YÖKDİL 2017 sınav başvuru ekranı! YÖKDİL sınav başvurusu nasıl yapılır?

YÖKDİL 2017 sınav başvuruları bugün başladı. Peki YÖKDİL sınav başvurusu nasıl yapılır? Yükseköğretim Kurulu kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı başvuruları başladı. YÖKDİL sınavlarına başvurmak için sisteme üye olarak giriş yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgilerin yer aldığı sayfamızdan tüm soruları yanıtına ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi Diğer
YÖKDİL sınav başvuruları
YÖKDİL 2017 sınav başvuruları başladı. YÖKDİL sınavına girmek isteyen adaylar başvurularını haberimizde paylaştığımız bağlantı üzerinden gerçekleştirebilirler.

YÖKDİL sınavı başvuru ekranı için tıkla

YÖKDİL Sınavı nedir?

YÖKDİL Sınavı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenmektedir. YÖKDİL sınav soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanmakta, sınav organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sınav Takvimi

Aday Başvuruları:30 Ocak - 7 Şubat 2017
Sınav Giriş Belgelerinin Yayımlanması:27 Şubat 2017
Sınav Tarihi:5 Mart 2017

GENEL BİLGİ

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı'na girecek adaylar, sınav ile ilgili süreçleri, sınav başvurusu, sınav giriş belgelerine erişim, sınav itiraz süreçleri, sınav sonuçlarına erişim vb., yokdil.yok.gov.tr adresinde yer alan aday işlemleri sistemi üzerinden gerçekleştireceklerdir.

Sınav başvuru sürecinde adayların izlemesi gereken bilgiler bu kılavuzda açıklanmıştır. Sınav başvurusu yapacak tüm adayların, bu kılavuzda yer alan adımları izleyerek sisteme üye olmaları ve kılavuzda yer alan başvuru adımlarını tamamlamaları gerekmektedir. Kayıt işlemlerine başlamadan önce kılavuzu okumanız, başvuru sürecindeki adımları gerçekleştirirken size kolaylık sağlayacaktır.

2. YENİ ÜYELİK / GİRİŞ İŞLEMLERİ

Adaylar, yokdil.yok.gov.tr adresindeki “Sisteme Giriş Yapın” butonuna basarak Aday işlemleri sayfasına ulaşmaktadır. Daha önceden sisteme üyeliği olmayan adayların, öncelikle “Kayıt Ol” butonuna basarak üye olmaları gerekmektedir.

Daha önceden sisteme üyeliği olan adaylar, sisteme üye oldukları e-posta adresi ve kişisel şifreleri ile sisteme giriş yapabilirler. Daha önceden üyeliği olup, şifresini hatırlamayan adaylar, “Şifremi Unuttum” bölümündeki adımları takip ederek yeni şifre talebinde bulunabilir.

Kayıt olma işlemi 2 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada kayıt isteği bulunma, ikinci aşama ise kişisel bilgilerin girilerek sisteme üyeliğin gerçekleştirilmesidir.

Not : Sistem üzerinden yapılacak bilgilendirmelerde, sisteme kayıt olduğunuz e-posta adresiniz kullanılacağından dolayı, kayıt için kullandığınız e-posta adresinizin kendinize ait ve sürekli kullandığınız bir hesap olmasını özen gösteriniz. Kayıt Ol butonuna bastığınızda açılan pencereden öncelikle uyruk seçimi yapmanızı isteyecektir.

TC Kimlik numarası olan adaylar, (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve T.C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ve uyruğu olmayıp Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi'nden “9” ile başlayan, 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasına sahip olanlar) açılan pencereden “TÜRKİYE (T.C. Kimlik Numarası Olanlar)“ seçimi yapıp, T.C. Kimlik Numarasını ve eposta adresini yazarak “Kayıt İsteğinde Bulun” butonu basarak kayıt isteğinde bulunuyorsunuz. Bu işlem sonrası belirttiğiniz e-posta adresinize bir aktivasyon linki gönderilecektir.

Bu işlem sisteme girdiğiniz e-posta adresinin ve eposta adresinize erişim yapabildiğinizin doğruluğunu sağlamak için yapılmaktadır. İşlem sonrası, e-posta hesabınıza yandaki resimde görüldüğü gibi aktivasyon kodu içeren bir mail gelecektir. Mailde yer alan linki tıklayarak üyelik sayfasına gidiniz.

