Ramazan ayına kısa bir süre kaldı! 2024 Şaban ayı ne zaman sona erecek?

Üç aylar Recep ayı ile başladı. Şaban ayı 11 Şubat 2024'te başladı. Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban-ı Şerif ayıdır.Şaban ayından sonra Ramazan ayı başlamış olacak. Şaban ayı ne zaman bitecek? İşte 2024 yılında Şaban ayının başlangıç ve bitiş tarihi...

Haber Merkezi Yeni Şafak
Şaban ayı

11 ayın habercisi olan üç aylar başladı. Recep ayı devam ederken üç ayların ikinci olan Şaban ayının başlangıç tarihi merak kazandı. 2024 Şaban ayı ne zaman başlayacak ne zaman bitecek? İşte tarihi

2024 ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?

Şaban ayı 11 Şubat 2024'te başladı, 11 Mart 2024'ta sona erecek.

ŞABAN AYININ ÖNEMİ

Şaban ayı, Hicri takvime göre Ramazan-ı Şeriften önceki ay olduğu için bu mübarek zaman için bir nevi hazırlıktır. Bu aydan itibaren oruç ve diğer nafile ibadetler artırılarak Ramazan'ın feyzinden azami derecede istifade etmek için hazırlıklar tamamlanmalıdır.

ŞABAN AYININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı.

“Şaban benim ayımdır.”

“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi.

Receb ayı geldiği zaman da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu. Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir.

Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur'ân ayı olan Ramazan'dan dolayı idi. Hz. Enes'in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler:

“Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?”

Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,

“Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban'da tutulan oruçtur” cevabını vermiştir.

Ebu Hüreyre rivayetiyle Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: Receb şehrullahdır. Şa'ban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır.

Peygamber (sav) Efendimiz, “Şaban benim ayımdır.” Ayrıca “Şaban günahları temizleyendir” buyurarak Şaban ayının kadrini yüceltirdi. (Keşfu’l-Hafa,2 / 9.)

Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kutsiyetini dile getirmişlerdir Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan dolayı idi.

ŞABAN AYINDA YAPILACAK İBADETLER

1 ile 10. gün tesbihi: Ya Latif Celle Şanühü 11 ile 20. gün tesbihi: ya Rezzak Celle Şanühü 21 ile 30. gün tesbihi: ya Aziz Celle Şanühü

11-20 arası her gün günde 100 kere ya Rezzak Celle Şanühü 21-30 arası her gün günde 100 kere ya Aziz Celle Şanühü Allahümme barik lena fi Şaban. Ve belliğna Ramazan.

İlk Gün Namazı

2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. ayeti okunur. Bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık, hiçbir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.


Mukaddes üç aylar başlıyor! 2024 Recep ayının ilk günü ne zaman?