UCM'den ABD'ye cevap: İşimizi yapmaya devam edeceğiz

ABD'nin yaptırımla tehdit ettiği Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Washington'a cevap geldi. Mahkeme ABD'nin yaptırım tehditlerine karşın 'yılmadan çalışmalara devam edeceğini' duyurdu. ABD, UCM'den Afganistan ve Filistin konusunda uyarı aldığı için öfkelenmişti.

Haber Merkezi Yeni Şafak
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton

Uluslararası Ceza Mahkemesi, ABD'ye cevap verdi, "Yılmadan işimizi yapmaya devam edeceğiz"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD'nin UCM ile iş birliği yapmayacağını belirterek "UCM'ye destek olmayacağız. İçerisinde yer almayacağız. UCM'yi kendi içerisinde ölmesi için bırakacağız. Nasıl olsa almış olduğu karar ve girişimlerle UCM bizim için zaten ölüdür" demişti.

UCM: ABD Afganistan'da savaş suçu işlemiş olabilir

UCM, ABD askerleri ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Afganistan'da savaş suçu işlemiş olabileceklerine dair kanıtlara ulaşıldığına ilişkin açıklama yapmıştı.

Merkezi Lahey'de UCM Savcısı Fatou Bensouda, geçen yıl hazırlanan rapora göre ABD Silahlı Kuvvetleri ve CIA üyelerinin Afganistan'da savaş suç olarak kabul edilen işkence, kötü muamele, insanlık onuruna saldırı ve tecavüz gibi eylemler kullandığına ilişkin yeterli kanıtlara ulaşıldığını belirtmişti.

Bensouda, geçen yıl hazırlanan rapora göre ABD Silahlı Kuvvetleri ve CIA üyelerinin Afganistan'da savaş suçu olarak kabul edilen işkence, kötü muamele, insanlık onuruna saldırı ve tecavüz gibi eylemler kullandığına ilişkin yeterli kanıtlara ulaşıldığını belirtmişti.

  • Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM Başsavcısı Fatou Bensuda, mayısta yaptığı açıklamada, Filistin hükümetinin İsrail'in katliamlarıyla ilgili UCM'ye teslim ettiği dosya konusunda mahkeme başkanını bilgilendirdiğini açıklamıştı.

Bensuda, 2015'te Filistin'deki duruma yönelik soruşturma açılabilmesi için ön inceleme başlatıldığını belirterek, "Ofisim yapılan ön incelemede önemli yol katetti ve aynı şekilde devam edecektir." ifadesini kullanmıştı.

Filistin, temmuzda UCM'ye İsrail ve Yahudi yerleşimcilerin işlediği suçlara karşı ciddi olarak bir soruşturma açması çağrısında bulunmuştu.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, UCM'den, işgalci İsrail ve Yahudi yerleşimcilerin işlediği suçların ciddi şekilde soruşturulmasını istemişti.

Bolton'ın UCM kararını açıklamasından saatler önce, ABD Dışişleri Bakanlığı Washington'daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ofisini kapatma kararı aldıklarını duyurmuştu.