Yavaşlayan telefonu hızlandırma yöntemleri

Akıllı telefonunuz ne kadar güçlü olursa olsun işletim sistemi Android ise eğer bir süre sonra yavaşlaması, hatta donması muhtemel. Peki, çözüm ne? Tabii ki yeni bir cep telefonu almak değil. Çözüm basit. Sadece birkaç basit yöntemle yavaşlayan telefonunuzu tekrar hızlandırabilirsiniz. Nasıl mı? Sizler için derlediğimiz yavaşlayan telefonu hızlandırma yöntemleri haberimizde.

Hüseyin Cihad Önal Yeni Şafak
7 yöntemle yavaşlayan telefonunuzu hızlandırın.

Android işletim sisteminin en büyük problemi olan yavaşlama hatta donma olayı bütün güçlü telefonların başına gelen bir durum. Hangi markayı kullandığınızın hiç önemi yok. Satın aldıktan en geç 1 yıl sonra ortaya çıkan yavaşlama sorunu zamanla kendini donmalara ve en sonunda durduk yere kapanıp açılmalara bırakıyor.

Telefon yavaş yavaş değişimin sinyallerini veriyor. Bu acı durum piyasada satılan 6-7 GB’lık telefonların bile başına gelebiliyor. Dedik ya, bu Android'in en büyük sorunu

Peki, çözüm ne? Yavaşlayan telefonu nasıl tekrar hızlandırabilirim?

Dediğinizi duyar gibiyiz. Çözüm aslında çok kolay. Sadece birkaç basit yöntemle WhatsApp’ı bile açmaya aciz hale gelen telefonunuzu anında hızlandırabileceksiniz. Bunun için aşağıdaki yöntemleri uygulamanız yeterli.

Yavaşlayan telefonu hızlandırma yöntemleri

Yöntem 1: Gereksiz uygulamaları silin

Google'ın kendi geliştirdiği gereksiz dosya ve uygulamaları silmeye yarayan Files Go isimli uygulamalayı Google Play'den telefon veya tabletinize indirebilirsiniz.

Google Play'de yer alan yüzlerce gereksiz dosya temizleme uygulaması var. Tavsiyemiz Files Go dışında hiçbirini kullanmamanız yönünde. Çünkü Android'in dilinden en iyi Google anlar.

Yöntem 2: Arka planda çalışan uygulamaları kapatın

Telefonda bir uygulamadan çıktığınız zaman o uygulama arka planda çalışmaya devam eder. Bu da hem işlemcinizi gereksiz yere yorer hem de pil tüketimini artırır. Telefonun ayarlar kısmında uygulama ayarlarına ulaşarak arka planda boş yere çalışan uygulamaları kapatabilirsiniz.

Yöntem 3: Facebook ve Google Chrome işlemci düşmanı

Facebook ve Google Chrome'un çok ciddi bir şekilde RAM tükettiğini artık bilmeyen yoktur. Eğer aktif bir Facebook kullanıcısıysanız Facebook Lite ya da Google Play'de güvenli ve daha az RAM, internet ve pil tüketen alternatif Facebook uygulamalarına bir göz atabilirsiniz.

Chrome yerine kullanabileceğiniz daha az RAM tüketen alternatif internet tarayıcıları mevcut. Yine Google Play'den inceleyebilirsiniz.

Bataryayı tüketen uygulamalara dikkat

Yöntem 4: Antivirüs gerçekten gerekli mi?

Bu sorunun cevabı uzun yıllardır tartışma konusu. Antivirüs uygulamaları telefonu yavaşlatıyor. Google Play dışında telefonunuza internetten sürekli oyun ve uygulama yüklüyorsanız bir antivirüs programı tavsiye ediliyor.

Eğer uygulamaları Google Play'den indiriyorsanız antivirüs programına pek bir ihtiyacınız yok. Çünkü Google son yıllarda Play Store'da ciddi bir temizlik içerisinde. Dolandırıcılık yapan veri hırsızı uygulamalara savaş açmış durumda.

Dünyanın en büyük siteleri neden ücretsiz?

Yöntem 5: Giriş ekranınızı temiz tutun

Mümkünse giriş ekranınızda arama ve mesaj gibi kısa yollar dışında uygulama barındırmayın. Uygulamalarla dolu bir giriş ekranı telefonunuzu ciddi şekilde yavaşlatır.

Eğer giriş ekranınız yukarıdaki gibi uygulamalarla doluysa telefonunuzun yavaşlaması kaçınılmaz bir durum.

Yöntem 6: Telefonu formatlayın

Telefonu formatlamak her zaman iyi bir çözüm olmuştur. Telefona da rahat bir nefes aldırır. Telefon bu sayede yaşadığı tüm bu zorlukları unutur. Çünkü formatlanmıştır. Sıfırdan temiz bir kurulum yapmanız yavaşlayan telefonunuza çözüm olacaktır.

Telefona format nasıl atılır?

Telefona format atmadan önce yüklü olan tüm dosyalarınızı yedekleyin. Ardından telefonunuzun ayarlar bölümünden yedekle ve sıfırla kısmına basarak formatlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Yöntem 7: Telefonu servise gönderin

Demek istemezdik ama tüm bunlara rağmen yavaşlama, donma devam ediyorsa size servis yolu göründü demektir. Sorun yazılımsal değil donanımsal olabilir. Telefonunuzu servise götürmeden önce aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Teknik servise gitmeden önce bilmeniz gereken 5 altın kural