Yeni Şafak Kitap Eki çıktı

Padişahların sarayda ne tür kitapları okuduğunu, kütüphaneleri kurarken nasıl bir yol çizdiklerini gündemine taşıyan Yeni Şafak Kitap Eki'nin yeni sayısı bugün bayilerde.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Yeni Şafak Kitap Eki'nin Temmuz sayısı bugün bayilerde.

Yeni Şafak Kitap Eki, bugün yayımlanan Temmuz sayısında, sarayda padişahların okuduğu kitapları anlattı. Prof. Dr. İsmail Erünsal'ın son yıllarda art arda yayınladığı “Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar”, “Osmanlılarda Kütüphaneler ve Kütüphanecilik” ve “Orta Çağ İslâm Dünyasında Kitap ve Kütüphane” adlı eserleri kültür tarihimizde boşluğu doldurdu. Prof. Dr. Erünsal, Osmanlı padişahların kitaplarla ilişkisini ve kütüphaneler üzerine bilgilerini anlattı.

İşte Yeni Şafak Kitap Eki'nde öne çıkan haberler şöyle:

Saraydaki kitaplar hem bilgi hazinesi hem de sanat eseri

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı Topkapı Sarayı’na gelen ziyaretçilerin, restorasyon sonrası kapılarını açan III. Ahmed Kütüphanesi’ni mutlaka görmeleri gerektiğini çünkü burasının Osmanlı kitap kültürünü yansıtacak şekilde düzenlendiğini söylüyor.

Saraydaki kitaplar hem bilgi hazinesi hem de sanat eseri

Kahramanın sonsuz mutluluğu

Aykut Ertuğrul’un, Keyfekader Kahvesi (2011), Mümkün Öykülerin En İyisi (2013) İki Dünyanın Ustası’ndan (2015) sonra dördüncü öykü kitabı Başlangıçların Sonsuz Mutluluğu yayınlandı.

Kahramanın sonsuz mutluluğu

Başkaldırının şairi: Erdem Bayazıt

Erdem Beyazıt’ı tam 10 yıl önce kaybettik. Şair, sanat severlere unutulmaz bir miras bıraktı. Eserlerinde Müslümanların içine düştüğü bunalıma karşı başkaldırması gerektiğini anlattı. Beyazıt’ı tanıyanlar onu hisseden, düşünen, sanat üzerine çalışmayı öğütleyen, yazan yani sürekli üreten bir adam olarak hatırlıyor.

Başkaldırının şairi: Erdem Bayazıt

Balkanlardan gelen sıcak edebiyat dalgası

Kim Mehmeti’nin dilimize kazandırılan romanı “Üsküp Dilencileri”, derinlikli bir dünya kurarak gerçeği kurgulamayı başarıyor. Balkanlar’da yaşananları dilencilerin yüzyıllardır yaşattıkları gizli cemiyetinin üzerinden anlatıyor.

Balkanlardan gelen sıcak edebiyat dalgası

Necip Fazıl’dan eksik kareler kayıp izler

Türk Edebiyatının neredeyse son asrında sesinin yankısı hâlâ süren, şiirleri ve edebi metinleri yazıldığı günkü heyecanla okunan bir ismidir Necip Fazıl. Yerli, milli, irfani bir damardır onun çizgisi. O yüzden sesinin yankısı ilk günkü coşkusunu koruyor.

Necip Fazıl’dan eksik karelerkayıp izler

Saraydaki kütüphanenin temelini Fatih attı

Fatih’in İslâm dininin ve kültürünün en önemli kaynaklarını Saray Kütüphanesi’ne kazandırmak için büyük gayret sarf ettiğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Erünsal, bu büyük hükümdarın fethettiği Yunan-Roma medeniyetinin merkezinin geleneksel kültürünü de reddetmediğini Bilakis bundan yararlanmaya çalıştığını belirtiyor.

Saraydaki kütüphanenin temelini Fatih attı

Edebiyat sosyolojinin işine yarar mı?

Şerif Mardin şöyle diyor; Osmanlı romanı Türk modernleşmesini incelemek için az yararlanılmış bir kaynaktır. O halde Mardin’den ilhamla bunu genişleterek şöyle demeliyiz, edebiyat sosyolojiyi mutlaka ilgilendirir.

Edebiyat sosyolojinin işine yarar mı?

Mehmet Akif, İkbal'le görüştü mü?

Mehmet Akif ve Muhammed İkbal ayrı coğrafyaların insanlarıydılar. Aralarında bir bağ kuruldu mu? Biri birlerinin eserlerini okudular mı? Daha da önemlisi yüz yüze tanışıp görüştüler mi?

Mehmet Akif, İkbal'le görüştü mü