"Şimdi Almanya Türkiye'ye el uzatmalı"

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayımlanan makalede, Türkiye'nin attığı adımların ardından Almanya'nın da özellikle terör örgütü PKK ve FETÖ yapılanması konusunda artık karşılık vermesi gerektiğinin altı çizildi.

Haber Merkezi Diğer
Arşiv

Almanya'nın önemli gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'da (SZ) yayımlanan makalede Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu Almanya'ya davet etmesi ve Almanya'nın FETÖ yapılanmasına daha eleştirel bakması gerektiği ifade ediliyor.

"Türkiye'ye karşılık verme zamanı geldi"

Türkiye'de cezaevinde tutulan Alman vatandaşlarının son dönemde üst üste serbest bırakılmasının altını çizen gazete, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in 20 Temmuz'da açıkladığı yeni Türkiye politikasının işe yaradığını ve artık Almanya'nın da Türkiye'ye karşılık verme zamanının geldiğini belirtiyor.

Mike Szymanski imzalı yorumda, önceliğin Türkiye'de Şubat ayından bu yana tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılmasını sağlamak olduğu vurgulanarak, Gabriel'in Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile Antalya'da yaptığı görüşmeden kısa süre sonra Yücel'e uygulanan tecridin kaldırıldığının altı çiziliyor ve devamında şunlar söyleniyor:

Ankara ile yakınlaşma imkanları mevcut. Bunun ilk adımı Gabriel'in Çavuşoğlu'nu Almanya'ya davet etmesi olabilir. Aylar süren kavgaların ardından bu tür bir buluşma, Almanya'daki birlikte yaşamı da derinden etkileyen bir krizde, en azından atmosferi yumuşatacak büyük bir ilerleme olur.
  • Makalenin ilerleyen kısımlarında Almanya'nın terör örgütü PKK'nın Almanya'daki yapılarına karşı mücadeleyi daha ciddi bir şekilde yürütme taahhüdünde bulunabileceği, ayrıca Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu FETÖ yapılanmasına daha eleştirel yaklaşmasının da Almanya'nın çıkarına olacağı değerlendirmesinde bulunuluyor.