Demirel sıcak bölgede

Cumhurbaşkanı Demirel, Kosova'dan akın eden yüzbinlerce muhacir yüzünden zor duruma düşen ve sık sık birbirlerini eleştiren Arnavutluk ve Makedonya'ya gitti.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv
Ankara- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kosova'dan gelen yüzbinlerce muhacir yüzünden zor duruma düşen ve sık sık birbirlerini eleştiren Arnavutluk ve Makedonya'ya dün resmi bir ziyaret düzenledi. Türkiye'nin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Arnavutluk ve Makedonya'nın yanında olacağını ve bu iki ülkenin karşılaşacakları sorunların aşılması için elinden gelen tüm çabayı sağlayacağını kaydeden Demirel, ziyaretinin, bu ülkelerde bulunan Kosovalı muhacirlerle dayanışmanın vurgulanmasına imkan sağlayacağını ifade ederek, iki ülke arasında ılımlı bir hava estirmeye çalışıyor. İki ülkenin, uluslararası toplumun da katkılarıyla, ülkelerine sığınmak zorunda kalan muhacirlere geçici barınma imkanı sağlayabilmek için örnek bir mücadele verdiğini kaydeden Demirel, ziyareti sırasında insani yardımların koordinasyonunun da ele alındığını bildirdi. Demirel, şöyle konuştu: "Bu iki ülkede bulunan muhacir kardeşlerimizle dayanışmamızın vurgulanmasına imkan sağlayan ziyaretimin, Balkanlar'da fevkalade ilişkilerimiz olan Arnavutluk ve Makedonya'ya verdiğimiz desteğin ve bu ülkelerin esenliğine, istikrarına atfettiğimiz önemin vurgulanması bakımından da zamanlı bir vesile olduğuna inanıyorum".

1000 çadırlık iki kamp

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanları Gligorov ve Meydani ile yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin başlattığı insani yardımların koordinasyonunu ele alan Demirel, "bundan sonra yapılabilecek yardımlar hakkında ihtiyaçları birlikte tespit edeceklerini" söyledi. "Türkiye'nin, bir yandan tarihi ve manevi sorumluluğunun bir gereği olarak Kosovalı kardeşlerine kapılarını açarken, Arnavutluk ve Makedonya'nın karşılaştığı bu büyük soruna yardımcı olabilmek, evlerinden ve yurtlarından edilmiş binlerce Kosovalı'ya sağlıklı ve güvenli bir ortamda barınma imkanı verebilmek maksadıyla Arnavutluk ve Makedonya'da muhacirler için ilk aşamada 1000'er çadırdan oluşan iki kamp oluşturduğunu" belirten Demirel, "Bu kamplarda, ilk etapta 5'er bin kişiden toplam 10 bin sığınmacının barındırılmalarının öngörüldüğünü" kaydetti. Krizinin başlangıcından itibaren diplomatik çözüm bulunmasının önemine işaret ettiklerini söyleyen Demirel, bu fırsatın Belgrad'ın insanlık dışı politikaları nedeniyle yitirildiğini belirtti. "Türkiye, bugün gelinen noktada NATO'nun kararlı mücadelesinin mutlaka başarıya ulaşarak, yurtlarından edilmiş Kosovalılar'ın evlerine korkusuzca geri dönmelerinin sağlanması gerektiğine inanmaktadır" diye konuşan Demirel, Türkiye'nin, Belgrad yönetiminin tavrı sonucunda ortaya çıkan trajedinin açtığı yaraları sarma konusunda da üzerine düşen manevi sorumlulukları yerine getirmeye gayret sarfettiğini kaydetti.



<ımg src="/images/geri.gif">