İngiliz bakandan ilginç Rusya açıklaması

Rusya’nın başkenti Moskova’ya 5 yıl sonra gelen ilk İngiltere Dışişleri Bakanı olan Johnson, Rus mevkidaşı Lavrov’la görüştü. Moskova ile Londra’nın ilişkilerdeki zorlu duruma rağmen işbirliği yapabileceğini belirten Jahnson, “Ben gerçek bir Rusyaseverim” dedi.

Haber Merkezi Diğer
İkili Moskova'da bir araya geldi.

5 yıl sonra Rusya’yı ziyaret eden ilk İngiltere Dışişleri Bakanı olan Johnson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü.

Sputnik'te yer alana habere göre, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Johnson, Moskova ile Londra’nın ilişkilerdeki zorlu duruma rağmen işbirliği yapabileceğini belirterek “Gerçek bir Rusofilim (Rusyasever)” ifadelerini kullandı.

"Çok üzücü"

Johnson, Moskova’ya geliş sebebinin Rusya ile İngiltere’nin diyalog kurmasını sağlamak olduğunu kaydederek “İkili ilişkilerin çok zor bir dönemden geçmesi üzücü” dedi.

Johnson “Yaptırımlara rağmen Rusya ile İngiltere arasındaki ticaret hacmi arttı. Bu eğilimi kesinlikle desteklemek ve Rusya’ya ihracatımızı arttırmak istiyoruz” diye konuştu.

"ABD Avrupa'daki seçimlere müdahale ediyor"

Öte yandan Johnson, Rusya’nın ABD, Almanya, İtalya ve Fransa’daki seçimlere müdahalesi konusunda birçok kanıt olduğunu da ileri sürdü. Johnson “Rusya’nın ABD, Almanya, İtalya ve Fransa’daki seçimlere müdahalesi konusunda birçok kanıt ortaya atıldı. Ancak maalesef, Rusya’nın İngiltere’deki seçimlere başarılı bir şekilde müdahale ettiğine dair bir kanıt yok. Sergey Lavrov’a katılıyorum, bu sayfanın çevrilip bunları geride bırakarak ileriye dönük adımlar atabileceğimizi umuyorum” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “İlişkilerimiz pek tatmin edici gözükmese de iki taraf da gerginliklerin giderilmesini istiyor” ifadelerini kullandı.

  • Lavrov, ikili ilişkilerdeki durumu başlatan tarafın Rusya olmadığını belirterek, Moskova’nın ortak endişeler konusunda doğrudan diyalogdan yana olduğunu vurguladı. Lavrov “Terörle mücadele, uluslararası düzeyde işbirliği konusunda suni engellerin ortaya atılmaması gereken bir konu” dedi.