Haberal göz boyuyor

Ali Eyvaz
00:008/12/2006, الجمعة
G: 8/12/2006, الجمعة
Yeni Şafak
Haberal göz boyuyor
Haberal göz boyuyor

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bedelsiz işletme izni iptal edilen Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı içindeki Başkent Üniversitesi'ne ait Patalya Otel'le ilgili gelişmeler sürüyor. Önceki gün Başkent Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, 26 Mart 1996 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı'na 55 milyar 608 milyon TL ödenerek Patalya Otel'in satın alındığı ve bu sebeple “bedelsiz tahsis ve kullanımın” söz konusu olmadığı iddia edilmişti. Oysa 1986'da Orman Bakanlığı'nın eğitim amaçlı bir tesis olarak yapımına başladığı ancak ödenek eksikliği yüzünden 1991 yılında yapımı durdurulan binanın 'inşaat bedeli' olarak 55 milyar TL'nin Başkent Üniversitesi tarafından ödendiği ortaya çıktı. Patalya Otel'in müştemilatıyla birlikte işgal ettiği 65 bin metre karelik alanın, sadece Kür Merkezi'nin bulunduğu 720 metre karesi bedelli.

Üniversitenin Orman Bakanlığı'na iletilen talebine bakanlık, inşaatın ve 60 hektarlık alanın sınırlı kullanımı için olumlu cevap verdi. Üniversite “inşaat bedelini” öderken, alanının tamamını 26 Mart 1996'da bedelsiz olarak tahsis etti. Ancak söz konusu yer Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı içinde kaldığı için uygulama oteli dahi olsa bu tür tahsislere mevzuat engel oluyordu. Bu sebeple dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in girişimi sonucu Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu alan, Milli Park alanının dışına çıkartıldı.


Demirel desteği

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Bakan Pepe'nin “işgal var” şeklindeki sözlerine “Bunu söyleyen kişiye diyoruz ki; öyle mi? Buyurun ispat edin” diye cevap verdi. Patalya'nın üniversiteye tahsis edilmesini sağlayan Demirel'in üniversitenin bir etkinliğinde Haberal'la birlikte olması ise dikkat çekti.