv

Çinli şirketlere karşı gelen tedbirlerin bir yenisi Fransa'dan geldi.

Fransız yetkililer 5G şebekeleri için Huawei'den ekipman almayı planlayan telekomünikasyon şirketlerine Huawei'nin var olan lisanslarının bundan sonra yenilenmeyeceğini söyledi. Konuya yakın üç kaynak Fransa'nın böylece Huawei ekipmanı kademeli olarak mobil şebekeden çıkarmayı planladığını ifade etti.
  • Avrupa'da 5G şebekesinin altyapısını kuran diğer ülkeler gibi Fransa da ABD ile Çin arasındaki jeopolitik mücadelenin arasında kalmış durumda. ABD Huawei ekipmanlarının Çin tarafından casusluk yapmak için kullanılacağı iddiasında bulunup müttefiklerinden bu ekipmanların kullanımını yasaklamalarını isterken Huawei ve Çin yönetimi bu iddiaları reddediyor.

İngiliz hükümeti Huawei’yi 5G altyapısından çıkaracak

Yaptırım önceden kurulum yapan şirketleri kapsamıyor

Fransa'nın siber güvenlik ajansı ANSSI bu ay yaptığı açıklamada operatörlerin diledikleri ekipmanı 3-8 yıl arası lisanslayarak kullanabileceğini söylemişti. Ancak halihazırda Huawei ekipmanı kullanmayan şirketlere Huawei'ye geçmemeleri çağrısında bulunmuştu.

ABD, Huawei'yi Çin ordusuna çalışmakla suçladı

  • Kaynaklar ANSSI tarafından şirketlere Huawei ekipmana verilecek lisansın 3 ila 5 yıl geçerli olacağı bilgisini verdiğini söyledi.

Oysa Huawei'nin Avrupalı rakipleri olan Ericsson ve Nokia'ya verilen lisanlar 8 yıl uzunluğunda. Kaynakların verdiği bilgiye göre lisans sürelerini diğerlerine göre daha sınırlı olması, Fransa'nın 5G şebekesindeki Huawei ekipmanın 2028 yılına kadar devre dışı kalacağı anlamına geliyor.

Silahlara Veda: Çin-Hindistan Savaşı'nda cephe hattı dijital
Geçtiğimiz ay Hindistan, Çin ile girdiği sınır anlaşmazlığı çatışmasında 20 askerini kaybetti. Hindistan'ın bu konuya tepkisi ise TikTok gibi 59 Çinli şirketi ülkede yasaklamak oldu. Dataya hükmedenin dünyaya hükmedeceği bu yeni gerçekte birçok ülke bu konuda almadığı tedbirlerin bedelini çok uzak bir tarihte değil 10 yıl içerisinde ödemeye başlayacak. Peki yeni gerçekte neler oluyor? Çin-Hindistan savaşı nasıl dijitale kaydı? Gelin birlikte inceleyelim