Trakya’da müjdenin büyüğü kayagazından gelecek

Türkiye’nin enerji alanındaki yatırımları ve yeni sahaların bulunması için çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, atılan adımların meyveleri de toplanmaya başlandı. Trakya'daki Batı Çeltik-1 Kuyusu'nda doğal gazı ateşlenmesi bölgede yeni bir süreci başlattı. Enerji uzmanlarına göre Trakya’da asıl müjde kayagazından gelecek. Söz konusu alanda TPAO’nun keşfettiği 3 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık 60 kat fazlası kayagazı mevcut.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Türkiye'nin ilk kaya gazı kuyuları Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Sarıbuğday ve Bağdere köylerinde açıldı.

Enerjide özellikle saha çalışmalarını Akdeniz ve Karadeniz gibi ‘mavi vatan’da tüm gücüyle sürdüren Türkiye, yurtiçindeki sondaj çalışmalarına da tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak Trakya’daki Batı Çeltik-1 Kuyusu’nda doğalgazın ateşlenmesi ve Enerji Bakanı Dönmez’in “Buradaki üretim cari açığımızın 5 milyar lira azalmasını sağlayacak” cümlesi gözleri Trakya’ya çevirdi.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Trakya bölgesinde bulunan Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarında yıllık yaklaşık 300 milyon metreküp gaz üretmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Çok daha fazlası kayagazı olarak mevcut

“Trakya’da TPAO’nun keşfettiği 3 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık 60 kat fazlası kayagazı mevcut” diyen Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“ABD Enerji Bilgi İdares’nin yaptırdığı 41 ülkeyi ve 137 sahayı kapsayan çalışmanın sonuçlarına göre Trakya’da 34 milyar metreküp standart kayagazının yanısıra önemli ölçüde propan, bütan gibi sıvılaştırılabilir hidrokarbonları içeren 144 milyar metreküp de ıslak kayagazı var. Bu rezervler teknik olarak değerlendirilebilir durumda.

Trakya’nın iki katı büyüklüğünde rezerv Güneydoğu’da var

Kayagazı, Trakya dışında Güneydoğu Anadolu’da da var. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Hatay’dan Hakkari’ye kadar uzanan Dadaş formasyonu dahilinde Trakya’nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde bir rezervuar bulunuyor. Tabi bu noktaların aynı zamanda Türkiye’nin terörle mücadele verdiği noktalar olduğunu bilmemiz gerek.

TPAO kayagazı teknolojisine odaklanırsa ülkemizin enerji görünümünde ve önceliklerinde köklü değişikliklere yol açacak büyük atılımlara da öncülük edebilir. Son olarak, enerjide atılacak tüm doğru adımların Türkiye’nin cari açığının azalmasında doğrudan ve olumlu etki yapacağını bir kez daha vurgulamakta fayda var.”

  • Doğal Gazın Altın Çağı 'Kaya Gazı'
  • Gelişmiş ülkelerin enerjiye olan ihtiyacı arttıkça konvansiyonel olmayan ( doğalgaz ve petrol dışı ) enerji kaynaklarına olan ilgi de artıyor. Özellikle ABD'yi ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna yükselten ve küresel petrol ve doğalgaz piyasasında fiyatların düşmesine neden olan kaya gazının üretilmesi birçok ülkenin dikkatini çekiyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de de dört havzada kaya gazı rezervlerinin bulunduğu tespit edildi. Uzmanlar, kaya gazının enerji ihtiyacı bakımından dışa bağımlı olan Türkiye için stratejik bir öneme sahip olabileceğine dikkat çekiyor.
  • Doğal Gazın Altın Çağı 'Kaya Gazı'

    Kaya gazı üretimi
    Kaya gazı üretimi, çatlatma denilen teknolojik işlemle basınçlı su kullanılarak, yer altındaki kaya katmanlarının içinde kırılmaların gerçekleştirilmesi ile sağlanıyor.


Keşfedilen rezerv cari açığı azaltacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, dün Trakya'daki Batı Çeltik-1 Kuyusu'ndaki doğal gazı ateşledi. Dönmez, keşfedilen rezerve ilişkin, "Keşfettiğimiz gaz sahalarında yapacağımız üretim cari açığımızın 5 milyar lira azalmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.


Trakya bölgesinde uzun zamandır miktarına bakılmaksızın gaz üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Dönmez, "Varsa bulacağız" anlayışıyla çalıştıklarını kaydetti.

Akkuyu NGS'de çalışacak Türk öğrenciler uygulamalı eğitim aldı

Taksim Meydanı'nda tanzim satışları başladı

Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz: Satışlar 2.5 ay sürecek