Ayasofya'nın açılmasına karşı çıkan UNESCO'ya Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan madde madde cevap: Bu durum Ayasofya’nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir

Danıştay'ın 86 yıl sonra Ayasofya'nın müze olması kararını iptal ederek yeniden ibadete açılmasına imkan tanıyan kararının ardından UNESCO tarafından yapılan açıklamada 'Kararı üzüntüyle karşıladık' ifadeleri kullanıldı. UNESCO'nun açıklamasına madde madde yanıt veren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "UNESCO Sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya’nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Ayasofya Camii

86 yıldır müze olarak hizmet veren Ayasofya'nın tekrar ibadete açılma kararından sonra UNESCO'dan açıklama gelmiş ve "Bir anıtın statüsü hakkında Türkiye’nin aldığı kararı üzüntüyle karşıladık" ifadeleri kullanılmıştı.

Rumlar Ayasofya kararına çıldırdı: Dünya mirasına yapılmış tarihi bir saygısızlıktır

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da konuyla ilgili Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:

İstanbul'un Tarihi Alanları"nın bir bileşeni olarak 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Ayasofya, UNESCO'nun 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesinin yanı sıra ulusal mevzuatımız kapsamında da güçlü bir şekilde korunmaktadır.

Ayasofya'nın dirilişi: Seksen altı yıllık sürgün bitti

  • UNESCO Sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya’nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir.

Necip Fazıl'ın sesinden "Bugün mü yarın mı bilemem fakat Ayasofya açılacak"
Türkiye'nin merakla beklediği Danıştay kararı için geri sayım sürerken, Necip Fazıl Kısakürek'in Ayasofya ile ilgili sözleri sosyal medyanın gündemine oturdu. İşte Kısakürek'in sesinden,
“Gençler!
Bugün mü yarın mı bilemem.
Fakat Ayasofya açılacak' sözleri.

Öte yandan, 8. yüzyılda cami olarak inşa edilmiş ve 13. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş olan ve halen ibadete açık aktif bir kilise olarak kullanılmakta olan İaya Cordoba Camii, 1984 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde varlığını sürdürmektedir.

FOTOĞRAF 46
İhtişamlı Ayasofya Camii'nin birbirinden güzel fotoğrafları
Seksen altı yıllık sürgün ve hasret sona erdi. Ayasofya yeniden ibadete açıldı. İşte Cennet Mekân Fatih Sultan Mehmed Han'ın kılıç hakkı olan görkemli Ayasofya Camii'nden birbirinden ihtişamlı fotoğraflar...


UNESCO: DİYALOG KURMAYA ÇAĞIRIYORUZ

  • Ayasofya'nın ibadete açılma kararının alınmasından sonra, bir devletin topraklarında bulunan evrensel değere sahip bir yapı için değişiklik yapmamayı garanti altına alması gerektiğini belirten UNESCO, her değişikliğin önceden bildirilmesi ve Dünya Miras Komitesi tarafından incelenmesi gerektiğini açıklamıştı.

Ayasofya'nın ibadete açılmasından Arap gazeteciler memnun: Tarihi bir adım

Bu konudaki endişelerin çok sayıda mektupla Türkiye'ye iletildiğini aktaran UNESCO, "Söz konusu yerin evrensel değerine zarar verebilecek bir karar almadan önce Türk yetkilileri diyalog kurmaya çağırıyoruz" denilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Ayasofya'ya girişler ücretsiz olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 24 Temmuz Cuma günü cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz

Hazımsızlık başladı: Karar uluslararası öfkeye neden olabilir!

MHP lideri Bahçeli'den Ayasofya mesajı: Artık tüm hesapları bozacağız

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan Ayasofya açıklaması: İçinde sadece ibadet etmekle kalınmasın bir mektep ve bir medrese olsun

Ayasofya'nın önünde hareketlilik: Sabah saatlerinden bu yana çok sayıda kişi geldi

Ayasofya'ya büyük ilgi: Akın akın geliyorlar

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da ilk namaz ne zaman?

Yunan Başbakan Miçotakis'ten hadsiz sözler: Türkiye'nin Ayasofya kararı AB'yle ilişkilerini de etkileyecek

Kilise, cami ve müze olarak hizmet veren Ayasofya neden bu kadar önemli?

Ayasofya'daki mozikler ve semboller namaz kılmaya engel mi?

Ayasofya’nın dirilişi fetret devrinin bitişidir