Hayvancılığa yol haritası

Sektör için mesai harcayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) eski Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, hayvancılık için özel rapor hazırladı. Kıraç ve düşük verimli olması nedeniyle atıl durumda kalan arazilerin hayvancılık işletmelerine tahsisi önerilen raporda, yağış ve coğrafi özellikler dikkate alındığında Doğu Anadolu’da büyükbaş, Güneydoğu illerinde ise küçükbaş işletme yatırım projelerine öncelik verilmesi istendi. Çalışma Tarım ve Orman Bakanlığı’yla da paylaşıldı.

Yasemin Asan Yeni Şafak
Çalışmada bölgelere göre hayvancılık metotları da sıralandı.

Yatırım için hazırlanacak her bir 1500 dekarlık ünitenin tahsisinin hayvancılık projesine göre uzun yıllara dayalı yapılması istendi. Yatırım tekliflerinin öncelikle üniteye yakın yerleşimlerde yaşayan çiftçilere yapılması, çiftçilerin tek başına veya kırsaldaki diğer çiftçilerle müşterek adi ortaklıklı şirketlerle müracaat edebilmesi de tavsiye edildi.

BÖLGEYE GÖRE HAYVANCILIK

Çalışmada bölgelere göre hayvancılık metotları da sıralandı. Doğu Anadolu illerinde yağış ve coğrafi özellikler dikkate alınarak öncelikle sığır yetiştiriciliği, Güneydoğu Anadolu illerinde ise koyunculuk işletme yatırım projelerine öncelik verilmesi önerildi. Atıl arazilerin tek parselde toplanması ile kurulacak hayvancılık işletmeleri kendi yem

girdilerini kendileri üretecek. Bu şekilde damızlık hayvan ve yem maddelerinde dışa bağımlılık azalacak. Nitelikli istihdam sağlanacak. Model işletmeler ülke hayvancılığının besi ve damızlık ihtiyacını karşılayacak.

  • MARKA PEYNİR
  • Sütlerin işlenmesi ve pazarlanması için etkin bir organizasyon yanında gönüllü işletmelere yatırım maliyetleri çok yüksek olmayan tek tür peynir üretimi altyapısı hazırlanması ve marka değeri yüksek kaşar, parmesan gibi peynirler üretilmesi önerildi. Coğrafi işaretli peynirlerin iç ve dış pazarda marka değeri oluşmasına destek sağlanması ve ilk dönemlerde bu ürünlerin kamu alımı garantisi ile okul yurtları, TSK ve diğer kamu kuruluşlarının tüketimine sunulması anlatıldı.