Aktivasyon linkini tıkladığınızda kişisel bilgilerinizi gireceğiniz panele ulaşırsınız. Panelde yer alan kişisel bilgilerinizi giriniz ve Kayıt Ol butonuna basarak bilgilerinizi onaylayınız.

Bu aşamada sistem, girdiğiniz bilgileri MERNİS sistemi üzerinden kontrol etmektedir. Girilen bilgiler ile MERNİS sisteminden gelen veriler arasında uyuşmazlık durumunda sistem uyarı mesajı vermekte ve işlemi onaylamamaktadır.

Sistem üzerinden hata mesajı almanız durumundan girdiğiniz bilgileri kontrol ederek işlemi tekrarlayınız.

Sisteme girdiğiniz bilgilerin doğruluğu onaylandığında, üyelik işleminiz tamamlanmış olacaktır. Bu aşamadan sonra, üyelik esnasında belirlediğiniz şifreniz ile sisteme giriş yapmanız ve başvuru adımlarını tamamlamanız gerekmektedir.

3. BAŞVURU İŞLEMLERİ

Başvuru sayfasına giriş yaptığınızda Kimlik Bilgileri, İletişim Bilgileri, Eğitim Bilgileri ve Şifremi Değiştir linkleri listelenmektedir. Başvuru yapabilmeniz için öncelikle Kimlik Bilgileri linkinden fotoğraf yüklemesi yapmanız, İletişim Bilgileri linkinden iletişim adresinizi girmeniz ve Eğitim Bilgileri linkinden bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bu adımları tamamladıktan sonra sınav başvuru adımlarına geçebilirsiniz.

3.1 Kimlik Bilgileri

Kimlik Bilgileri bölümü, nüfus bilgilerinizin gösterildiği ve aday fotoğrafınızın yüklendiği bölümdür.

T.C. Kimlik Numarasına sahip adayların bilgileri, nüfus idaresinden çekildiği için bu bölümde güncelleme yapamamaktadır. Soyadı değişikliği gibi, nüfus bilgilerinde değişiklik olan adaylar “Bilgilerimi Mernisten Güncelle” butonuna basarak bilgilerini güncelleyebilirler.

Başvuru fotoğrafınızı sisteme yüklemek için Fotoğraf Seçiniz butonuna basınız. Açılan paneldeki Fotoğraf Seçiniz butonuna basarak bilgisayarınızdan yüzünüzün tam görüneceği vesikalık fotoğrafınızı seçiniz.

Ekranın orta tarafında yer alan beyaz diktörtgen alan, fotoğrafınızın kesilerek kayıt edileceği alanı göstermektedir. Fare yardımı ile resmizini sağa, sola kaydırıp, resmin altında yer alan yakınlaştırma çubuğu ile resminizi büyültüp küçültebilirsiniz. Yüzünüzün tam olarak görülebilecek şekilde resmi ayarladıktan sonra Resmi Kırp Yükle butonuna basarak seçiniz.

Not : Başvuru esnasında, son 6 (altı) ay içerisinde çekilmiş bir vesikalık fotoğrafın sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Söz konusu fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmiş olması gerekmektedir. Sınav günü tanınmada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü sınav görevlilerinin, adayın fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabileceği veya sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Kırptığınız fotoğrafta yüzünüz net olarak belirgin değilse, sistem yüklediğiniz fotoğrafı kabul etmeyecektir ve aşağıdaki gibi bir uyarı verecektir. Bu durumda fotoğrafınızdaki seçilen alanı yeniden ayarlayınız veya yeni bir fotoğraf seçimi yaparak işlemi tekrarlayınız.

Fotoğrafınız başarı şekilde yüklendiğinde aşağıdaki mesaj görünecektir.

3.2 İletişim Bilgileri

İletişim bilgileri giriş paneli e-posta Bilgi Güncelleme, Telefon Bilgileri Güncelleme ve Adres Bilgileri Güncelleme olarak 3 bölümden oluşmaktadır.

Güncellemek istediğiniz bölümün yanında yer alan mavi renkli butonları bastığınızda düzenleme paneli açılacaktır. Açılan panel üzerinden bilgilerinizi girerek panelin altında yer alan Kaydet butonlarına basarak bilgilerinizi sisteme girebilirsiniz.

