|

BM’den küresel insani felaket uyarısı: Açlık salgını kapımızda

BM Dünya Gıda Programı, Kovid-19 yüzünden 36 ülkede kıtlık görülebilir ve 265 milyon kişi etkilenebilir uyarısında bulundu. Program Direktörü David Beasley, “Bugün Kovid-19 yüzünden sadece küresel bir sağlık pandemisi değil ayrıca küresel bir “açlık salgınıyla” karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu. Küresel ateşkes çağrısında bulunan Beasley, “821 milyon kişi her gece yatağa aç giriyor ve kronik açlık çekiyor” dedi.

Haber Merkezi
01:00 - 23/04/2020 Perşembe
Güncelleme: 00:10 - 23/04/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Hafta başında Güney Afrika’da gıda taşıyan araçları hedef alan yağma olayları yaşanmıştı.
Hafta başında Güney Afrika’da gıda taşıyan araçları hedef alan yağma olayları yaşanmıştı.

qBM raporunda, gıda krizi içindeki en kötü 10 ülke şöyle sıralandı: “15,9 milyon kişinin gıda krizi içinde olduğu Yemen, 15,6 milyon kişiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 11,3 milyonla Afganistan, 9,3 milyonla Venezuela, 8 milyonla Etiyopya, 7 milyonla Güney Sudan, 6,6 milyonla Suriye, 5,9 milyonla Sudan, 5 milyonla Nijerya (Kuzey bölgesi), 3,7 milyonla Haiti.” Raporda, çatışma, makroekonomik kriz, ani iklim değişimleri ve çöl çekirgeleri gibi etkenlerin tarıma verdiği zarar nedeniyle Yemen’in gıda krizini en kötü geçiren ülke olarak kalmaya devam edeceği ortaya kondu.


Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, dünyanın şu an sadece yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla değil aynı zamanda “açlık salgınıyla” da karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak, en kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini söyledi. Beasley, BM Güvenlik Konseyi’ni video konferans yoluyla savaşlar ve silahlı çatışmaların neden olduğu açlığın siviller üzerindeki etkisi hakkında bilgilendirdi. Kovid-19 salgını başlamadan önce, 2020’de 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü insani krizin yaşanacağı konusunda uyarıda bulunduklarını belirten Beasley, “Şu an sadece Kovid-19 salgınıyla değil aynı zamanda açlık salgınıyla karşı karşıyayız” ifadesini kullandı. BM daha önce Kovid-19 salgını nedeniyle Afrika’da 300 bin ila 3 milyon arasında kişinin hayatını kaybedebileceğini kaydetmişti.

821 MİLYON KİŞİ HER GECE AÇ

Beasley, Yemen, Suriye ve Güney Sudan’daki savaşların yanı sıra Doğu Afrika’daki çekirge istilası, doğal afetler ve iklim değişikliğinin yarattığı sonuçlara dikkati çekerek, “Bugün Kovid-19 yüzünden sadece küresel bir sağlık pandemisi değil ayrıca küresel insani bir felaketle karşı karşıyayız” diye konuştu. Savaş bölgelerindeki milyonlarca kişinin her geçen gün kıtlığın eşiğine sürüklendiğinin altını çizen Beasley, “821 milyon kişi her gece yatağa aç giriyor ve kronik açlık çekiyor.” dedi.

GIDA KRİZİ KAPIMIZDA

Beasley, yeni yayımlanan Küresel Gıda Krizi raporundaki verileri de hatırlattı. Yaklaşık 135 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya kalabileceğini aktaran Beasley, Kovid-19 nedeniyle bu rakama 130 milyonun daha eklenebileceğini ve toplam sayının 265 milyona çıkabileceğini vurguladı. Beasley, en kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini ve 10 ülkede birer milyon kişinin hali hazırda açlığın pençesinde olduğunu dile getirdi.

KÜRESEL ATEŞKES LAZIM

Salgının, ekonomi ve sağlık imkanları göz önünde bulundurulduğunda en fazla Afrika ve Orta Doğu için endişe verici sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Beasley, bu noktada küresel bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Beasley, “Henüz kıtlık yok ama sizi uyarmam gerek. Eğer şimdi hazırlanmaz ve harekete geçmezsek ticaretteki aksamaları ve fon kesintilerini önleyemezsek sadece birkaç ay içinde birden fazla devasa kıtlıklarla karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulundu.

EN KÖTÜ 10 ÜLKE
  • BM raporunda, gıda krizi içindeki en kötü 10 ülke şöyle sıralandı: “15,9 milyon kişinin gıda krizi içinde olduğu Yemen, 15,6 milyon kişiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 11,3 milyonla Afganistan, 9,3 milyonla Venezuela, 8 milyonla Etiyopya, 7 milyonla Güney Sudan, 6,6 milyonla Suriye, 5,9 milyonla Sudan, 5 milyonla Nijerya (Kuzey bölgesi), 3,7 milyonla Haiti.” Raporda, çatışma, makroekonomik kriz, ani iklim değişimleri ve çöl çekirgeleri gibi etkenlerin tarıma verdiği zarar nedeniyle Yemen’in gıda krizini en kötü geçiren ülke olarak kalmaya devam edeceği ortaya kondu.
#BM
#Salgın
#Koronavirüs
#Uyarı
#Gıda
4 yıl önce