İkinci etap başlıyor

Koalisyon görüşmelerinin ikinci etabı yarın başlıyor. AK Parti, CHP’nin ilkeleriyle büyük oranda örtüşen 21 maddelik dosya hazırladı. Müzakereciler Ömer Çelik ile Haluk Koç’un ilk öngörüşmede uzlaşması bekleniyor. Ancak perşembe günkü ikinci temas sıcak geçecek. Çünkü masada ‘paralel yapıyla mücadele’ ve ‘dış politika’ var.

Ayfer Mallı Çetiner Çetin Fazlı Şahan Yeni Şafak
Koalisyon görüşmelerinde ikinci etap başlıyor. Bayram öncesi muhalefet liderlerini ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, kurmaylarının görüşmelere ilişkin hazırladığı raporları ele almak üzere yarın hem AK Parti MYK'yı hem de Bakanlar Kurulu'nu toplayacak. Koalisyon denkleminde gelinen son durum bu toplantılarda masaya yatırılacak. Davutoğlu istişareleri yürütürken, AK Parti ile muhtemel bir koalisyona en sıcak yaklaşan CHP ile de ikinci tur temaslar başlayacak. Bu partiyle müzakere için belirlenen isim olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ile yarın biraraya gelecek.

BAYRAMDA ÇALIŞTILAR

AK Parti kurmayları, koalisyon görüşmelerinde perspektif ve beklentilerin sıralandığı 21 maddelik bir dosya hazırladı. 18 sayfadan oluşan mutabakat metnini Koç ile görüşecek Çelik, bu maddelerdeki hususlara yönelik nabız yoklayacak. Sözkonusu 21 maddenin, CHP'nin sert eleştirilerde bulunduğu konuları kapsamadığı, hatta CHP'nin açıkladığı ilkelerle örtüştüğü kaydedildi. AK Parti bayram süresince Çelik ile Koç arasında gerçekleşecek öngörüşmelere hazırlandı. Bayram tatilinin yalnızca ilk gününü yakınlarıyla geçiren parti kurmayları, diğer günler koalisyon temasları için çalışmalar yaptı.

ÖNEMLİ KONULAR VAR

Çelik ile Koç'un yüksek tansiyona neden olması beklenen ikinci görüşmesi ise perşembe günü yapılacak. Bu görüşmede ise 6 maddeden oluşan ama iki partinin üzerinde anlaşması zor görünen konuları içeren metin ele alınacak. Çelik ve Koç, görüşmeler sırasında atılan her adımı liderlerine telefonla bildirecek. Perşembe günü zor geçmesi beklenen temasta en çok tartışmanın 'paralel yapı mücadele' ve 'dış politika' başlıkları sırasında yaşanması bekleniyor. İki öngörüşmede ilerleme sağlandığı takdirde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'ikinci tur' için biraraya gelecek.

'Seçime hazır olun' talimatı

Başbakan Davutoğlu'nun, partisinin il başkanlarını tek tek arayarak, 'seçime hazır olun' talimatı verdiği öğrenildi. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Davutoğlu, Ramazan Bayramı dolayısıyla AK Parti il başkanlarını telefonla tek tek aradı. Başbakan, il başkanlarına, “Koalisyon görüşmelerini son dakikaya kadar yürüteceğiz. Ama, siz her an bir seçime gidebilirmiş gibi teyakkuzda olacaksınız. Bayram ve bayram sonrası çalışmalarınıza asla ara vermeyeceksiniz. Sürekli hemşehrilerinizle birlikte olacaksınız" dedi.

Cumhuriyet'in haberi uydurma



Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Cumhuriyet gazetesinin Dolmabahçe haberini yalanladı. Cumhuriyet gazetesi dün Can Dündar imzasıyla Dolmabahçe'de yapılan çözüm süreci zirvesiyle ilgili bir haber yayınladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ' bilgim yoktu' açıklamasına rağmen haberde Cumhurbaşkanı'nın tüm süreci telefon trafiği ile takip ettiği bazı pürüzleri de bizzat giderdiği iddia edildi. Cumhuriyet'in haberine zirvede bulunan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan yalanlama geldi.

İDDİALAR GERÇEK DIŞI

Akdoğan, Twitter'daki hesabından Dolmabahçe'de gerçekleştirilen Çözüm Süreci görüşmesi ile ilgili Cumhuriyet gazetesinin bugünkü sayısında yayımlanan haberle ilgili şu paylaşımı yaptı: Cumhuriyet gazetesinde yer alan Dolmabahçe haberi büyük bölümüyle çarpıtılmış ve uydurma bilgilere dayanmaktadır. Haberde Sayın Cumhurbaşkanımıza atfen gündeme getirilen iddialar ise gerçek dışıdır.

-----

LYS tercih sonuçları