3.3 Eğitim Bilgileri

Eğitim bilgileri bölümüne, eğitim düzeyinize göre girişler gerçekleştirebilirsiniz. Yeni bir giriş yapmak için Yeni Eğitim Bilgisi Ekle butonuna basınız. Açılan penceredeki alanları doldurarak formun altında yer alan ileri butonuna basınız ve bir sonraki forma ilerleyiniz.

İkinci formda yer alan bilgileri doldurarak Eğitim Bilgisini Kaydet butonuna basarak bilgilerinizi onaylayınız.

3.4 Başvuru Süreci

Aday İşlemleri sayfası üzerindeki, Sınavlar linkine basıldığında başvuru süreci aktif ve daha önceden başvuru yaptığınız sınavların gösterildiği sayfa açılmaktadır.

Başvurusu Açık Sınavlar bölümünden Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavı seçimi yaparak Başvuru Yap butonuna basınız.

Başvuru sayfasının ilk adımı, başvuru yapılacak alan seçiminin yapıldığı bölümdür. Sınava girmek istediğiniz alan tercihini yapınız ve Sonraki butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiniz.

Not : Başvuru süreci 8 adımdan oluşmaktadır. Başvurunuzun geçerli olabilmesi için tüm adımların tamamlanması gerekmektedir.

2. Adım

Kişisel bilgilerinizin gösterildiği bölümdür. Bilgilerinizde bir hata varsa Kimlik Bilgileri linkinden güncelleme yapabilirsiniz. Bilgilerinizde bir değişiklik yoksa bir sonraki aşamaya ilerleyiniz.

3. Adım

Eğitim bilgilerinizin gösterildiği bölümdür. Bilgilerinizi kontrol ederek bir sonraki adıma geçiniz. Bilgilerinizde düzenlemeyi Eğitim Bilgileri linkinden yapabilirsiniz.

4. Adım

İletişim bilgilerinizin gösterildiği bölümdür. Bilgilerinizde düzenlemeyi İletişim Bilgileri linkinden yapabilirsiniz. Bilgilerinizde bir değişiklik yoksa bir sonraki aşamaya ilerleyiniz.

5. Ek Bilgiler

Bu bölümde sizden, çalıştığınız üniversite ve sınava hangi amaçla başvurduğunuz bilgisini girmeniz istenmektedir. Üniversitede çalışmayan adaylar “Üniversitede Çalışmıyorum” seçeneğini, listede yer almayan bir üniversitede çalışan adaylarda “Diğer Üniversiteler” seçeneğini seçebilir.

6. Sınav Merkezi Tercihi

Sınava girmek istediğiniz merkez tercihinizi yapınız ve Başvuruyu Kontrol Et butonuna basarak Özet sayfasına ilerleyiniz.

7. Özet

Özet adımında başvuru aşamasında girdiğiniz tüm bilgiler özet şeklinde listelenmektedir. Tüm bilgilerinizi tekrar kontrol ediniz. Bilgileriniz doğru ise sayfanın altında yer alan BAŞVURUYU KAYDET butonuna basarak başvuru bilgilerinizi onaylayınız. Bu işlemden sonraki adım Başvuru Ücretini'nin yatırılması adımıdır.

Sınava başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacak ve bu adaylar için “Sınav Giriş Belgesi” düzenlenmeyecektir.

Başvuru bilgilerinizi kayıt ettiğinizde, son adım olan 8. Ödeme sayfası açılacaktır.

Online Ödeme Yap butonuna bastığınızda ödeme sayfası açılacaktır. Açılan panelden Kredi/Banka Kartınız ile sınav başvuru ücreti ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sınav başvuru ücreti başarıyla ödendiğinde, başvuru süreci tamamlanmış olmaktadır. Bu durumda aşağıdaki resimde görüldüğü aday bilgileri sayfası üzerinde “Başvuru İşleminiz Başarıyla Tamamlanmıştır” şeklinde bir uyarı yer alacaktır.

4. ŞİFREMİ UNUTTUM

Sistemde kayıtlı olan şifrenizi unuttuğunuz da '' Şifremi Unuttum '' butonuna tıklayınız. ''Şifremi unuttum'' butonuna bastığınızda aşağıdaki gibi bir form açılacaktır. Sisteme kayıt esnasında kullanmış olduğunuz e-posta adresinizi yazarak ''Şifre Sıfırlama Maili Gönder'' butonuna tıklayabilirsiniz. e-posta adresinize gelen şifre sıfırlama linkinde istenilen bilgileri doldurarak yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz.